Egy Átlátszó-tényfeltárás utóélete: pánikszerű hazudozás, primitív rágalmak a Kapo(c)s közösség előénekeseitől megszokott színvonalon

Felder Frigyes egy teljes Facebook-csoportot néz hülyének…

… egyik-másik megnyilvánulás láttán az az érzésünk, hogy némi alappal. A társaság egyre belterjesebb, leginkább néhány hangadó innen-onnan összeszedett baromságain pörög, legyen fideszes provokáció, vagy suta ellenzéki mém. A következő történet viszont iskolapélda: szakemberek régóta állítják, hogy az ehhez hasonló csoportok hajlamosak saját „vélemény-buborékukba” bezárkózni, elutasítani a külvilág mégoly valós információit, s csak azokat az esetenként vad, a valóságtól elrugaszkodott dolgokat hajlandók tudomásul venni, amelyek a saját előítéleteiket megerősítik, minden mást kizárnak. Most is ez történt az Átlátszó.hu-ban megjelent, az LMP-s Demeter Márta kaposvári irodabérléséről szóló írásunk nyomán.

Ha mindez nem tegnap, ill. ma, hanem két nappal korábban zajlik, a történet bekerülhetett volna annak a rendezvénynek a példái közé, amely pont erről szólt, s amelyet Kaposváron szervezett a pécsi Emberség Erejével Alapítvány. Döbrentey Dánielt, a TASZ jogi munkatársát, Polyák Gábort, a PTE docensét, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjét hívták meg erre, s harmadikként – nem fogják kitalálni, én kis híján a földhöz vertem magam – Bogdán Erik „szabadúszó újságírót”, szociológus PhD hallgatót!

Igen, a drága Erik, a kpsvr.hu nevű kaposvári „ellenzéki” propagandaoldal egykori „felelős” szerkesztője, akinek a neve még mindig ott díszeleg a helyi fideszes médiát hazudozásban kenterbe verő izébizé impresszumában, a nemlétező felelős kiadóval együtt. Munkásságára most nem térnénk ki, ízelítő belőle itt olvasható, de annyit elárulhatunk: a fiatalember, bár beharangozták a szereplését, legnagyobb sajnálatunkra nem jelent meg a rendezvényen – kérdeztünk volna tőle egyet s mást. (Nyilván meglátta a nevemet a regisztrációs oldalon, s inába szállt a bátorsága.)

Tudjuk, ez a témához csak távolabbról kapcsolódó kitérő volt, de a jegyzőkönyvnek is kell áldoznunk néha.

Adott tehát egy portál, az Átlátszó.hu, amelyről nem túlzás azt mondani,

hogy magyar tényfeltáró, oknyomozó újságírás egyik zászlóshajója: nemzetközi és hazai díjait, elismertségét, idézettségét ez a Wikipédia-szócikk foglalja össze – érdemes beleolvasni. Miután az egyik olyan oldal, amely tudatosan, jelentős erőforrások árán támogatja a vidéki újságírók tényfeltáró tevékenységét (a másik a Magyar Narancs Online), évek óta dolgozom mindkettőjüknek.

Egy írást, azt is, amelyről szó van, hogy egyáltalán megjelenhessen,

kis túlzással szerkesztők és jogászok hada nézi át, s teszi fel megjelenés előtt a kérdéseket, mutat rá az ellentmondásokra, kéri számon az újságírótól az állítások bizonyítását. Erre jön valaki, aki ahelyett, hogy megtanulna olvasni, utánanézne a belinkelt bizonyítékoknak, a saját buborékában kérdezgeti a többi biciklibelső-lakót, hogy mit tudnak a dologról. Nos, ez már a kollektív leépülés végső fázisa. A két említett portálon és a KAPOS-T-n körülbelül ezres nagyságrendben megjelent írásaim egyikét sem kellett helyreigazítani, s a KAPOS-T ellen indított

sajtópereket is kivétel nélkül megnyertem – mond ez valamit?

 

Épületes párbeszéd a Kapo(c)s közösség nevű Facebook-csoportban. Kaczor denunciál, Felder pedig hazudik, hazudik, hazudik. Demeter Mártának szerinte semmi köze a szerződéshez: mindössze annyi, hogy ő az egyik szerződő fél, s az aláírása is rajta van (lásd a következő képen). Másrészt Demeter a szerződésben átvette a helyiséget, tehát megkapták az irodát – ez Felder következő hazugsága.

 

Igen, annyit, hogy az említett kommentelőcske szerint „ellentmondásos” vagyok.

