Régen hallottunk róla, most kitett magáért: Albert László, a Louvre kamupiktora beszállt a Coca-Cola-ellenes homofób kampányba

És hogy kerül ide Szita Károly?

Vannak történetek, amelyekre, bár nem eget rengető a jelentőségük, büszkék vagyunk. Kaposvár kultúrája rengeteget hanyatlott az elmúlt években a dilettáns, nemtörődöm városvezetés miatt. Ezért lepleztük le annak idején Albert Lászlót, aki állítólag a párizsi Louvre-ban állított ki, s akinek a helyi média úgy nyalta be a meséjét, mint kacsa a nokedlit. A kiváló művész hosszú idő után ismét hallatott magáról: egy vicces kis rajzzal tette névjegyét a szélsőjobb Coca-Cola-ellenes homofób kampányába, rajongói nem kis örömére.

Az üdítőóriás plakátbotrányáról nyilván mindenki értesült:

Boldog István fideszes képviselő a termék és a cég bojkottjára szólított fel, miután a Coca-Cola #loveislove feliratú plakátjain azonos nemű párok láthatók. Futótűzként terjedt a bornírt hecckampány a jobboldalon, amely, úgy tűnik, ki volt éhezve egy kis műfelháborodni-valóra, s azóta is ezen pörögnek.

Albert László rajza: saját bevallása szerint is hozzájárulás a Coca-Cola elleni homofób kampányhoz. (Copyright is van hozzá, nehogy valakinek eszébe jusson leutánozni.)

Régi ismerősünk, Albert László sem maradhatott ki a műsorból:

testvére, Albert Zsolt költő osztotta meg a szélesebb nyilvánossággal a képecskét:

Az alkotást valószínűleg csak az menti meg a nemzetközi karriertől, hogy a szó szerint mérhetetlenül szellemes „kuka-coca” szójáték, amelynél kevesebbért is pofán verték a néhai „Diófa”, „Kék Egér” vagy „Kövecses” kocsmák bármelyikében az óvatlan Humor Haroldokat, csak magyar nyelven ér valamit, más nyelveken sajna, nem.

Különben biztosan a Guggenheim

Museumban, a Louvre-ban, netán a londoni Tate Modernben kötne ki – bocsánat: a Tate-ben talán mégsem, azt ugyanis egy egész évre elfoglalta egy bizonyos, valóban zseniális magyar művész, Maurer Dóra.

A pockoknak meg marad a Fidesz-hatalomhoz való dörgölőzés, az aktuálművészet,

a fentebb látható általános iskolás színvonalon.

Az sem tanulság nélkül való, hogyan kapott szárnyra az ötlet: László testvére, Albert Zsolt alanyi költő – akinél így ötven felé talán az állítmány és a többi mondatrész is sorra kerül majd – megosztotta a Facebookon, mert egy mai művésznek már a második otthona a közösségi oldal. Ezt kapta fel egy másik jelentős személyiség, Morvay Péter „újságíró, műfordító”, a Hit gyülekezetének tagja, s nem mellesleg a homofób,

keresztény-fundamentalista tulkok gyűjtőhelyének, a Hetek c. lapnak a munkatársa.

 

Épületes történet képecskékben elbeszélve: bal oldalon a rajz, amint Morvay Péter (Hetek) felrakja saját Facebook-oldalára borítóképként, középen Albert László ünnepli a világra szóló sikert, jobb oldalon Albert Zsolt alanyi költő, a testvér Szita Károly társaságában. Mellesleg Morvay volt az, aki felszólította Szitát, hogy vallja be már ügynökmúltját – ugyanúgy meg fog könnyebbülni, mint ő.

Aki – szintén nem mellesleg – a hivatalos iratok tanúsága és saját bevallása szerint is 1985 és 1987 között a kommunista állambiztonság ügynöke volt.

Ez tény, de írjuk Morvay javára egyrészt, hogy lelkiismereti okokból szakított a szervezettel, múltját még a rendszerváltás előtt feltárta gyülekezeti társai előtt, de legfőképp és leginkább azt, hogy ő volt, aki tavaly, mint „sorstárs”, felszólította Kaposvár polgármesterét, Szita Károlyt, hogy ne éljen tovább szégyenben,

mocsokban, hazugságban: vallja be végre ügynökmúltját. Mindenki meg fog

könnyebbülni. Morvay persze ettől még nem lett hirtelen ártatlan matyóhímzés: homofóbiájáról majd nyilván úgyszintén hosszú évek múlva fogja bevallani, mennyire primitív és ostoba dolog volt. Most viszont borítóképként kirakta Albert László kis szösszenetét a Facebook-oldalára, amint az fentebb látható.

 

A Mérce.hu cikke arról, hogy Morvay Péter a Hetek szerkesztője nyílt levelet írt Szita Károlynak: kérdés, megérjük-e valaha a címben foglaltakat?

 

Így megy ez: aki nem képes másként érvényesülni, besúgó lesz, hogy karrierjét

egyengesse. Mások meg – szintén tehetség híján, s ez a komcsi rendszerben is így volt – magukat művésznek, újságírónak álcázva dörgölőznek a hatalomhoz, s ugatják meg zsíros falatok reményében azokat, akikre a Gazda épp uszítja őket. Legyenek migránsok, melegek, vízóra-leolvasók, csataképfestők vagy balalajka-hangolók. Mindenkire sor kerül előbb-utóbb.

Az viszont rettentően fúrja az oldalunkat, hogyan találják meg ilyen üzembiztosan mindig egymást. Van valami titkos jelük, mint a szabadkőműveseknek, netán sajátos illatanyagot bocsátanak ki? Utóbbira tippelnék.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!