Négy cikluson keresztül képviselte a tüskevári városrészt: elhunyt Bankné Mezővári Mária

Pártoktól a civilségig: egy „kaposvári” politikai életút

Habár azt a fajta önkormányzati képviselőséget, mely rá volt jellemző, elsöpörte a 2006-os politikai téboly, Bankné Marika tart néhány rekordot, egyedi teljesítményt, mint a tüskevári városrész egyszemélyes intézménye. Kezdhetjük ott, hogy abban az időben, amikor még talán volt a többpártrendszernek valami halvány esélye a városban, négy egymást követő cikluson keresztül képes volt nagyarányú győzelmeket aratva körzetében mandátumot szerezni – két alkalommal egyéni jelöltként. Ez, ahogy átnéztük az elmúlt választások adatait, senkinek nem sikerült rajta kívül. És persze képviselői korszaka előtt, a városrész könyvtárosaként, azt követően pedig mint a helyi nyugdíjas-szervezet vezetője szentelte életét a városrész közösségének. Ám ez, úgy tűnik, sem a helyi sajtónak, sem a városháza hivatalosságának nem volt elég néhány méltató szóhoz.

Erre persze van magyarázat: soha nem számított Szita Károly polgármester támogatójának, netán kliensének, például a szintén nemrég elhunyt Szigetvári Györggyel ellentétben. Hozzá hasonlóan elkötelezett, már-már megszállott, karakteresen egy városrészért élő-haló, annak szinte minden lakóját személyesen ismerő egyéni képviselő viszont szerintünk nem volt, s talán nem is lesz Kaposváron.

Egy Somogyi-cikk 2003-ból, a Tüskevári napok rendezvényéről.

Már többé-kevésbé ismertként lépett a politikai szorítóba 1990-ben – hogy némi történelmi visszapillantásra is alkalmat találjunk tevékenysége kapcsán: az ún. „ötpárti koalíció” színeiben indult, bármilyen meglepő, de Szita Károly harcostársaként.

Az akkoriban csak „koalíciónak” nevezett pártszövetséget az SZDSZ, az MDF akkor már egy helyi pártszakadás utáni, „belvárosi szervezete”, a Kisgazdapárt, a Kereszténydemokrata Néppárt és a Zöld Párt alkotta.

Bankné az SZDSZ, Szita Károly a Zöld Párt színeiben indult

koalíciós partnerként, de Szita már a két forduló közt nyilvánosságra hozta, hogy a Fidesz polgármesterjelöltje lesz. Az 1990-es kaposvári önkormányzati választás arról volt híres az országban, hogy itt volt egyedül a halálos gyűlöletig elmérgesedett rossz viszony a liberális SZDSZ és a liberális Fidesz között, nagyon sok más városban szövetség volt a két párt közt.

A következő évben bejelentette kilépését az SZDSZ-ből, és a következő, 1994-es választáson már az akkoriban, Gyenesei István által életre hívott Somogyért Egyesület színeiben indult – persze egyéniben. Ezt a rekordot sem hinnénk, hogy sokan megdöntötték – akkor biztosan nem – 53 százalékkal, tehát abszolút többséggel lett képviselő.

1998-ban és 2002-ben viszont már mindkét alkalommal, mint

független képviselőjelölt mérette meg magát, és nyert magas, 47, ill. 39%-os aránnyal – természetesen a tüskevári városrészben.

Titka, ha volt, csupán annyi, hogy mintha megelőzte volna a korát: talán véletlenül, talán ösztönösen, de a pártpolitikától elfordulva a színtiszta civil közösségépítés, a kisközösség életben tartása, fejlesztése volt számára legfontosabb, és – ne tagadjuk meg tőle – ez hozta el neki a sikert. Mert sokan léptek ki pártjukból, vagy álltak máshová, de csak neki sikerült megőriznie egyéniként két ciklusban is egy városrésznyi közösség bizalmát.

Szerénységgel, elszánt, odaadó, egy percre sem lankadó tenni akarással, személyes kapcsolatokkal – lecke a leendő civileknek, ha egyáltalán megtanulható. Nyugodjék békében.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!