67-es szappanopera: csak harminchárom kilométert kapunk, viszont jóval drágábban

Nem fordítva ülünk a lovon: a ló ül rajtunk…

Új, ráadásul angol szót tanult a kaposvári lakájmédia tegnap: a „doorstep” a sajtószlengben annak a tájékoztatónak a jelzője, amelyet közvetlenül a tárgyalóból kilépve, azon frissiben tartanak a bent lezajlott eseményekről. Ebben az értelemben Szita Károly tegnapi, Kossuth téren tartott szpíccsét doorstepnek nevezni nettó baromság, miután semmiféle tárgyalás nem előzte meg: a polgármester jó eséllyel a klotyóból lépett ki a Kossuth térre – ott nyilván egyenrangú fél volt. A tárgyalás egy nappal korábban, Budapesten zajlott, kormányülésnek nevezték, és ő a közelébe sem mehetett volna. Ennyit tud a cselédség, és még valamit: hallgatni, de piszkosul. Ugyanis a 67-es út építésének megindításáról szóló kormánydöntés már hétfőn este megjelent az országos sajtóban és a Magyar Közlönyben, ám a kaposvári média gondosan kivárt: nyilván mindenkit utasítottak, hogy Szita délután fog sajtótájékoztatót tartani, és alapszabály, hogy a kaposváriaknak tőle kell megtudniuk a jó hírt. Nincs egyéni akció: karmesteri intésre, együtt vonítja az örömódát a Somogyi, a Most-Extra, a Kapos Tv, a 74nullanulla, az egész kórus. Hurrá, optimizmus, de mire is?

Kérdés persze, hogy mennyire jó az a hír, hogy a 2007 és 2017 között vagy tíz variációt megért fideszes hazudozás-szappanoperából most lett egy tizenegyedik variáció, persze

csökkentett tartalommal: a Kaposfüredet és a Látrányt elkerülő szakaszok mégsem lesznek négynyomúsítva. Majd talán egyszer, valamikor.

Ez tizennégy kilométernyi „megtakarítást” eredményez az eredeti tervekhez képest, érdekes módon a költség nem csökkent ilyen tempóban, sőt: a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint csupán 33.2 kilométer készül el, de az 96 milliárd forintért! Emlékeztetnénk: a tavalyi, 1460/2016 (VIII. 24.)-es kormányhatározat a teljes úthosszra 104 milliárd forintot állapított meg.

Az nagyjából kétmilliárd forint kilométerenként, most viszont hirtelen ennek a másfélszerese lett a költség: 2.89 milliárd per km.

Ismerős ez a trükk, pl. a nagyáruházakból: egyszer csak észreveszed, hogy a kakaóporos dobozban 70 gramm van ugyanannyiért és nem száz…

Doorstep táncoskomikus akcióban: rövidebb lesz, drágábban, viszont óriási siker.

Azt sem árt felidézni, hogy március 17-én a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. saját bevallása szerint lezárt egy közbeszerzési eljárást, melyben az S+S R67 Konzorcium a STRABAG Építő Kft.-vel az élen nyerte az R67-es gyorsút kivitelezési munkáit. Nemrég hívtuk fel arra a figyelmet, hogy ennek a mai napig nincs nyoma a hivatalos Közbeszerzési Értesítőben, ami több, mint gyanús. Ahogyan az is, hogy a NIF győztest hirdet március 17-én, miközben Szita Károly április 18-án nyögi be, hogy még csak ezután lesz kormánydöntés.

Azt is csak képviselői kérdésre, az április 27-i közgyűlésen volt hajlandó elárulni, hogy ez egy „feltételes közbeszerzés” volt, aminek az a lényege, hogy megszondázzák a piacot, hogy ki, mennyiért hajlandó az adott munkát elvállalni, és, ha túl drágán, akkor a kiírás nem tekinthető kötelező érvényűnek. (Szerintünk nem feltételes volt, mert a szövegben nem szerepelt erre való utalás, és konkrét összeget is megjelölt: legfeljebb utólag minősítették annak.)

Akkor így talán össze is állnak értelmezhető képpé a puzzle darabkái: az ajánlattevő Strabag nyilván túl magas összegért vállalta a teljes út megépítését, vagy legalábbis nem maradt volna annyi „zsír” rajta (állítólag így mondják fideszes körökben a kötelezően leadandó sápot),

így aztán szépen megrövidítették az utat és persze a kaposváriakat. Karcsinak jó lesz, meg a kaposváriaknak is.

Eszerint nemhogy fordítva ülünk a lovon, hanem egyenesen a ló ül rajtunk:

a kivitelező megmondja, mennyiért vállalja a munkát, és nem ők versenyeznek az állami megrendeléséért, hanem a kormány igazítja hozzájuk az igényeit.

És arról se feledkezzünk meg, hogy már eleve kitaláltak egy csökkentett paraméterű útfajtát – ez volna az „R” jelű, szintbeni kereszteződésekkel, leállósáv nélküli, ezerféle balesetveszéllyel terhelt „sztráda”, amelyet a csicskasajtó tegnapi lelkendezésében kizárólag „M67-esként” aposztrofált, mintha egyenesen autópálya vezetne Kaposvárra a grandiózus terv nyomán.

A kormányrendelet 2017-re csupán 5.5 milliárdos többletkiadást irányoz elő a 67-es építésére.

És akkor még egy apróságról nem is szóltunk: a kormányhatározat nem említi, hogy mikor kezdődnek a munkálatok: Szita Károly ugyan idén nyárról beszélt, de nyilván csak a NIF honlapján megjelent információt visszhangozta. Ugyanakkor viszont a kormányhatározat mellékletében az is benne van, amiről persze a polgármester és a sajtója is hallgatott, hogy a 2017-es költségvetést csupán öt és félmilliárd forintnyi többlet-kötelezettség vállalásával terhelik meg, vagyis

most szórnak némi aprópénzt a nép közé, aztán majd jövőre meglátjuk, mi lesz.

Ha nem teljesülnek a gazdasági növekedés tervezett számai, vagy, ha éppen nagyon biztosak lesznek a dolgukban a 2018-19-es választási években, akkor még nagyon sokáig élvezhetjük átutazóként Mernye, Somogyaszaló vagy Somogybabod hangulatát.

H. I.

Kapcsolódó dosszié: 67-es saga: végtelen történet, zenei aláfestéssel

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!