Apukám világa 2.0: a bíróságnak kellett kitaposni a Kaposvári Gazdaságfejlesztési és Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft.-ből a munkavállalók fizetési adatait

És mit kapnak a cégtől az adófizetők a hatvanmillió forintjukért?

Februárban írtunk arról, hogy Szita Károly leánya, Melinda, „kommunikációs és marketing manager” állást kapott a város 100%-os tulajdonában lévő cégnél, s ezt az ügyvezető, Uhlig Rita asszony meg is erősítette kérdésünkre. Mi néhány megjegyzéstől eltekintve a cikkben megírt tények nyomán a következtetések levonását az olvasókra bíztuk, ám tőlünk teljesen függetlenül dr. Takács Richárd, a Jobbik megyei önkormányzati képviselője továbbment: kérte a céget, hogy – a törvényeknek megfelelően, név nélkül – adják ki, mennyit is keresnek a vállalkozás alkalmazottai. Ők erre nem voltak hajlandóak, ezért Takács Richárd perre ment, és a Kaposvári Járásbíróság kötelezte a céget, hogy adja ki az adatokat.

Először persze szó volt arról, hogy fellebbeznek, de végül beadták a derekukat, és elküldték az adatokat a felperesnek:

 

A Kaposvári Gazdaságfejlesztési és Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft. levele az anonimizált fizetésekkel, melyre a Kaposvári járásbíróság kötelezte a céget. Érdemes vetni egy pillantást a megszólításra, milyen kifinomult jólneveltségről tanúskodik.

 

Egy hat fős vállalkozásnál, amelynek közhasznú nonprofit kft. lévén teljesen átláthatónak

kell lennie, nem nehéz dekódolni a levélben szereplő információkat. A 741.000 forint nyilvánvalóan az ügyvezető, Uhlig Rita keresménye, s, miután a cég honlapján a munkatársak neve és beosztása megtalálható (kivéve az 1. sorszám alatti, feltehetően részmunkaidős takarítót), azt sem nehéz kilogikázni, hogy a titkárságvezető és az amúgy köztudottan a holdingnál főállásban dolgozó pénzügyes kaphatja a kisebb, 300-330 ezres bruttó összegeket,

és a két jelenleg foglalkoztatott „manager, ill. menedzser” munkatársé lehet a 370-376 ezer.

Ami közismerten gyenge átlagfizetésnek számít Budapesten, vagy az ország más, boldogabb vidékén, de Kaposváron biztosan a felső tíz százalékba tartozik. (Ha netán tévedünk, és övé a 39.200 forintos javadalmazás, ünnepélyesen elnézést kérünk.)

Nos, Forest Gumppal szólva „ez minden, amit mondanunk kell erről”,

legfeljebb annyit tennénk hozzá, hogy a cégnek időközben megjelent a 2019-es beszámolója. 2018-ban még csupán 131 ezer forint árbevétele volt, ez majdnem megtízszereződött (12.8 millió), de van mellette egy ötvenmilliós egyéb bevétel is, amelyről szintén megírtuk, hogy ez a kaposvári adófizetők befizetéseiből van, más szóval közpénz. (A szöveges beszámolóból kiderült, hogy a 12.8 milla is támogatás – más forrásból.)

Így, mondjuk nem volt nehéz elérni a közel kilencmilliós adózott eredményt, melyet tartalékba helyeztek. Más, nem pénzügyi értelemben vett eredmény helyett

a beszámolóban csupán szépen hangzó szólamok sorakoznak, ilyenformán:

„Együttműködünk az Innovációs és Technológiai Minisztérium égisze alá tartozó In-Put pogrammal, melynek keretében a start-up ökoszisztémát és a tudástranszfert támogatjuk.

Továbbá havi rendszerességgel elektronikus hírlevélben tájékoztatjuk a föliratkozott vállalkozásokat a pályázati és megjelenési lehetőségekről. Saját honlapunk mellett a legnagyobb közösségi felületeken is jelen vagyunk, melyeken szintén tájékoztatjuk az odalátogatókat és követőinket a legfrissebb pályázati lehetőségekről, saját tevékenységünkről és a gazdaságot érintő jelentősebb hírekről.”

Nekünk különösen az ilyen mondatok okoztak fájdalmat:

„…társaságunk a 2019. évben számos olyan projekt előkészítését kezdte meg, amelyek megvalósulása az eljárási rend által kívánt idő tekintetében leghamarabb a 2020. év és azt követően valósulhatnak meg. Ebben a tekintetben is folyamatos az ügyintézés és az új projekt lehetőségek fölkutatása.”

Ennyi volt nagyjából egy év, s mindez csupán hatvanhárom milliójába került a kaposvári, ill. a magyar adófizetőknek: ezt nevezik NER-nyelven sikernek. Jönnek az eredmények, mint a magyar futballban: apuci világában ilyen szép kerek minden.

H. I.

Akinek netán sértené a kényes ízlését, hogy politikusok családtagjaival foglalkozunk, újfent a figyelmébe ajánlanánk, hogy egy olyan, közpénzből működtetett önkormányzati cégről van szó, ahol végső soron minden, hangsúlyozzuk minden a polgármester döntésétől függ. (Ezen érdemes gondolkodni.) Ő nem mellesleg korábban – amint ezt előző cikkünkben megírtuk – kampánycikkben szerepeltette nyilvánosan gyermekét.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!