Eldőlt: átkerül a CT-MR központ a Kaposvári Egyetemtől a Kaposi Mór Kórházhoz

Kemény meccs ment a felszín alatt

Évek óta keringtek a pletykák arról, hogy a „furcsa pár”, az egyetem és a köztudatban CT-MR diagnosztikai és onkoradiológiai központként rögzült, hivatalos nevén egyetemi Egészségügyi Centrum megválik egymástól, és utóbbi a Kaposi Mór Oktató Kórház részeként működik tovább. Most félhivatalos információkból úgy tűnik, pont került a tranzakció végére, a tisztségében megerősített Borbás Zoltán kancellár tegnapi, nyilvánosnak tekinthető bejelentésével. Beszédében igyekezett a változás jelentőségét tompítani: úgy fogalmazott, hogy „az állam csupán áttette az egyik zsebéből a másikba” az egységet. Arról nem ejtett szót, hogy ez mekkora bevételkiesést jelent az egyetemnek, ahogy arról sem, milyen gyilkos harc ment a kulisszák mögött évek óta az ügyben.

Szögezzük le mindenekelőtt a legfontosabbat: úgy gondoljuk, hogy a gyógyító-diagnosztikai munkában, a betegek ellátásában nem jelent majd változást a szervezeti átalakulás. A centrum színvonalában eddig inkább egy drága magánklinikához hasonlított, semmint egy TB által finanszírozott közkórházhoz, s ez remélhetőleg hosszú távon is így marad.

A harc konkrétan Borbás Zoltán kancellár kinevezésétől, 2014-től indult,

mikor az egykori állatorvos, 2010-2013 közt Fidesz-kabinettitkár átvette Orbán Viktortól a passzusát. Közismert, hogy a kancellári rendszer bevezetése egyértelműen a politikai befolyásszerzés eszköze volt a kormánypárt részéről, s talán Borbás, akit valamilyen rejtélyes okból egyetemszerte csak

„Kancinak” becéznek, volt a szépszámú kinevezett közt a legelkötelezettebb Fidesz-káder.

Borbás Zoltán kancellár. A kép a 444.hu-n jelent meg abból az alkalomból, hogy a Kaposvári Egyetem nyilatkozatban tett hitet a kormány mellett a CEU ellehetetlenítésével kapcsolatban.

Fellapozta az alapfokú menedzsertankönyv első fejezetét, ahol az állt, hogy először tekintélyt kell szerezni, akár a kocsmában: ki kell szemelni egy megfelelő ellenfelet, belekötni, és megmutatni rajta, hogy „itt nincs kecmec”, kemény legények vagyunk. Ez volt Prof. DR. Repa Imre, az egyetem korábbi tudományos rektorhelyettese, az Egészségügyi Centrum vezetője.

Elsőre ez meglepően bátor húzásnak látszik, de miután a „tanár úr” mandátuma, betöltvén a hatvanötödik évét, mely után  egyetemi vezető funkciót nem vállalhat, röviddel ezután lejárt, a párbajnak igazából már nem volt tétje. Repa professzor maradt a Centrum vezetője, minden egyéb egyetemi tisztsége megszűnt. Borbás sorban eltávolította azokat, akiket Repa embereinek gondolt, s úgy tűnt, sikeresen át is vette a hatalmat azok támogatásával, akik korábban – s persze csupán szavakban – tűzbe mentek volna a Kaposváron élő legendának számító orvosprofesszorért.

Ám aki úgy gondolja, hogy az efféle „status quo” megfelel a Fidesznek, súlyosan téved. Legfeljebb, míg erőt gyűjtenek egy újabb (hátba)támadáshoz.

Borbás nyilván továbbra is próbálta érvényesíteni a befolyását a Centrum működésében, annál is inkább, miután a cég(ek) jelentős, milliárdos összegeket termelnek a Kaposvári Egyetemnek. Jellemző, hogy az egyetemi költségvetésnek csak kisebb részét teszi ki az oktatásért-kutatásért kapott állami pénz, míg a mezőgazdasági termelésből, vagy épp az egészségügyi szolgáltatásból származó bevétel eléri a 70-75%-ot.

A kiszorítósdi nyomán kezdődött az a – kezdetben nyilván informális – folyamat, amelyben kiérlelődött, hogy az Egészségügyi Centrum kerüljön át a Kaposi Mór „kebelébe”.

