És hol tart a Modern városok program? Második rész: a 67-es út kanyarulatai, bukkanói és kitérői

És igen: hetedszerre is módosították a határidőt!

Városházáról származó információk szerint Szita Károly polgármester számára a Modern Városok program prioritásai a következők: első helyen szerepelt a színház átépítése, ezt követi a 67-es út gyorsúttá fejlesztése, és a harmadik az „intermodális”, a Kaposvári Közlekedési Központ létesítése. Ennek lélektanában is elmerülhetnénk, de ennél érdekesebb az, hogy hogyan is állnak egy év után ezek a unos-untalan, elcsépelten „történelminek” nevezett beruházások. A 67-es „gyorsútnak” még egy métere sem valósult meg, de máris olyan hosszú a róla szóló papírhalmaz, hogy be lehetne vele takarni az egész útpályát. A munkáknak elvileg az idén el kellett volna kezdődnie, de még kivitelező sincs, csupán némi régészeti mozgolódás tapasztalható pár helyszínen.

Áttekintésünk első részében a színház átépítése körüli bonyodalmakról volt szó: a cikk megjelenésének másnapján adta hírül az országos média a TED-re, az európai közbeszerzési értesítőre hivatkozva, hogy hivatalosan is a ZÁÉV-é lett a színházberuházás, sőt az Átlátszó azt is megírta, hogy a zalai cég konzorciumi résztvevő partnere a Magyar Építő Zrt., amelynek vezetője Pálffy Balázs, Mészáros Lőrinc lányának barátja.

A baj csupán az, hogy a kormány és Kaposvár városa még a mai napig nem kötötte meg a finanszírozási szerződést. Ez az önkormányzat ZÁÉV-vel kötött szerződésében is külön hangsúlyt kap:

tamogatasi_szerzodes_szinhaz

Amíg nincs a kormánnyal támogatási szerződés – márpedig a mai napig nincs – addig nem érvényes a ZÁÉV és Kaposvár városa közt a megállapodás az átépítésről.

 

A 67-es útról terjedelmes dossziénk van, kezdve a Szita-Gelencsér-páros változatos hazudozásaitól az engedélyek és a tervek körüli folyamatos maszatoláson át egészen addig, míg Orbán Viktor ki nem dobta a kukába az egészet, és a sztálini szovjet gyakorlatra emlékeztető módon el nem rendelte, hogy „minden megyei jogú városba négysávos útnak kell vezetnie”. A sameszai persze azonmód csináltak egy törvényt arról, hogy mostantól lesz egy csökkentett paraméterű, gagyi gyorsforgalmi úttípus, az „R” jelű, szintbeni kereszteződésekkel és az ebből adódó sebességkorlátozásokkal, viszont négysávos lesz, ha beledöglünk is.

Az persze senkit nem zavart, hogy a 2010 óta tartó időhúzás nyomán, miközben egyszer már újraterveztették az utat teljesen feleslegesen, idén ismét újra kellett tervezni a négysávosítás miatt. Ez összesen vagy félmilliárd forint kidobott közpénzt jelentett, és még mindig nincs teljesen kész: most éppen Kaposfüredet, ill. Látrányt elkerülő szakaszok tervezésére kellett újabb határidőt szabni, a tervező indoklása szerint azért, mert a KKK, a Közlekedési Koordinációs Központ nevű hatóság hét hónap (!) alatt nem bírta véleményezni a beadott terveket.

A KAPOS-T-on is követtük egy ideig a folyamatos határidő-módosítgatásokat, amelyek eleve kétségessé tették, hogy az idén bármilyen érdemi munka is elkezdődhessen, aztán már mi is csak legyintettünk. Ám épp most, cikkünk írásának idején szembesültünk azzal, hogy immár

hetedszerre is módosították, most éppen december 8-ára az „R67-es” kivitelezési pályázatainak beadási határidejét.

regeszeti_feltaras_67

Régészeti feltárás a 67-es Somogyaszaló-Mernye közti szakaszán. Kérdés, lesz-e folytatás, és milyen tempóban…

Sejtésünk szerint durva iszapbirkózás mehet a színfalak mögött: vagy a reménybeli csókos képességeihez kell folyamatosan igazgatni a kiírást (ez is előfordult már), vagy a Simicska-féle KÖZGÉP kiszorítása folyik a háttérben: olyan helyzet előállítása, hogy ne tudja megtámadni a majdani, Fidesz-közeli nyertest. Mára már lezárultak a kormány és az EU közötti viták a közismert aszfalt-ügy kapcsán, így mobil keverőkkel rendelkező pályázók is indulhatnak. Most nyilván újabb kifogásokat kell beépíteni a rendszerbe annak érdekében, hogy Simicskának és cégeinek egyetlen fillér se juthasson.

Azt nem nagyon tudjuk elképzelni, hogy azért kell immár hetedszerre is határidőt módosítani, mert nem adott be senki pályázatot.

Aki a napokban a 67-esen járt, azon kívül, hogy élvezhette a csúnya kátyúk, és helyenként életveszélyes útfelület örömeit, láthatta, hogy néhány (pontosan három) helyen markológépek, autók és munkások dolgoznak több-kevesebb intenzitással. A helyszínen kiderült számunkra, hogy ezeken a pontokon

régészeti feltárás folyik:

a markolók leszedik a felső 60-70 cm-es réteget, és a talaj elszíneződéséből következtetni lehet az esetleges lelőhelyekre.

Ez, mint közismert, törvényi előírás, amelyet akár a beruházó a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából is végezhetnek. Kérdés, hogy Somogyban miért a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai végzik a feltárást – a helyszínen legalábbis ilyen feliratú terepjárót láttunk.

Emlékeztetnénk arra is, hogy augusztusban megírtuk: 2017-re mindösszesen 14.6 milliárd van a 67-esre betervezve a 105 milliárdos összköltségből, a 1460/2016. (VIII. 24.) sz. kormányrendelet szerint. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a 444.hu épp ma írta meg, hogy a kormány 28.5 milliárd forinttal tőkésíti fel az Eximbankot, amely túlságosan kiköltekezett, miután közel tíz milliárd forintot adott kölcsön Andy Vajnának a TV2 megvásárlására és működtetésére. Hiába, a mocskolódás költséges dolog.

És mindehhez melyik költségvetési fejezetből vett el pénzt a kormány? Hát persze, hogy a közútfejlesztésekre szánt összegből.

Lenintől kérdezték meg egyszer a régi vicc szerint: „tessék mondani, ez már a kommunizmus, vagy lesz még rosszabb is?”

H. I.

Nyilvánítson véleményt a KAPOS-T Facebook-oldalán!