Sajtófotó-pályázat 2019: egy ragyogó kaposvári siker, amit nem fogunk viszontlátni a csicskamédiában

Röhrig Dani képe harmadik helyezett! – Frissítve*!

Sokszor szóltunk már arról: szánalmas, önbizalomhiányos lelkiállapotra utal az a jelenség, hogy a helyi kormánypárti médiumok kétségbeesetten csapnak le minden apró „sikerre”, s fújják fel „világraszóló”, „fellegvár”, s hasonló jelzőkkel kipukkadásig azokat. Aztán időnként átesnek a ló túlsó oldalára, igazolva, hogy csupán ócska propagandaeszközök: az igazi sikereket, ha a dolognak politikai „stichje” lehet, mély hallgatás övezi. A kaposvári Röhrig Dániel alkotása bronzérmes lett a MÚOSZ által szervezett, legrangosabb magyar sajtófotó-szemle egyik kategóriájában, csak akad a dologgal egy kis baj: a fideszes hatalomnak bántja a szemét, nem kicsit, nagyon.

Az alkotó, habár kaposvári, ma a nagyatádi városi televízió munkatársa: ők működtetik az Atádhír című weboldalt, ahol persze méltó helyet kapott a szép teljesítmény. Ám mivel a fotó és a fotós is itt született, s a közelmúltig itt is dolgozott,

Kaposvár joggal lehet(ne) büszke, s reméljük, a jobb, emberibb része az is lesz.

Nemrég örvendezte tele a cselédmédia két alegysége is saját fotófesztiváljával a helyi nyilvánosság terét: előbb a Somogyi sajtófotóiról értesülhetett, aki még kíváncsi egyáltalán, majd a Kaposvár Most tolakodott elő ugyanezzel. Nos, ezek az egyrészt „van négy sarka, oszt’ annyi” iparosmunkákat, s mellettük a Mosték bántóan amatőr produkcióit joggal övezte teljes érdektelenség a szerkesztőségek falain túl.

És persze az igazi teljesítményről hallgatnak, nyilván egyrészt irigységből, meg beszariságból:

 

A dokumentarista szekció nyertesei

 

A Kaposvár Most eljárása a megszokott pitiáner alávalóság:

közli, hogy sport- és természetfotó kategóriában két első díjat nyert Lőrincz Ferenc „fotoriporter” – és ennyi. Róla azért nem árt megemlíteni, hogy a városháza kedvelt, az elmúlt években sok-sok százmilliós megbízást elnyert építész-tervező cégének tulajdonosa, s nem mellesleg a kaposvári beruházások PR-nagyasszonyának szerepében villogó L. Balogh Krisztina városi főépítész férje.

Természetesen az ő teljesítménye előtt is megemeljük a kalapunkat, bár a képeket látva inkább csak a jó nevelés okán: sokmilliós vízalatti felszereléssel alulról, egy kaptafára lefotózni egy úszót, netán egy delfint…

Röhrig Dániel képe viszont világot teremt: valamit, ami a fotó igazi lényege: ott volt végig a szemed előtt, de csak akkor látod meg, ha egy tehetséggel és érzékenységgel megáldott szem és kéz megmutatja.

 

Így kerek a magyar valóság Kaposváron, a Kecel-hegy alján: a már-már utópisztikusan reménytelen vidék szerves része a propaganda-hazugság

 

A képet, hála az akkor még létező Magyar Nemzetnek, megismerte az ország.

Megtudták néhány millióan, hogy a fideszes sikertörténetek hazájában, Kaposváron készült, és ez kínos – ahogy mondtuk, nem kicsit. Kínos, mert rávilágít a NER lényegére: egyszerre végtelenül cinikus, ugyanakkor kozmikusan érzéketlen, primitív és otromba.

Az agyonkozmetikázott-photoshopolt, természetellenesen groteszk diktátorvigyor pont olyan nyomorultul béna, amilyen az idióta volt, akinek nem jutott eszébe, hogy ne a kiáltó szegénység és elesettség közepébe plántálja a hazugságait…

Fizikai nyomorúság a földön, szellemi sivárság, vizuális nyomor a rozsdás állvány magaslatában.

És persze így már minden érthető: a propaganda minden beteg, embertelen perverzióját egyetlen isteni pillanatba sűrítő képnek hogyan lenne helye épp a propaganda-médiában?

H. I.

Frissítés: Időközben a Kapos Tv is feltette a honlapjára az „eredményeket”, ha lehet, még gusztustalanabb módon: sok kategória győztesét megemlítik, és a képeiket is közlik – volt munkatársukról viszont említést sem tesznek. Őszintén gratulálunk.

*Frissítés: a Somogyi, ha lehet még mélyebbre ásta magát: nyilván cikkünk hatására ma, egy nappal később készítettek egy interjút Lőrincz Ferenccel, melynek végére odabiggyeszettek egy rövid kis szöveget Röhrig Dánielről, melyben sem a kép címe, sem maga a kép nem szerepelt. Az ilyen dicsérettől szoktak jó ízlésű emberek vérig sértődni.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!