Árverés alatt a kaposvári naperőmű: felszámolják az Inert Zrt.-t, a Kapos Holding leányvállalatát

„Krakus elvtárs” tényleg kiürítette a céget?

Épp egy éve szaporítottuk eggyel azoknak a piszkos ügyeknek a számát, amelyeket kizárólag a KAPOS-T oldalairól ismerhettek meg az olvasók: a Kapos Holding vállalata, a Kaposvári Inert Zrt. jogerősen is elbukta azt a pert, amelyet szerződésszegés miatt indított ellene korábbi partnere, a CWS Kft. A pervesztességből eredő 366 millió forintot nem tudta kifizetni a társaság, így 2022. március 8-án megindult a felszámolási eljárás velük szemben. Miután a Cseri úti buszgarázs mögött lévő napelempark az Inert tulajdona, a „vagyontárgy” nemrég felkerült a hivatalos árverési oldalra 160 milliós kikiáltási áron. Az első árverési körre nem jelentkezett senki, ezért újabb fordulóra kerül sor – vélhetően ennél is kevesebbért talál majd gazdára.

Az ügy előzményeit egy évvel ezelőtt összefoglaltuk:

„Van (volt) a Kapos Holdingnak egy leánycége, az Inert Zrt, amelynek jogelődje, a KVG Zrt. 2010-ben hosszú távú szerződést kötött a CWS Kft.-vel hulladéklerakásra egy Kaposmérőben kialakított telepen. A következő évben a KVG a hulladékszállítást egyoldalúan beszüntette, a szerződést felrúgta, ám az ezt követő tíz évben a kártérítési és kötbér pereket sorra elveszítették. Most pedig információink szerint úgy tűnik, hogy a jogutód Inert Zrt. „kiürítésével” próbálják elkerülni a jogerős ítéletből adódó kötelezettségeket.”

Szita Károly – ezt is megírtuk még tavaly júniusban – a teljes mentális összeomlás

jeleit mutatta a közgyűlésen, mikor Pintér Attila képviselő rákérdezett az elvesztett perre. „Ezerkétszáz milliárd!” rikoltozta szinte önkívületben: szerinte ennyit takarított meg a város azzal, hogy felrúgta a CWS Kft.-vel kötött szerződést. Valójában ezerkétszáz millióról, 1.2 milliárdról volt szó, de ennek az érvelésnek is véres a torka: csak egy hülye hinné el, hogy Kaposváron egy ilyen szerződést a polgármester engedélye nélkül kötöttek.

Minden jel szerint a saját hibás döntését sikerült „orvosolni” a szerződésszegéssel.

Polgármester a teljes idegösszeomlás szélén: nagyon betalált néhány ellenzéki kérdés a közgyűlésen

Másrészt Szita „elegánsan” elfelejti, hogy a szerződés felrúgásával

Kaposvárnak kellett gondoskodnia az építési hulladék elhelyezéséről, ami nyilván nem kevés pénzbe került – az elbukott per nyomán támadt kötelezettségekkel együtt valószínűleg többe, mint amit megspóroltak, már, mikor nem a kaposújlaki erdőbe hordták a város építési törmelékét. Az Inert Zrt. végzetét tulajdonképpen saját tulajdonosa, vagyis Kaposvár városa okozta: a 2018-as, 86.8 milliós veszteséggel záródó év „Üzleti jelentésében”, a 37. oldalon ez áll:

„Az önkormányzat által ígért és az általa felügyelt nagyobb városi beruházásokból nem érkezett a telepre inert hulladék, így az árbevétel jelentősen eltér a tervezettől. Jelentős költséget okozott az évben a Társaság ellen indított perekre történő felkészülés, szakértők munkájának összefogása”.

Kérdés, vajon hová tűnt az a brutális mennyiségű építési törmelék, sitt,

ami ezekben az években a városban keletkezett, ha sem Kaposmérőbe, a CWS lerakójába, sem a Nádasdi utcába, az Inert telepére nem vitték?

A pontosság kedvéért tegyük hozzá, hogy az első cikkünk megjelenése után a Kapos Holding ügyvédje helyreigazítással fordult hozzánk: álláspontjuk szerint a perben 65%-ban ők nyertek, miután a CWS Kft. hatszáz millió forintos kötbért követelt, de csak 210 milliót ítéltek meg nekik. Ennek természetesen helyt adtunk, de fenntartjuk: miután a bíróság megállapította a szerződésszegést, a Kaposvári Inert Zrt., valamint a belőle később kivált két hulladékkezelő kft. pervesztes.

A Kaposvári Inert Zrt., miután fizetni nem tud, a felszámolás sorsára jutott,

így év közben kellett közzétennie zárómérlegét. Ez megtalálható az e-beszámolók közt az Igazságügyi Minisztérium honlapján: eszerint – 2022. március 7-i állapot szerint – 170.5 milliós aktívával 382.5 milliós követelésállomány áll szemben. Nemrég a felszámolók lassan őrlő malmai eljutottak odáig, hogy megpróbálják pénzzé tenni a forgalomképes eszközöket, így került árverésre az az 1997 napelem-táblából álló, 498.5 kW-os kiserőmű, melyet 2019-ben létesítettek akkori áron 360 millió forintért, s most jó,

ha egyharmadáért értékesíti majd valakinek a felszámoló.

 

Árverési hirdetmény az Elektronikus Értékesítési Rendszer honlapján

 

Az érdektelenség egyik oka – a Kaposvárt övező általános érdektelenség mellett – az is lehet, hogy az 1.7 hektáros telek, amin a naperőmű fekszik, a Kapos Holding tulajdona, s a terület bérleti szerződése február 18-án lejárt. A szerencsés vevő tehát vagy felszedi az egészet, és elviszi máshová, vagy megalkuszik a holdinggal, amely akár irreális árat is kérhet, így csökkentve a becsértéket. Tegyük hozzá: az E.ON-nal is csak december 31-ig van betáplálási megállapodása a cégnek.

Most tehát előállhat az a helyzet, hogy Kaposvár elveszíti azt a naperőművet,

amely – ellentétben a város keleti oldalán terpeszkedő kínai tulajdonú „nagytestvérével” – valóban a város tulajdona. A kár többszörös: lehet, hogy a rossz gazdálkodás és a hibás döntések nyomán végleg elveszíti Kaposvár a 360 milliós, ma már legalább a dupláját érő napelemparkot, pedig a terv szerint éppen ennek lett volna szerepe a beszerzendő elektromos buszok feltöltésében – nyilván ezért is a Cseri úti telephelyen van. Elképzelhető persze más verzió: arra is játszhatnak, hogy az érdektelenség miatt olcsón kivásárolhatja pl. a Kapos Holding az erőművet, akinek pedig

az Inert Zrt.-vel szemben követelése van, az bottal ütheti a nyomát.

Kérdés persze, hogy akkor miért egy szilárd építési hulladékot feldolgozó, bizonytalan lábakon álló leányvállalatba kellett „eldugni” egy profilba nem illő naperőművet, távol a tényleges telephelytől, mikor a logikus helye a Kaposvári Közlekedési Zrt.-ben lett volna?

H. I.


Ezt olvasta már?

Szemét ügy: közel félmilliárd forintot bukhattak a kaposvári önkormányzat cégei egy tíz éve folyó, tavaly jogerősen is elveszített perben