Ez az ő, s többek zsigeri előítéletességének elég. Hogy ez alatt mit ért, honnan származnak az értesülései, volna-e bátorsága ezt a szemembe mondani, arról nem tudunk semmit. Innentől nem számít a bizonyíték, a pontról pontra okadatolt tények sora, ő ennél többet tud: „ellentmondásos”. Csak bepiszkol, sejtet, sugalmaz, mint a másik, Kovács János álnevű alkoholista betyárkörte, aki rám van kattanva és – összekaparva pusztuló agysejtjei maradékát – ismételgeti ugyanazt a három-négy szót velem kapcsolatban. (Majd, ha képes lesz saját nevén (?) szerepelni, megkapja a tiszteletet.)

Felder Frigyes más kategória. Ő hivatásszerűen hazudik,

előre megfontoltan, aljas indokból, folytatólag, talán, mióta az első kanál tejbepapit a szájába tették. Hazugságainak több folyóméternyi könyvtárpolcot lehetne nyitni, szemérmetlenségben pedig legtöbb esetben a fideszeseken is túltesz.

Ő – szintén ehhez a poszthoz hozzászólva – állítja, hogy Demeter Mártának és az LMP-nek semmi köze az irodabérlethez. Á, dehogy, csupán annyi, hogy Demeter Márta az egyik szerződő fél a szerződés szerint, és az aláírása ott szerepel a dokumentumon. Azonkívül a szerződés 3. pontja az Ogytv 111. paragrafusára hivatkozva kimondja, hogy a

„bérlemény tényleges használójává nem az Országgyűlés Hivatala, hanem a képviselő válik”.

 

A szerződés kulcsfontosságú részletei: Felder állításával szemben Demeter Mártának igenis van köze a szerződéshez, ő az egyik szerződő fél. Az aláírása is rajta van, ne tévesszen meg senkit, hogy az Országgyűlés Hivatalától úgy kapjuk meg a dokumentumokat, hogy a szignókat kitakarják.

 

Azt állítja továbbá Felder, hogy azért nem használják a helyiséget,

mert parlament hivatala és a bérbeadó nem adta át nekik. Ez is hazugság: a szerződés rendelkezik arról a 4. pontban, hogy a „Bérlő … a Képviselő útján veszi birtokba” az irodát, ráadásul visszamenőleg, a 2019 szeptember 12-én aláírt szerződés dátum helyett már előző hónap elsejétől.

További hazugság: Felder azt állítja, hogy „mi használhatjuk a helyiséget, ha átadják nekünk…”. Nem igaz: a szerződés 3. pontja kimondja, hogy „a szerződéskötés célja … irodai elhelyezés biztosítása Demeter Márta képviselő részére”. Szó sincs tehát arról, hogy Felder és kicsiny, ám annál

agresszívebb, primitíven toxikus társasága korlátlanul használhatná az irodát.

 

Demeter Márta kérdésünkre adott teljes válasza. Ebből is látható, hogy Felder minden szava hazugság: hazudott abban is, hogy én bármit elhallgattam volna a képviselőnő válaszából. Demeter Márta egy szóval sem állít olyat, hogy semmi köze nincs az irodához, azt mondja, hogy a fia születése és a koronavírus miatt nem tartott fogadóórákat. Ez utóbbi csupán időrendileg sántít. A többi az ilyenkor szokásos kötelező szöveg az összeférhetetlenségről és a vagyoni helyzetéről.

 

Csak ennyit hazudott Felder Frigyes egy rövid hozzászólásban

– szép teljesítmény, valljuk be. Szokása szerint kiegészíti azzal, ami párbites kis memóriájába alaposan beleégett, jelesül, hogy én mennyi „lejárató cikket” írtam az ellenzéki összefogásról az önkormányzati választások idején.

Nos erre a legkönnyebb válaszolni: egyet sem.

Nem kívánjuk ismételni magunkat, egyszer már végigvettük az állítólagos összefogás valódi kútmérgezői (a Felder-Fejes-Horváth trió) által valószínűleg sérelmezett írásokat: ott elolvasható tételesen a cáfolat.

Persze mindeközben az Átlátszó és benne a cikk köszöni, jól van. Az olvasni tudó felnőtt közönség az Átlátszó Facebook-oldala szerint látja is a lényeget: az LMP ez esetben legfeljebb a lózungok szintjén különbözik a többi közpénz-zabrálótól. Mi csupán az együttérzés és a szekunder szégyen miatt koptatjuk a billentyűzetet: Kaposvár e téren is sokkal jobbat érdemelne.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!