Aszfalt-gate: beszédesen hallgat a cselédsajtó, Perlaki Józsefre hagyják a magyarázkodást

Tökéletes választás a Fidesz új megmondóembere…

…Perlaki József: intonációjából érezhetően fogalma sincs a szájába adott szavak valódi értelméről. Azért az is sokat elmond a kaposvári Fidesz állapotáról, hogy ma már egy Dér Tamás, Borhi Zsombor vagy Pintér Rómeó kvalitású figura is megengedheti magának, hogy Szita Károlyhoz hasonlóan előkelően hallgasson mindenről, ami kicsit is problematikus, és a legutolsó gyalogot küldik ki vagdalkozni. Neki ajánljuk a Cabaret Kis ember című dalát, onnan is különösen azt, hogy „…téged küldenek elsőnek, és először terád lőnek…” Most épp a városvezetésnek láthatóan nagyon kínos „aszfalt-gate” ügyében sikerült nevetségessé tennie magát alig több, mint egy perc alatt.

Mert nem nagyon tudjuk másnak nevezni az esetet, melyet még az Eurosport közvetítésében is azzal kommentáltak, hogy

„ezen a szakaszon nemrég még aszfaltoztak, és ez elég szokatlan…”

Perlaki szerint az ellenzék, „a baloldal”, nem tud örülni annak, hogy „óriási sportdiplomáciai sikert értünk el” a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny-szakasz megrendezésével. Nos: először is, mivel a verseny „a Magyar Kerékpáros Szövetség, a Vuelta Kft. és a Vuelta Sportegyesület közös szervezésében valósul meg”idézet a verseny hivatalos honlapjáról – s a „diplomácia” szót kifejezetten nemzetközi kapcsolatokra szokás alkalmazni, máris bevésnénk egy nagy karót Perlaki úr és/vagy szellemírója neve mellé fogalmazásból.

Nem volt itt semmiféle „diplomácia”, tisztelt uram, csupán az a tízmillió forintocska,

amit a város – közpénzből – lepengetett a szervezőknek. A rendező profi cég – mert ez kőkemény üzlet ám, ha valaki nem tudná – felállította a kordonokat és a befutót a Marhahajtó úton, csinált hangosítást meg kameraállásokat egy pár órára, aztán, ahogy voltak, eltűntek. Mit csinált ebből Kaposvár? Miben állt a „világra szóló” szervezés?

Kaposvárnak egyetlen érdemi feladata lett volna:

az útvonalon a burkolat esetleges hibáinak kijavítása. Ezt viszont csak a verseny főszervezőjétől, Eisenkrammer Károlytól tudtuk meg – stílszerűen szólva itt-ott a kanyarban elejtett félszavakból – hogy „az út minősége sokkal rosszabb volt egy héttel ezelőtt”, aztán az RTL Klub híradójában még elhangzott tőle egy-két ködös célzás a kivitelezőre és valami műszaki hibára.

Kérdés persze, hogy miféle „műszaki hibáról” lehetett szó: a felmart négyzetekbe-téglalapokba kézzel terítették bele az aszfaltot, és egy kis méretű úthenger simította el,

ez volt egy hét alatt „megoldhatatlan feladat” Kaposváron? Vicc.

Az aszfalthibákat, melyekből az útvonalon, tekintettel arra, hogy Kaposváron volnánk, derekas mennyiség összegyűlt, már vagy egy héttel előbb felmarták a kaposvári autósok-motorosok – és kerékpárosok! – nagy örömére, merthogy a nyaktörő döccenők többségét semmi és senki nem jelezte.

Ezek a felmarások aztán egy hétig várták sorsuk jobbra fordulását,

olyannyira, hogy többségüket már ki kellett takarítani, mert az időközben arra járók újra telehordták. Most, hogy már egy ideje bejáratos oda, nem tud valami műszaki igazgatóság-féléről a városházán, Perlaki úr? Nem lett volna ezzel kapcsolatban nekik feladatuk?

Aztán szó szerint az utolsó utáni pillanatban, mikor már az élmenők

és a „peloton” réges-rég elindult Siófokról, nekiálltak aszfaltozni. Erre mondja a szaktekintély Perlaki, hogy a versenyt néző százmillióknak tökmindegy, hogy mikor is aszfaltozták le az úthibákat. Igen, az viszont nem mindegy, hogy itt már

egyetlen apró gikszer is elég lett volna a valódi világbotrányhoz!

Például hatalmas felhők gyülekeztek a környék felett azokban az órákban, ezt Knézy Jenő is megjegyezte az M4 közvetítésében, s az pedig köztudott, hogy szakadó esőben nem lehet melegaszfaltot teríteni. Tudja, mi lett volna akkor, ha az aszfaltozók

bármilyen apró ok miatt nem tudják befejezni a munkát?

Vagy hatalmas bukások, tömegbaleset, vagy – jobb esetben – le kellett volna állítani a versenyt, világ csúfjára, „százmilliók” szeme láttára. (Azért ezt a „százmilliókról” szóló marketing-dumát ne vegyük ám annyira a komolyan.) Ennyin múlt.

Ennek ön szerint nincsen felelőse, Perlaki úr?

Mindemellett jegyezzük meg: mi egyetlen apró kifogást sem találtunk a kaposvári „baloldali” ellenzék részéről a verseny előkészítésével kapcsolatban. A problémát a Polgári Szabadság Platform civil szervezet vetette fel a Facebook-oldalán, végül innen vette át a helyi, majd az országos média.

Perlaki úr vagdalkozása tehát e szempontból is ködszurkálás csupán.

A Kaposvár Mostra viszont már fel is került a legújabb Perlaki-filippika: valakik már megint „ártani akartak Kaposvárnak”. Igen, de nem „valakik” voltak, csupán ezek az átkozott, rohadt, nyomorult tények, ezek ártanak mindig ott, ahol csak tudnak. És mindenhol ott vannak, míg a jó Perlaki vitézből csak egy áll a vártán, bár van, aki szerint ez az igazi szerencse.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!