Hétpróbások 2.0: tizenötmilliós júdáspénz a vérfideszes alapítványtól a 74nullanullának

Húszezer híján a maximumot kapták…

…tehát valamit nagyon jól csinálnak, még, ha a térdüket igénybe is vette a dolog némileg. Ha valaki számára még nem teljesen egyértelmű, hogy a Fidesznél szemérmetlenebbül és gátlástalanabbul senki nem tört az utóbbi harminc évben az amúgy is haldokló magyar demokráciára, annak elég egy pillantást vetni arra, hogyan bánnak Orbánék a honi civil társadalommal. A Norvég Alap 77 milliárdos, szinte felfoghatatlan nagyságrendű támogatása körül addig akadékoskodott a kormány, míg a teljes összeget el nem vesztette az ország, csak azért, hogy a függetlenek ne juthassanak forrásokhoz, saját hátországát viszont szinte ugyanazzal a lendülettel stafírozta ki négymilliárd forinttal. Ebből jutott Kaposvárra is: a 74nullanulla Alapítvány, a hasonnevű weboldal kiadója közel 15 millió forinttal gazdagodott – nyilván múlt-, ill. jövőbeli szolgálataiért.

Persze civilség alatt nem a Horváth Ákos-szerű szélhámiára gondolunk,

hanem a valódi, társadalomépítő tevékenységet végzőkre, akikből azért, valljuk meg, nincs túl sok Kaposváron. Inkább olyan, hatalomközeli szervezetekből van túltengés, amelyek bőségesen megkapják a zsoldot: vannak, akiknek csupán annyi a feladatuk, hogy évente egyszer „felkérjék” Szita Károlyt évértékelő beszédnek megtartására, míg mások dicstelen szerepet játszottak a polgármester jog, józan ész és tisztesség elleni harcában a Pécsi utcai iskola ügyében.

Az Orbán-kormány trükkösen egy közbeiktatott alapítványra,

a Bethlen Gábor Alapra bízta a nemes feladatot, hogy pumpálja tele pénzzel azokat, akiket – sejthetően egy megadott lista alapján – méltónak tart a Párt szolgálatára.

A 74nullanulla című „magazint”, ahogy egy ideje magukat nevezik,

a kedvezményezett alapítvány tartja fenn – nem találtuk nyomát egyéb tevékenységnek, bár a civil szervezetek bírósági nyilvántartása szerint ennek igen sokrétűnek kellene lennie. Minden során külön felkacagtunk:

„Somogy megye lakosságának tájékoztatása, helyi információkkal való ellátása az elektronikus média eszköztárával. Ifjúság nevelése, életszemléletének alakítása. Az Alapítvány az internetes tartalomszolgáltatás útján igyekszik bemutatni azokat az egészségkárosító hatásokat, melyeket pl. a drog, az alkohol, s az azokból fakadó lelki és fizikai betegségek okoznak. Ezen túlmenően a rászorulók és az idősek segítésének fontosságára is igyekszik felhívni a figyelmet. Somogyi kultúra népszerűsítése és megismertetése, kulturális örökség megóvása. A rászorulók támogatása szociális, családsegítő és érdekvédelmi tevékenység támogatása, mindezen feladatok ellátásának finanszírozása. Prevenciós egészségügyi szűrővizsgálatok szervezése.”

Döntse el mindenki, hogy az innen-onnan összekapart, nyálas

bulvárhírek, másod-, harmadközlések, alig bújtatott, vagy jelöletlen reklámok mennyire „népszerűsítik a somogyi kultúrát, mennyire óvják kulturális örökségünket”: ez ügyben talán érdemes lapozgatni a KAPOS-T sajtószabadság-dossziéját.

Volt egy-két emlékezetes dobásuk: már zsenge ifjúkorukban is szemérmetlenül loptak, s az is vicces volt, mikor pl. végrehajtó vette zár alá a szerkesztőség berendezését, mert nem fizették ki a kötelezettségeiket egy elbukott sajtóper után. De durva gyorshajtás kapcsán is fogtuk már hírhamisításon őket.

Valójában azon sem lepődnénk meg nagyon, ha pont az ilyen esetek segítettek volna a kedvező döntésben a Bethlen Gábor Alap tisztelt kuratóriumának.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!