EP-választás, Gelencsér, Hunyadkürti: nincs az a szellemi Mariana-árok, aminél a Fidesz ne tudna mélyebbre menni

Újabb botrányos videó a Csiky színészétől

Valahogy éreztük, hogy a finisben Gelencsér Attila Facebook-oldalán fel fognak tűnni a celebvideók, s lőn: idáig, ha nem számítjuk az országos paneleket, két helyi szellemóriás, Szép Tamás kaposvári önkormányzati képviselő és az állandó szatellit, Hunyadkürti György színész lépett fel hősleg. Előbbire ne is vesztegessünk szót: próbálja megúszni, mint mindig. Hunyadkürti videójából – fogalmunk sincs, hogy saját szöveget mond, vagy a szájába adták – olyan ordenáréság kerekedik, ami még e mai, elfajzott közbeszédben is párját ritkítja. Történelemhamisítás, remegő hangú gyűlölködés, beteg rágalmak egy percben – egy vezető színész áll előttünk.

Kiváló színész barátaink már többször megpirongattak bennünket, midőn egyes kollégáikról, akik ilyen-olyan – főleg jobboldali – párt mellett nyilvánosan hitet tettek, rosszakat írtunk, netán szakmai kvalitásaikat vontuk kétségbe, mondván a tehetség és a politikai kiállás két, egymással nem keverendő dolog.

Tartanánk is magunkat ehhez, ám Hunyadkürti monológja olyan mélységesen alantas, hogy nincs az az előadói talentum, ami akár egy milliméternyit is feljebb tudná emelni. Charles de Gaulle-t, az ötödik francia köztársaság elnökét idézi, mi meg őt, szó szerint, teljes egészében:

„De Gaulle tábornok, néhai francia elnök nem volt hajlandó a Szovjetuniót Szovjetunió néven aposztrofálni, amikor megemlítette, akkor mindig csak Oroszországként említette.”

Anekdotázó bevezetés, stílusosan. Említsük azért meg, hogy Ch. de Gaulle az első számú példaképe – még, ha a derekáig sem ér fel semmilyen értelemben – Vlagyimir Putyinnak, Oroszország elnökének. Persze Hunyadkürti folytatja:

„És volt egy szép mondata, az meg így szólt: Nagy részvéttel vagyok Oroszország iránt, mert neki határain belül van az ő Algériája.”

Tekintsünk is el attól, hogy az idézetet sehol: sem angolul, sem franciául, sem magyarul nem találtuk, de hitelessége már csak azért is közelít a nullához, mivel Ötödik Köztársaság 1958. szeptember 28-án népszavazással, 79,2%-os többséggel elfogadott alkotmánya szerint Algéria Franciaország része, tehát nem gyarmat. Csupán az 1962-es eviani egyezmény után válik önállóvá.

Ha mondott volna ilyet valaha, nyilvánvaló marhaság lenne, főleg a muszlim bevándorlás szempontjából, hiszen Algéria éppenséggel el akart szakadni az anyaországtól, s a francia állam volt az, amely kegyetlen háborút folytatott az afrikai ország függetlenségét megakadályozandó.

Hunyadkürti legdurvább szavai: csak nekünk van határainkon belül … véres ellenzékünk. Valóban elvette a józan eszét a gyűlölködés, vagy meg akart felelni?

Fussunk neki még egyszer: tehát Franciaország és De Gaulle azért folytatott véres háborút négy éven át, hogy Algéria, ez az észak-afrikai arab, vagyis muszlim ország Európa része maradjon.

A párizsi mészárlásról tetszett hallani? Vagy az OAS, a francia titkos félkatonai szervezet terrorakcióiról?

Azt is megjegyezhetnénk, hogy De Gaulle Algéria függetlensége után kifejezetten arab-barát politikát folytatott, pl. az 1967-es arab-izraeli háborúban fegyverembargót vezetett be Izrael ellen.

A mélypont következik, s ezek már nem De Gaulle, ezek Hunyadkürti művész úr szavai:

„Azt gondoltuk, hogy csak nekünk van a határainkon belül a mi Algériánk, a mi véres ellenzékünk.”

Szép kép: véres ellenzék. Vajon kire gondolt a költő? Tóth Bertalanra? Dobrev Klárára? Ungár Péterre? Vagy a netán a kaposvári ellenzékiek volnának a „véresek”? Felder „féknyúz” Frigyes például? Honnan veszi a bátorságot ez a nyomorult pojáca, hogy a politikus-keresztapuci hóna alól kikaffogva alig burkoltan terroristának bélyegezzen tisztességes magyar polgárokat?

Érdemes élőben is megnézni e néhány másodpercet: Hunyadkürti hangja remeg a gyűlölettől, szinte kifordul magából. Jó színész persze eljátssza ezt is, simán.

„Kiderült, hogy Európa oda gyengült, hogy határain belülre hozta azt a bizonyos Algériát.”

Ja. Egy függetlenségéért küzdő, egykori gyarmaton zajló háborút, amelyben mindkét fél hatalmas veszteségeket szenvedett, és ártatlanok ezrei haltak meg, egyetlen hang erejéig sem lenne szabad a mai, vélt vagy valódi terrorizmussal együtt említeni. Ennyiből Észak-Amerika függetlenségéért harcolók, vagy Kossuth, Petőfi és a márciusi ifjak is terroristák.

Amúgy pedig éppen ilyen ostoba és történelmietlen arra hivatkozni, hogy a Szovjetunió úgymond „problémája”, hogy muszlim köztársaságok is a részei voltak: Kazahsztán, Üzbegisztán, Azerbajdzsán. A vártnál sokkal békésebb felbomlás után valójában csak Csecsenföldön folyt háború, amelyben a „keresztény” orosz csapatok beavatkozásainak nagyságrendekkel több áldozata volt, mint a muszlim lázadóknak.

A világ egy független, gyönyörű és nagy múltú országát, Algériát annak vallásával, népével együtt hazug módon megbélyegezni, rasszista, gyűlöletkeltő monológ részévé tenni, mintha a terrorizmus szimbóluma lenne, nem mellesleg egy lélegzettel magyar honfitársainkat is ennek e mocsokáradatnak kitenni, s még az európai egyesülés egyik kezdeményezőjét, atyját is lejáratni egy percben – nem kis teljesítmény.

Büszke lehet, s nyilván büszke is lesz rá: szégyellniük csak azoknak kell magukat, aki egy színpadra állnak vele, vagy nézőként megtapsolják.

Bár a legegyszerűbb és leghatásosabb, ha vasárnap elmennek, és szavaznak: mindegy, kire, csak e téboly, a kereszténységtől a legtávolabb álló szellemi pestis ellen, mert ez tényleg felfal bennünket, amint a példa mutatja.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!