Alsó hangokon: ez most kerékpártároló vagy zsebpénz a baráti médiának?

Néhány hete kezdte piszkálni a sajtó az Öveges-program keretében a középiskolákban létesített természettudományos laborok ügyét. Erről szóló levelet „fújt be a szél” a Somogyi Hírlap szerkesztőségébe is, mely a Táncsics Gimnáziumban létesített tanterem építése során elköltött összegekről emlékezett meg: 160 millió forintnyi hibádzik az ismeretlen informátor szerint. Habár a beruházást lebonyolító KLIK gigantikus méretű, ám borsónyi agyú dinoszauruszhoz méltóan még a mai napig nem bírt reagálni, érzésünk szerint minden fillérnek meglesz a gazdája. A dolog nem így működik: nyilvános, és egy kicsit sem szégyellik. Ezt egy egyszerű, ám szemléletes példán, a szintén táncsicsos, ill. Klebelsberg-kollégiumban létesítendő kerékpártárolók kapcsán bemutatnánk.

Még 2012 elején pályázott Kaposvár önkormányzata a két intézménybe EU-s, KEOP-os (Környezet és Energia Operatív Program) forrásból kerékpártárolók építésére. Annak rendje és módja szerint be is tervezték a költségvetésbe a minimális, 222 ezer forintnyi önerőt mindegyikhez, majd laza két év múlva, 2013 végén meg is kapták a 4,2 – 4,2 milliót.

Capture_kerekpartarolok_kivitelezes

Ennyibe kerül a tárolók építése és a kiegészítők

A meglepetés itt következik: idén májusban Kaposvár megkötötte a kivitelezési és az eszközbeszerzési szerződéseket, amint ez a nyilvános beszerzési listán látható:
https://www.kaposvar.hu/index.php?page=onkormbesz&width=800&F=2&T=1&prn=1&lang=1
ám láss csodát, a teljes összeg csupán helyszínenként kétmillió-nyolcszázezer forintra rúg, 4,2 helyett. Persze a hiányzó summa is megtalálható kicsit lejjebb, ezeket még márciusban „levajazta” a hivatal – na vajon, ki? – a Zselici Forrás Kft., a Kaposvár Most, a Kapos Extra és kapcsolt részeinek kiadója a kedvezményezett.

Capture_kerekpartarolok_nyilvanossag

És ennyiért “biztosítjuk” a kötelező nyilvánosságot…

Nemcsak nekünk ismerős a társulat – idézzük a hvg.hu-t: „A kaposvári 91,2 MHz-en a pályáztatás eredményeként a Zselici Forrás Kft. működteti a rádiót. A kft. tulajdonosa és ügyvezetője Szabó Krisztián Ferenc a hivatalos önkormányzati médiumokat is üzemeltető Kapos TV és Rádió Közhasznú Nonprofit Kft. háromtagú igazgatóságának is tagja. A kft. adja ki az önkormányzathoz felettébb lojális Kapos Extra nevű ingyenes lapot is.”

Brutálisak az arányok: kétszer 2,8 millióért megépítünk és felszerelünk két kerékpártárolót, amit aztán – ugyancsak kétszer – 1,4 millióért népszerűsítünk. Ebből épülhetett volna, mondjuk egy harmadik, esetleg telepíthettünk volna a város néhány pontjára újraélesztő-állomásokat, ha netán a lenyúlás mértéktelen pimaszságát látva elérne valakit a szívszélhűdés.

A kérdés persze úgy is feltehető, hogy egyáltalán a kerékpártároló volt-e a cél, vagy a gombhoz passzítottuk a kabátot, és csupán a „felettébb lojális” médiumok stafírozásáról szól a mese. Mindenesetre fenti linken elérhető önkormányzati beszerzési táblázat tanúsága szerint a Zselici Forrás Kft. tízmilliós nagyságrendű közpénzt kasszírozott az évek során a különböző pályázati kommunikációs pályázati „feladatokból”.

Hangsúlyozzuk: ahogyan a tantermeknél, „papíron, formálisan” itt is minden rendben van. Csak épp a lóláb lóg ki nagyon-nagyon csúnyán. A laborbizniszben nyílt titok, hogy negyvenszer számolták el ugyanannak a szoftvernek a felhasználási díját, a munkafüzetekre pedig külön-külön, projektenként a szerzői jogdíjat, így kb. fél-félmilliárd forintot lenyúlva országosan. Érdeklődéssel figyeljük majd, hogy milyen rendezvényeket és hírverő eseményeket prezentál a Zselici Forrás idén novemberig a kerékpártároló-népszerűsítések ügyében…

Capture_zselici_forras_labor

Jószolgálati szerecsenmosdatás – naná, majd ingyér’

Adósak vagyunk még olvasóinknak azzal, hogy hol kapcsolódik össze a két történet: nem lehet nem észrevenni, hogy – sportszerűtlenül, az újságírás alapvető etikai normáit figyelmen kívül hagyva – milyen vehemens szerecsenmosdatásba kezdett a Kaposvár Most, miután megjelent a Somogyi Hírlapban a cikk a labormutyitól. A fenti képből kiderül: talán nem véletlenül. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a Somogyi, ill. az érintettek tették a KAPOS-T cikkei nyomán: két hete vasútfelújítás-ügyben Dávid Ilona MÁV-vezérigazgató rohant le vonathalálában magyarázni a bizonyítványt, tegnap pedig Hollósy Tibornak, a Kométa igazgatóhelyettesének akadt sürgős sajtótájékoztatni valója – nyilván nemrég megjelent írásunktól teljesen függetlenül.

Visszatérve a kerékpártárolókra: „Éppen százharminchárom neme van a lopásnak, s azok közül csak huszonhárom olyan, amiért az ember a gályára kerül” mondja bölcsen Krisztyán Tódor Jókai Az arany emberében. Talán nagyon is tudatos volt, ahogyan a Zselici Forrásnak nevet választott a gazdája: nem az információk, vagy bőségesen pertraktált bulvárhírek forrása, hanem a közpénzeké. „Két rőf az enyém, a többiből szabok” ez volt az egyszeri szabó szavajárása. Ha egy kutyaólat építünk EU-s pénzből, akkor is legyen meg rajta a milliós „zsír” – így mondják manapság – kevesebbért le sem hajolunk. Tudjuk, hogy ez aprópénz a fejünk felett zúgó-röpködő százmilliárdokhoz képest, ráadásul nem is a „mi pénzünk”, hanem az EU adja, de az arányok akkor is ijesztőek. Azt is tegyük hozzá: a NKEK honlapján ezek a kódszámú pályázatokat valamiért hiába kerestük.

Egy pozitívuma azért mindenképpen van a beruházásnak: miután valami kötözni való félkegyelmű a nagyszerű, a diákok irredentává, beszűkült agyú nacionalistává formálásában kiváló eredményeket elérő Klebelsberg kollégiumot a város szélére találta ki, a lehető legtávolabb minden középiskolától, most a diákok egy része talán praktikusabb közlekedési eszközre válthat.

Egy majdan, valaki által megépítendő, az EU által finanszírozott kerékpárút kell csak, miután a négysávoson nem mehetnek. Viszont azt már biztosan tudjuk, ki fogja kommunikálni.

H. I.