Játszd újra Karcsi: Bozsik Yvette és a szigorú konspiráció, avagy a színháznak már úgyis mindegy

… és egy herezacskó, ha villan

Már valójában azon lepődtünk volna meg, ha átmenetileg csitul a hullámverés a színház körül. Az persze, ha egy szervezet azzal próbálja stabilnak és működőképesnek mutatni magát, hogy minden erejével titkolózik, nyilván csak erősíti a gyanút. Így van ez a Csiky esetében is: legutoljára, Fülöp Péter megbízásának meghosszabbítása és Bozsik Yvette kinevezése kapcsán már az volt az érzésünk, hogy minimum a Kreml boszorkánykonyhájának titkait őrzik. „Zártkörű társulati ülés” keretében közölték a legszükségesebbeket az érintettekkel, s Fehér Euridiké, a teátrum szóvivője nem mulasztotta el megemlíteni, hogy Fülöp Péter „összegezte az elmúlt hónapokban elért eredményeket és áldott ünnepet kívánt a kollégáknak”. Mintha visszarepültünk volna a hetvenes évekbe, s az MSZMP Somogy Megyei Bizottságának első titkára, Varga Péter elvtárs szólt volna hozzánk.

Úgy tűnik, ez volt az egyetlen dolog, amelyet Fülöp Péter megbízott igazgató (aki persze nem tiltakozott az ellen, hogy a köztévé műsorában „főigazgatónak” nevezzék szóban és feliratilag) megtanult az elmúlt hónapokban: senkinek egy szót sem! A titoktartásra igazgatói körlevélben próbálták életveszélyes fenyegetésekkel rábírni a társulat tagjait, és ez elhangzott szóban is: többször és nyomatékosan.

A konspiráció első számú szabálya, hogy mindenkire csak a legkevesebb szükséges információt bízzuk: ha történetesen az ellenség (akik jelen esetben mi volnánk) foglyul ejti, és kínvallatásnak veti alá a boldogtalan csepűrágót, s megtörne, ne tudjon terhelő adatokat kiadni a színház vezetéséről.

Például azt, hogy mennyivel csökkent megint az eladott bérletek száma. Vagy, hogy miért is alakult ez az egész történet úgy, ahogy:

Szita Károly polgármester nemrég még azt állította, hogy novemberben ki fogják írni a pályázatot az igazgatói posztra:

 

Screenprint az október 24-i Magyar Időkből: a hivatalos kormánylap itt még arról beszél, hogy novemberben kiírja a város a végleges pályázatot. Valaki közben beleköpött a levesbe…

 

Elmondta akkor azt is, hogy „szovjet mintára”, mert most ez a menő, menedzser-igazgatót fognak keresni, aki majd választ maga mellé művészeti vezetőt. Ehelyett mi történt:

Szita, saját szavát, mint már annyiszor, megszegve, csupán egy évre nevezte ki Fülöp Pétert – ez a december 8-i közgyűlésen derült ki. Magyarázat? Indoklás? Egy nagy túró: ez van, és pont.

Az külön röhejes volt, ahogy az egyébként is indiszponált polgármester a közgyűlésen a művészeti vezető, Bozsik Yvette személyének említésekor görcsösen, dadogva próbálta „rátóni” Fülöpre a felelősséget: „Ez már nem az én dolgom … többek közt ehhez sem értek, ez már az igazgató úr illetékessége…”

Nem kell kremlinológusnak lenni hozzá: Szita azért nem írta ki a pályázatot, mert nem jutott nyugvópontra az Eperjes-kérdés. Ezért is próbálta kézzel-lábbal bizonygatni, hogy Bozsik Fülöp embere, és nem az övé. Holott éppen ő az, aki fűnek-fának panaszkodik, hogy Eperjes állandóan zaklatja: egyrészt mószerolja a Kaposvári Egyetem vezetését, politikai elhajlással vádolva őket, másrészt pedig diszkréten emlékezteti arra, hogy ő volna a legalkalmasabb művészeti tanácsadó a Csikyben.

A kaposvári polgármester ugyanazt adja elő, mint 2007-ben, mikor a Znamenák-Mohácsi párost csak egy évre nevezte ki, hogy aztán átjátszhassa Schwajdának az igazgatói posztot. Fülöp Pétert még járatják egy évig a mókuskerékben, hadd kopjon, aztán, mikor már látótávolságba kerül a csilli-villi szép új színházépület, esetleg mégsem ő, a menedzser lesz az igazgató orosz mintára, hanem visszatérnek a megszokott szcénához.

Információink szerint a társulat az eddigi tapasztalatok alapján nem lelkesedik túlzottan Bozsik Yvettért: nem jó a kapcsolata a színészekkel, nem igazi rendező-alkat. Nem tudja átadni, hogy mit szeretne tőlük, miután egységes koncepció helyett többnyire csak konfúz ötlethalmazra építi a munkát.

Ezt nyilván egyes társulati tagok így gondolják, mások nem, azt viszont nehéz elképzelni, hogy mit fog mint művészeti vezető csinálni: Rátóti leköszönésekor a „vezérszlogen” az volt, hogy az évad már „teljesen kész, össze van rakva”. Így ebben érdemi feladata nem lesz, viszont az nyilvánvaló, hogy Fülöp Péter mandátumának lejártakor, 2017. augusztus 31-ével az övének is vége. Legfeljebb tehát a jószerencsében bízhat, hogy a munkájának bármi értelme lesz majd.

Ezzel az évaddal nincs dolga, a következőt pedig lehet, hogy a kukába vágja az utódja, és jön Szent Kleofás megvilágosodása nyolc felvonásban.

Különösen, ha Bozsik vezetésével az erkölcsi romlás jelei mutatkoznak: Úgy tudjuk, kisebb felháborodás övezi a színházlátogató idősebb hölgyek (polgári) körében a legutóbbi rendezését, a Kőműves Kelement (melyet a legújabb divat szerint már pénzért hirdetnek), miután nemcsak az izzadságtól fénylő férfitestek örvénylenek a színpadon, hanem egy-egy herezacskó is elővillan olykor.

Felmerült, hogy közérdekű bejelentéssel fordulnak Szita Károly polgármesterhez, a terület szakértőjéhez.

H. I.

Nyilvánítson véleményt a KAPOS-T Facebook-oldalán!