Választás, 2022: a Republikon Intézet elemzése szerint Kaposváron nyerhet az ellenzék

…egy idejében elkezdett, jól felépített kampánnyal

A közelgő 2022-es választások kapcsán egyre többször kerül elő a médiában és a közösségi oldalakon is az ellenzéki előválasztás kérdése. Az ok egyszerű: míg a Fidesz módszeresen letarolt és kiirtott (majdnem) mindenkit a jobboldalinak nevezett térfélen (MDF, kisgazdák, MDNP, MIÉP, de nyugodtan ide sorolhatjuk a kereszténydemokratának csúfolt zombipártot is), addig a széttagolt ellenzéknek bő egy évtized kellett, hogy egyáltalán eljusson az összefogás gondolatához. A versengésről azonban – s ez talán nem is akkora baj – még a teljes összefogás kinyilvánítása után sem mondtak le, s a legtöbb elemző szerint a kora őszre tervezett előválasztás már a végső, 2022-es siker egyik kulcsa is lehet.

A Republikon ma megjelent tanulmánya öt kategóriába sorolja

a százhat egyéni kerületet: az elsőbe az a tizenöt tartozna – többségük budapesti – amelyet már 2018-ban is ellenzéki jelölt nyert. A másodikba harminchetet soroltak – köztük van a Somogy 1., tehát Kaposvár és környéke – amely a megfogalmazás szerint „együttműködéssel nyerhető”. A harmadik a „nagyvárosi vonzáskörzetű” megjelölést kapta, amely – legalábbis a Dél-Dunántúlon – kissé megtévesztő, mert a siófoki és a szigetvári központú kerületeket is ide sorolták, ide kilenc került.

A negyedik kategória a jól ismert „billegő OEVK-k” nevet kapta,

tizenegy kerülettel, benne Marcali és környéke, ahol „bármi megtörténhet”. Az ötödiket a kissé finomkodó „nehezebben nyerhető” megnevezéssel illették, s, ahogy a tanulmány fogalmaz „ezek közül 22-ben 10 százaléknál nagyobb volt a különbség 2018-ban a Fidesz-KDNP javára, továbbá nem érvényesül a nagyvárosi hatás sem. Ezek alapvetően Északnyugat-Magyarország, valamint az Alföld kistelepülésű OEVK-i.” Ide sorolták a Somogy 2.-t is.

Somogyban tehát van egy „együttműködéssel nyerhető”, egy „nagyvárosi vonzáskörzetű”, egy „billegő” és egy „nehezebben nyerhető” választókerület. A sors fintora, hogy az ellenzék számára legesélyesebb elvileg Kaposvár, viszont a másik három kerületben vannak országosan ismert, a parlamentbe listán bejutott, rutinosnak és ellenzéki szinten sikeresnek mondható – jobbikos – politikusok: Potocskáné Kőrösi Anita (Siófok), Steinmetz Ádám (Marcali) és Ander Balázs (Barcs).

Ők kerületükben egészen biztosan el fognak indulni az előválasztáson,

vagy az összefogás közös jelöltjei lehetnek megegyezésen alapon, Kaposváron viszont, ahol a Fidesz jelöltje, Gelencsér Attila országosan is nagyon gyenge, 43,67%-os eredményt tudott csak elérni, egyelőre nincs olyan „jelölt-jelölt”, akinek a személye olyan megkerülhetetlen lenne, mint a három másik.

Itt tehát sokkal nagyobb a jelentősége az előválasztásnak,

amelyről most azt mondja minden, az összefogásban résztvevő ellenzéki párt, hogy teljes körű lesz, tehát mind a 106 körzetben meg kívánják tartani idén kora ősszel. Mi is ezt valószínűsítjük, miután valamilyen előválasztás mindenképpen lesz Kaposváron, hiszen a tervek szerint a közös miniszterelnök-jelöltet is ezúton választják ki az aspiránsok közül, aki közé Jakab Péter, a Jobbik és Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa elnökei már bejelentkeztek, valamint már megszellőztették Fekete-Győr András, a Momentum elnökének indulását is. Várható, hogy a többi ellenzéki párt is hamarosan megnevezi jelöltjét.

Ha viszont miniszterelnök-jelöltre mindenképpen lehet majd voksolni,

nyilván az az egyszerűbb, ha akkor már közös képviselőjelöltet is választanak. Már csak azért is, mert úgy tűnik, most már minden ellenzéki párt presztízskérdést is csinál abból, hogy „neki minden kerületben van komoly jelöltje”.

 

A Republikon Intézet térképe a 2022-es ellenzéki esélyekről

 

Az előválasztás pontos menetéről még nincs döntés, de az biztos, hogy az összefogás pártjai fogják szervezni: náluk van még valamelyes pénz és infrastruktúra egy több hétig (hónapig) tartó országos rendezvény lebonyolításhoz. Ez lehet más előnyök mellett arra is garancia, hogy külső erők – pl. a Fidesz és segédcsapatai –

ne tudják meghackelni majd az előválasztást.

Amelynek sok más mellett lesz még egy előnye, ami talán Kaposváron jobban látszik: egyik ellenzéki párt sem engedheti meg magának, hogy – hasonlóan 2018-hoz – csak úgy idehozzon egy „alibi-jelöltet”, egy „jó katonát Budapestről”, ahogy azt a DK intézte László Imrével. Most helyi jelöltek lesznek, hisz minden szabad szemmel is látható pártnak kínos lenne, ha nem lenne helyben komolyan vehető embere.

Az előválasztásról többféle tervezet látott már napvilágot, de a legtöbben

a fent idézett Republikon Intézet javaslatára hivatkoznak, mely itt érhető el. Ennek forgatókönyvre vonatkozó része persze már nem aktuális, hiszen a járvány miatt tavasz helyett már biztosan csak idén kora ősszel kerülhet sor a rendezvényre. Az előválasztás részleteiről, annak lehetséges menetéről és feltételeiről igyekszünk minden részletre kiterjedően tájékoztatni a KAPOS-T olvasóit.

Ahogyan arról is, hogy kik indulnak majd a helyi ellenzék soraiból:

legyen az a közös jelölt, akiben a legtöbben bíznak, s aki egy elő-kampányban a legrátermettebbnek bizonyul. Aki meg tudja szólítani reménybeli választóit, ért a nyelvükön, s határozott elképzelése van arról, hogyan fordítja választókerülete javára a mandátumával kapott lehetőséget.

Mert – és erről most már komoly politológiai szakmunka is tanúskodik – a Fidesz jelöltje 2022-ben Kaposváron verhető. Akkor is, ha Gelencsér Attila lesz, s akkor is, ha zűrös ügyei és gyenge teljesítménye miatt

pánikban előkapják Orbánék a „B-tervet”, és lecserélik.

Az előválasztás azonban kétségkívül a legjobb esély eddig: minőségi ugrás lehet az együttműködés sokszorosan nehezített pályáján.

H. I.

A Republikon Intézet elemzése teljes terjedelmében itt olvasható.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!