Mr. Magoo elbocsátó levele: leszerelték az állomásokat is, egyelőre befellegzett a közbringának

Taposváron így szokás leszállni a bicikliről – frissítés!

Nemrég jártuk be – szerények leszünk: alaposan – a kaposvári közbringa-rendszer csődjéhez vezető utat, amely némi reakciót persze kiváltott, csak azok hallgatnak, akiknek ilyenkor ki kellene állni a nyilvánosság elé, és feltárni az egész zűrzavart, úgy, ahogy van. Persze, majd pont Krakuslandon, na hiszen. Itt is a háborús Fidesz-retorika dívik: amiről nem beszélünk, az nincs, és mi csak a sikerekről beszélünk. Nem ismételnénk meg a korábbi írásunkban foglaltakat, így aztán lehet, hogy párszor vissza kell majd lapozni.

Ami előző cikkünk óta látványos változásnak ítélhető, az a városban szórványosan elhelyezett

dokkolók eltűnése, mely nemcsak nekünk, a Facebook népének is szemet szúrt. A Cityebike azzal búcsúzott a kaposvári közönségtől novemberben, hogy téli karbantartásra vonulnak a járművek, s „márciusban újrakezdjük”.

Nos, nemhogy nem kezdték újra, hanem, ahogy megjósoltuk, a dokkolóállomások is eltűntek.

Ezzel együtt azok, akik regisztráltak, ill. kártyát váltottak, kaptak egy bicskanyitogató formátumú „levelet”, Mayerné Bocska Ágnes „turisztikai egyesületi elnöke” (!) „aláírásával”. Úgy értjük, a neve ott van, az aláírása nincs.

A kártyatulajdonosoknak emailhez csatoltan kiküldött levél, a hivatali kultúra szép példája. Fejléc, pecsét, aláírás sehol.

Ebben természetesen nem a beismerő vallomás olvasható, hogy „Kedves Tekergő közbringa felhasználó, értesítjük, hogy a kaposvári rendszer megbukott, ezért a Public Bike System Kft. kivonult a városból. Egyelőre, beláthatatlan ideig efféle szolgáltatás Kaposváron nem fog üzemelni”, nem, szó sincs róla.

A szokásos: nem a puszta ténnyel kezdi, hanem a NAGY TERVEKKEL.

Hogy majd lesz tizennyolc állomás, százhetven kerékpár, új utak, sávok, ésatöbbi. Majd, mintegy eldugva a sorok közé, közli a rossz hírt is: egyelőre „nem lesz elérhető a közbringarendszer. Miután korábban már befizetett a szolgáltatásra, természetesen a pénzét hamarosan vissza fogjuk Önnek adni.” Csak győzze kivárni.

Magyarul megbuktatok, mint Rottenbiller,

az előző cikkünkben részletezett módon és okok miatt. Holott a HVG hetilap már 2014-ben, a projekt indulásakor megírta, hogy számos kétség merült fel a pénzek odaítélésének tisztaságát illetően: a bírálókat több esetben ugyanaz a személy képviselte, mint a nyertes cégeket, tehát lett volna ok az óvatosságra.

Azt sem lehet tudni, hogy milyen szerződést kötött az önkormányzat: a helyi közbeszerzések közt nyoma sincs. Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, a cég ellen már számos adóügyi és egyéb eljárás indult, s a további működése bizonytalan. Nyilván ezért is tűntek el a dokkolók a városból, s ezért nem indult újra a szolgáltatás.

Az viszont szintén kérdéses, hogy Kaposvár városa az adott feltételek mellett ki tud-e építeni egy ilyen hálózatot,

mikor arra sem voltak képesek önerőből, hogy néhány üzletportált kicseréljenek a Fő utcán. Ahogy az is, hogy a 2016-ban megítélt támogatás felhasználására miért a határidő lejárta után, 2019-ben (?) kerül sor (ha egyáltalán), miután kiderült, hogy a partner valószínűleg sem bővíteni, sem fenntartani nem lesz képes a rendszert. Arról nem beszélve, hogy a nagyon soványka saját bevételek terhére lesz itt az új uszoda és a sportcsarnok költségei mellett

még egy üzemeltetnivaló: karbantartással, diszpécserszolgálattal, testes ráfizetéssel.

 

Néhány napja már csak hűlt helye látható a közbringa dokkolóinak a Kapos szállóval szemben. Kép: Facebook

 

Korábban is tervezték a közbringa kiépítését, aztán ezt „okosba”, az Ős-Dráva program terhére csináltatták meg a Public Bike Kft.-vel, így akartak spórolni. Pontosítsunk: elkészült néhány mutatóba. Most az a kérdés, hogyan lesz ebből idén tizennyolc állomásos, százhatvan kerékpáros rendszer.

A Word-levél metaadatai: Szerző: Mr. Magoo, alias Leslie Nielsen

Azokról sem feledkeztünk ám meg, akik kíváncsiak,

hogy miért Mr. Magoo-val, a közismert vígjátéki figurával kezdtük írásunkat: nos, az említett, felhasználóknak kiküldött levél a kaposvári önkormányzat finoman szólva is

ízléstelen eljárásáról tanúskodik.

Kiküldik egy csomó embernek a fentebb látható, fejléc és arculati elemek nélküli, aláíratlan, „word” formátumú levelet, ahelyett, hogy az emailhez csatolható, ma már a hivatali ügymenetben szokásos fejléces, pecséttel és aláírással ellátott pdf formátumot használnák. Igénytelenség, kaposvári önkormányzat módra:

hol van ilyenkor a városi arculatért felelős gyepmester?

A meglepetés akkor ért bennünket, mikor  az iromány ún. metaadataiba bepillantottunk (tudják: klikk jobb egérgomb, tulajdonságok): a dokumentum létrehozója egy bizonyos Mr. Magoo, aki mögött nem tudunk mást sejteni, mint az önkormányzat második számú sajtósát, Mágó Armandot.

Tehát nem Mayerné Bocska Ágnes írta a levelet, hanem a városháza agitációs osztálya – mondjuk, meg is látszik rajta: még egy szimpla, bukásról szóló értesítést is propagandacélokra próbálnak felhasználni. Megjegyeznénk, jogilag is aggályos a dolog, ugyanis a kártya- és egyéb díjak értelemszerűen

a kaposvári önkormányzat számlájára futottak be, tehát a város a szerződő fél.

Ehhez képest Mayerné Bocska Ágnes „egyesületi elnökével” próbálják elvitetni a balhét, mintha Szita Károlynak és kompániájának az égvilágon semmi köze nem lenne hozzá, megvillantva egy szikrát abból az emberi minőségből, amely miatt Kaposvár csodájára jár ország-világ.

H. I.

Update, március 23. – nyilvánvalóan a KAPOS-T írása nyomán – reagált a városháza: 21-én Borhi Zsombor alpolgármester sajtótájékoztatón ígérte meg a kaposváriaknak, hogy a felszámolt közbringa helyett új rendszert építenek ki még ebben az évben. Simán rákente a „vállalkozóra” a kudarcot, akinek a „saját döntése volt”, hogy leszereli az állomásokat. Utóbbi persze erős csúsztatás: a Public Bike System Kft. már nincs abban a helyzetben, hogy üzemeltesse a rendszert. Az alpolgármester ígérete szerint ebben az évben megkezdik a kiépítést – további kerékpárutakkal, melyeket jobbára ugyanúgy sárga festékkel jelölnek ki – és 2020-ra lesz kész. Ha a 2016-ban megítélt pályázati összegről van szó, egyszerűen semmi értelmes magyarázata nincs a késlekedésnek.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!