A helyi média olcsó kis játékai – messziről, Budapestről nézve

Mint azt már korábban számos alkalommal megírtuk, Kaposváron a helyi médiumok munkatársai – természetesen „felsőbb utasításra” – 2014. január elsejétől teljes blokád alá vették a baloldali ellenzéket. Ez megnyilvánult többek közt abban, hogy a kaposvári városháza sajtósát, Répás Orsolyát nevezték ki a Kapos Tv vezetőjévé, elődjének, Katona Józsefnek legnagyobb titokban tartott, politikai okokból történő kirúgása után. Erről a KAPOS-T tájékoztatta az ország nyilvánosságát, tőlünk vették át az információt a mértékadó, milliós olvasottságú médiumok. A helyi napilap, a Somogyi Hírlap is hallgatott erről, ahogy mindenki más, s e tényt nehéz elvonatkoztatni attól, hogy épp január elsejével kapott új, a korábbinál jóval kedvezőbb feltételeket a napilap kiadója székházuk bérlésére – kitől mástól, mint a fideszes vezetésű önkormányzattól. Hatalmas tévedés azonban azt hinni, hogy mindez csupán Kaposváron érzékelhető: az országos politikában, közéletben pontosan tudják, mi folyik itt, ahogy ez Szigetvári Viktornak, az Együtt 2014-PM társelnökének ma reggel az ATV-nek adott interjújából is kiderült.

Szigetvári az ATV Start című reggeli műsorban fogalmazott így: „van egy megyei tv, mely az egyik fideszes csoport befolyása alatt áll, van egy másik, amely Szita Károlyé… s mikor egy, a közös jelöltünket támogató rendezvényen Kaposváron voltam … tudja, miről kérdezett a Somogy Tv? … arról, hogy miért drogozik Juhász Péter!”

szigetvari_atv

Szigetvári Viktor: “nem jó, ha a helyi nyilvánosságot a Fidesz megszállja…”

Tegyük hozzá: Juhász Péter nem drogozik, viszont korábban egy, a könnyű drogok liberalizációjáért küzdő civil csoport vezetője volt. A helyi médiára egyébként is végtelenül jellemző, a Schenk-Zichy-párosra, a Somogyi Hírlap tollforgatóira és a két fideszes tévé munkatársaira, hogy előszeretettel foglakoznak „országos témákkal”, „nagypolitikával”. Ettől nagynak és okosnak érzik magukat, és, ami a fő: addig sem kell a helyi kérdésekkel foglalkozni. Írjunk vitriolos „publicisztikát” Szíjjártó Péterről, mely gondolatiságában, eredetiségében, stílusában ugyan az országos sajtó negyedik-ötödik szintjét sem üti meg, viszont addig sem kell írni Szita Károlyról, az ugyanis már zsebre megy.

Szigetvári Viktor megemlítette a Somogyi Hírlap székházbérleti ügyét is, azt, hogy ez időben kísérteties egybeesést mutat azzal a döntéssel, hogy a helyi napilap semmilyen ellenzéki rendezvényről, eseményről nem tudósít, ilyenekre nem jár, ezzel nem foglalkozik. Gyakorlatilag a három 2014-es választás folyamán részükről blokád alatt van az ellenzék, egyetlen üzenete sem jut el a választópolgárokig, s erre számtalan példa volt az elmúlt hónapokban Kaposváron.

Hogy egyetlen példát említsünk: a parlamenti választások előtti hetekben a közös ellenzéki jelölt, Kolber István, és az őt támogató pártok felhívást intéztek Kaposvár önkormányzatához és polgármesteréhez, hogy vonja vissza a kamenyec-podolszkiji tömeggyilkosságot idegenrendészeti eljárásnak minősítő Szakály Sándor történésztől a neki januárban adományozott Kaposvár városért kitüntetést, miután kijelentése okán arra érdemtelenné vált. A felhívás minden helyi médiumhoz eljutott, említést egyikük sem tett róla.

Nem csoda, hogy egyre nagyobb szerepet kap az alternatív nyilvánosság, s ebben – kivételesen némi szerénytelenséggel – a KAPOS-T szerepét sem hallgatnánk el. Egy-egy cikkünket ma már akár tízezren is olvassák, és jól látható, hogy a Facebook-os tetszésnyilvánításokban, a hozzászólásokban és megosztásokban a legtöbb esetben nagyságrenddel múljuk felül az említett helyi médiumok hasonló műfajban született produktumait.

Kaposvár ismét a szégyenpadra került: vannak, akik valódi, elismerésre méltó teljesítménnyel, mások kétfejű borjúval kerülnek be az országos hírfolyamba, Kaposvár elrettentő példa a médiájával – immár sokadszorra.

H. I.