Tankkal végigmenni Kaposváron, avagy mit is ünneplünk október 23-án: a forradalom kitörését vagy vérbe fojtását?

Harminc tonna gyászos emlékezet

Akkor most egy pillanatra, épp ezen a gyásznapon képzeljük el, hogy Magyarország nemzeti ünnepén, március 15-én a Nemzeti Múzeum lépcsőjén (vagy bárhol) egy Aradon, 1849. október 6-án használt akasztófa lenne kiállítva, mint a forradalom szimbóluma. Nem a szokásos jelenet a múzeum lépcsőjén, a Pilvax, a 12 pont vagy a Nemzeti dal, hanem a kozák lovas lándzsája, amellyel Segesvárnál kioltotta a gyalog menekülő, ereje fogytán velük szembeforduló költő életét. A kaposvári sétálóutcára kiállított orosz tank legfeljebb november 4-ét, a vérbe fojtást, az eltaposást szimbolizálhatja, nem pedig azt, amit október 23-án ünneplünk: a forradalom kitörését, a Sztálin-szobor ledöntését, a nép, az egyetemi ifjúság elemi erejű, spontán utcai akaratnyilvánítását, a pártállam összeomlását. Sokadszor is elgondolkodhatunk azon, hogy Kaposvár urai és az őket szolgálók csupán ennyire ostobák, vagy mindez nem véletlen, és a régi-új pártállami gondolkodás, a Fideszben már szinte kötelező erő- és erőszakkultusz látható megnyilvánulása ez a vizuális és ikonográfiai katasztrófa.

Szita Károly nyilván élénken emlékszik még ügynökkorából azokra a jó kis összetartásokra, amelyek ilyenkor, az október-novemberi időszakban kötelezőek voltak a BM különböző osztályain, a III/2-n, a III/3-on meg a többin. Ezidőtájt jobban kellett hegyezni a füleket, társaságokba járni, figyelni, ki mit mond, és persze jelenteni.

Így lett belőle jelentős politikus.

Ami pedig a tank-szimbolikát illeti, azért a városháza nevében nyilatkozók megéreztek valamit abból, mennyire áthallásos a lánctalpas, nyers és durván megmunkált erőszak szimbólumának kiállítása, mert elhangzottak olyan gyengécske magyarázatok, hogy a tankokkal szembeszálló forradalmárok hősiességét akarták bemutatni azzal, hogy a kaposváriak lássák, milyen hatalmas és félelmetes volt egy ilyen jószág.

A köztérre kiállított bármiféle szimbólumoknak azonban első pillantásra, és főleg egyértelmű üzenetének kell lennie, különösen egy nemzeti ünnep jelképére igaz ez. Magyarázat, mellé állított kikiáltó már csak ront a helyzeten: amit magyarázni kell, az minden, csak nem tiszta és világos gondolat.

kovacs_kristof_k_most

Kovács Kristóf nem történész – történelem szakon végzett ugyan, ám a sokkal jobban fizető Szita-csapat legújabb szerzeménye, városmarketing “szakon”. És persze tolja a kincstárit, ahogy a csövön kifér.

 

Ami elsőre eszébe jut a látványról annak, aki egy kicsit is ismeri a forradalom, netán a helyi események történetét, az a november 4-én hajnalban a Dombóvár felől érkező szovjet páncélos egység ékét vélheti benne, vagy éppen az 1990 előtti pártállami idők mesterségesen életben tartott második világháborús szovjet hőskultusz itt felejtett darabját, mely jó ideig a Cseri parkban is látható volt. Elég beütni a Google képkeresőjébe, hogy „t 34 monument”, és tömegével adja ki a képeket a szovjet dicsőségről, a nagyszerű fegyverről, amely annyi győzelemhez segítette a Vörös Hadsereget a világ számos pontján – így Magyarországon, 1956-ban is.

Sok mindent beleláthatunk, csak azt nem, amit október 23-án ünneplünk, s abból is csak egy keveset, amit november 4-én gyászolunk.

Kaposváron még a nyolcvanas években is megvolt az a páncéltörő ágyú, amely az 1945-ös támadásra – akinek úgy tetszik, felszabadításra – emlékeztette a város népét. A Vörös Hadsereg – ma Pécsi – utca folytatásában, Szentjakabon kívül a kanyarban volt elhelyezve, csöve gondosan a város felé irányult, nyilván nem arra emlékeztetve a városlakókat, hogy 1945-ben felszabadultak, hanem arra, hogy mivel számoljanak, ha ’56 után újra megpróbálják.

Vagy éppen arra, a mostanában újraébredő oroszbarátság jegyében, micsoda fényes diadalt is arattak ők itt 1956 november 4-én, fegyvertelen diákok, munkások, kenyérért sorban álló civilek felett.

A szenzációkergetésnek, a rossz ízlésnek, aránytévesztésnek és történelmi tudás teljes hiányának alkalmi emlékműve terpeszkedik a főutcán – közel a Szamárhoz, Kaposvár igazi jelképéhez.

H. I.

Szóljon hozzá a KAPOS-T Facebook-oldalán!