Ez azonban, minthogy kezdetben egyáltalán nem volt lefutott meccs, tartogatott néhány felettébb érdekes fordulatot, melynek során pl. kiderült, hogy lehet a haldokló MSZP egyik legkétesebb figurája, Puch Laci „bácsi” személyes tulajdonában lévő

Népszava nettó szakmai dilettantizmusból a Kaposvári Egyetemen zajló Fidesz-nyomulás hasznos hülyéje:

Október 16-án jelent meg ebben a „nagyon-nagyon objektív” lapban egy cikk, „Szarvasokról álmodó Mészáros” címmel, mely felvonultatta a félinformációkra alapozott kamuújságírás teljes arzenálját. Úgymond „lapunk értesülése szerint” szétszedik a Kaposvári Egyetemet, leválasztják róla az Egészségügyi Centrumot, és – figyelem, szenzáció – Mészáros Lőrinc viszi a bőszénfai szarvasfarmot, Csányi Sándor pedig az iregszemcsei takarmányfejlesztési kutatóbázist.

A Népszava isten szava, még ha szenzációhajhász álhíreket is közöl.

A baj csak az, hogy a háromból kettő szimpla kamuhír, egy pedig nyílt titok, s mindegyike lényegében évek óta kering.

A Mészáros-féle szarvasfarm-vétel pletykája konkrétan tavalyról, 2016 őszéről datálódik, ugyanis Bőszénfán rendezték Szita Károly kaposvári polgármester hatvanadik születésnapi partiját. Ezen valóban jelen volt – Orbán Viktor kíséretében – Mészáros Lőrinc, Kövér László és sokan mások, s a vendégek nyilván körül is néztek, ám a többi csupán mendemonda:

ezt erősítette meg tegnap Borbás, s ugyanez igaz Iregszemcsére is.

Mindezek az információk már régen eljutottak a KAPOS-T-hoz is, s még számos, jóval cifrább, de nem ugrottunk be neki. Így volt ez az „egyetem szétszedése” című kamuprojekttel is, melyet a Népszava csont nélkül beszopott, s melynek az igazi pikantériája,

hogy közvetlenül Borbás kancellár környezetéből szivárogtatták ki.

Ezt onnan lehet tudni, hogy annak a személynek, aki a pletykákat szó szerint ugyanúgy, ahogyan a Népszavában megjelent, széltében-hosszában terjesztette a városban, hajszálon függ az egzisztenciája az egyetemen, s jól ismerve őt, kizártnak tartjuk, hogy bármilyen kockázatot vállalt volna a kancellár szándékaival szemben. Egyszerűbben szólva tudható, hogy ő a kancellár embere.

A cél pedig az volt, hogy az „ellenzéki” sajtó csak hadd riadóztassa, riogassa a közvéleményt Mészáros Lőrinccel, akinek a nevére ma már ugrik mindenki.

A két nyilvánvaló álhír volt az izgalmas csomagolás, a lényeg pedig, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen nemkívánatos politikai kontextusa lehet annak, ha elveszik az Egészségügyi Centrumot az egyetemtől.

Nem beszélve arról, mennyire ízléses a Népszavától Mészáros Lőrinc vagy Csányi Sándor agyatlan harácsolását egy kalap alá venni a Fidesz-klón kancellár hatalmi játszmái elleni fellépéssel – egyetlen kósza szóbeszédre alapozva.

Borbás kiszivárogtató húzása majdnem bejött: Palkovics államtitkár először kikelt magából, mondván, hogy szó sem lehet róla, hogy az egyetem lemondjon a „CT-ről”. Úgy tűnik azonban, hogy az egészségügyi lobbi ez esetben erősebbnek bizonyult, miután a kezdeti állapot, melyben „páros napokon embereket, páratlanokon sertéseket vizsgáltak” az intézetben, már réges-rég nem igaz: ma már a humángyógyításé a döntő szerep, s így valóban logikus, hogy szervezetileg a kórházhoz tartozzanak.

Willy Brandt híres mondását: „összenő, ami összetartozik” ellenkezőjére fordítva, most tehát egy történelmi szétválásnak lehetünk tanúi. A szereplők, ha földrajzilag nem is, szervezetileg messzebb kerülnek egymástól. Csak remélhetjük, főleg a betegek és az ott dolgozók érdekében, hogy szögesdrót és lövészárok azért nem lesz majd a határon, még, ha mostanában nagy is a divatja.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!