KAPOS-T mémpályázat: hit helyett mi gondolatokat várunk

Tudjuk, hogy a hit hegyeket mozgat, s azt is, hogy a világon élő hétmilliárdnyi társunk nagy részének alapvető lelki szükséglete. Ez utóbbiban, bármi is légyen hitük tárgya, senkit nem szeretnénk megbántani. Nem gondoljuk azonban, hogy a 21. században egyszerűen hit kérdése lehetne a közélet, gazdaság, kultúra, politika – tágabb értelemben a mindennapi életünket meghatározó dolgok összessége. Sőt azt gyanítjuk, hogy az, aki ezeket a dolgokat a hit világában próbálja elhelyezni, az mélységesen lenézi polgártársait, kiskorúnak, szellemileg éretlennek tekinti őket. És valamiért az az érzésünk, hogy Kaposváron a Fidesz és Szita Károly kampányának vezérszólama nem véletlenül lett a hit.

Most sorolhatnánk tovább a flancosabbnál sziporkázóbb szólásokat hit-ügyben, de senkinek a türelmével nem élnénk vissza, csak kedvencünket, (majdnem) névrokonunkat, Husz Jánost hadd idézzük, akit, miután eretnekség vádjával Luxemburgi Zsigmond, német-római császár és magyar király máglyára küldte, látta, hogy a legbuzgóbban az az öregasszony igazgatja a lábához a rőzsét, akinek egész életében a gyóntatója, a lelki atyja volt. Ekkor kiáltott fel a legenda szerint:

„Oh, sancta simplicitas! (Ó, szent együgyűség!)”

hiszunk_egymasban_mem

Álljon itt a legegyszerűbb példa – nem akarnánk kifogni a szelet senki vitorlájából

Korábban erről rendszerint Matolcsy György jegybankelnök jutott eszünkbe (a „simplicity”), és az ő unortodox gazdaság- és pénzügypolitikája, melyből azért jutott kétszáz milliárd forint – pl. a magyarországi milliós nagyságrendű gyermeknélkülözés megszüntetése helyett – ötvenezer „illiberális gazdasági szakember” kiképzésére.

Visszatérve Kaposvárra: itt még máglyák nem gyúltak, csak akasztófákat állítottak egyesek, de a hit a város jobboldali vezetése szerint is fontos szerepet játszik a józan racionalitás, a számok, a tények ellenében – ahogy hangsúlyoztuk, nem véletlenül. Ezek ugyanis arról tanúskodnak, hogy Kaposvár leszakadását nem sikerült megállítani, gazdasági fejlettségben csak Kelet-Magyarország legelmaradottabb térségeivel képes versenyezni, út- és vasúthálózata a legfejletlenebbek közé tartozik, a kaposvári cégek jó része vagy állami kegyelem-segélyen vegetál, mint a Kométa, vagy épp tönkremegy, mint a nyomda. Magánberuházás szinte semmi, a lakás- és társasházépítés gyakorlatilag évek óta stagnál.

Nem marad más, mint a hit. A csodavárás, addig is némi szépségflastrom, aszfaltból, díszburkolatból és műkőből. Őszinték leszünk: mindez olyan nagyon nem is lep meg bennünket azok után, hogy egy-két, láthatóan Fidesz-párti hozzászólást, mely a cikkeinkre jött, olvasunk a Facebookon. Vigyázat, súlyos, szó szerinti idézet, gyengébb idegzetűek, kiskorúak a legnagyobb körültekintéssel!

Városrehabilitáció alatt anno gy f. Elsősorban terkőben utazott , igy terkovzni kellett ( vagy terkovezel, vagy nem csinalsz semmit) a szökőkút projekt ugyanez volt, azaz erre lehetett palyazni!!! De észre kéne venni, h mióta fideszkormany van, azóta lehet pl jardara,vízelvezetőre palyazni szökőkút helyett,es azóta tobbtiz km jarda, uttest, vízelvezető, stb is épült.

Lefordítjuk: Gyurcsány Ferencnek felhalmozódott némi eladatlan térköve, ezért kellett vagy húsz szökőkutat építeni Kaposváron. Mások szerint Kaposvár azért fejletlen, mert „a Desedáról mindent ellopnak, ami fémből van, még a lámpaoszlopokat is”.

Így már érthetőbb, hogy miért játszik ilyen nagy szerepet a hit a Fidesz és a polgármester kommunikációjában: a saját közönségének játszik. Igaza van, mi a rossebet kéne tennie?

Mi viszont reméljük, hogy vannak néhányan olyanok is, akik érveket, tényeket, racionális vitát és kritikus hangokat szeretnének látni-hallani Kaposváron. Nekik szól ez a felhívás, és, bár szívesen ajánlanánk fel valami flancos fődíjat, csak az erkölcsi elismerésre futja. Részt vehet bárki, bárhogyan: készíthet a fentihez hasonló mémet, küldhet be emailben egy-egy írott poént, reagálhat a Facebookon, szerezhet zenét, videót, verset, készíthet „szelfit” – mindenre vevők vagyunk.

Csak a hitet, azt hagynánk meg a szakembereknek.

H. I.