Bene Akadémia, mélyrepülés, második rész: a labda gömbölyű, de néha be kéne nézni a sportboltba, és venni néhányat

Rajczi Péter nem lesz szakmai igazgató

Írásunk előző részében jórészt személyi kérdésekkel foglalkoztunk: többek közt szó volt arról, hogy a reménybeli változások egyike lehet pl. Rajczi Péter szerepvállalása az akadémián. Értesüléseink helytállónak bizonyultak: Rajczi valóban tárgyalt Szita Károllyal, de a polgármesternek szokás szerint csupán néhány üres frázisra futotta, így a futballista távozott Kaposvárról, néhány keresetlen mondat kíséretében, mely a Somogyiban jelent meg. Így persze kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán bármiféle változás, vagy marad így minden és mindenki örökké, akár a nyomorúság. A világ összes rohadt (köz)pénzét ölik nálunk a labdarúgásba, de Kaposvárnak valahogy mindig kevés jut belőle.

Az előző részben említett pénztelenség híre azóta más forrásból is eljutott hozzánk:

előfordult, hogy egyes szülők százezres összegekkel segítették ki az egyelőre Kéki Zoltán nyugalmazott főjegyző által vezetett műintézetet, hogy a gyerekek legalább minimális ellátást kaphassanak. Kéki 2017-ben vette át Herczeg Erik akkori Rákóczi-tulajdonostól az akadémiát, akkor meglepő, mondhatni provokatív nyíltsággal beszélt az okokról: „200-250 millió forintról van szó, nem véletlen, hogy megkeresett a Városháza, szeretnék ezeket a pénzeket biztonságban látni”.

Nos, miután ennek az összegnek legnagyobb része TAO-pénz, ill. az MLSZ-től

származik, roppant kevés köze volna hozzá, de ez itt Szita Károly hitbizománya: a városháza keveset ad, ezzel szemben mindenbe beleugat. Ez az igazi „Kaposvár-modell”. Kéki a nyilatkozatával valójában Herczeg Erik azóta levitézlett Rákóczi-tulajdonost keverte gyanúba, ám ehhez képest Herczeg egykori alvezére, a volt szigetvári – s onnan is furcsa körülmények közt távozott – jegyző, Horváth Krisztián Kéki jobbkeze maradhatott, a Bene honlapja szerint, mint „akadémia- és sportigazgató”.

Herczeg Eriktől nyilván nem azért kellett félteni a Bene pénzét, mert műtrágyába

fekteti, hanem, mert esetleg a felnőtt csapat működtetésére vett volna igénybe forrásokat. Csakhogy ez ma, Kéki mesternél sincs nagyon másképp: az idéntől már a Pécsi utcai stadiont is a Bene Akadémia üzemelteti, ami amúgy abszurd: áttesznek egy-két ifjúsági meccset ide, és máris van a gyereknek neve. Az idéntől ugyanis már létesítmény-fenntartásra is költhető a TAO – persze csak az élhet ezzel, aki jogosult rá, vagyis az akadémia.

Így máris jobban néz ki a Rákóczi költségvetése, s még inkább, ha ehhez hozzávesszük, hogy mindkét busz, tehát az is, amellyel a nagycsapat jár, az akadémia tulajdona, nem beszélve a sok mű- és valódi füves pályáról, konditeremről, stb. Ezt mind a Bene számára kiutalt TAO- és MLSZ-, kisebb részben önkormányzati összegekből vásárolták, és fenntartásuk is az akadémia költségvetésének terhére megy, viszont a felnőttek is használják.

A „Rákóczinak” becézett, immár első osztályú csapatnak lényegében nincs semmije:

se komoly szponzora, se vagyona, se stadionja, még egy buszuk sem. Amúgy érdemes arra is vetni egy pillantást, hogyan ünnepli a rivális ZTE – a ZÁÉV pénzéből – a feljutást: hatalmas show-műsor, Dzsudzsák Balázzsal és a csapata, az el-Ittihad Kalba vendégszereplésével.

Kéki Zoltán 2017-ben még Herczeg Eriktől és Horváth Krisztiántól féltette az Akadémia pénzét. Nem tudjuk, mennyit sikerült belőle megmenteni.

Kaposváron pedig a filléreket számolgatják, és sopánkodnak: „úristen, feljutottunk, mi lesz most?” Nos, majd a Bene Akadémia helytáll anyagilag – már, ameddig képes.

Az MLSZ elvi iránymutatása szerint

– mert ők azt qrvára szeretnek, elvileg irányt mutatni – a felnőtt csapat költségvetésének tíz százalékát minden évben az utánpótlás nevelésére kellene fordítani. Kaposváron épp fordított a helyzet, kezdettől: az utánpótlás nevelésére létrehozott intézmény támogatja ezerféleképpen a nagycsapatot.

Nekik pedig olykor konkrétan a hideg vízre sem marad:

információink szerint pl. tavaly s az idén összesen írd és mondd száz darab futball-labdát vásároltak, ennyi volt a fejlesztés közel háromszáz gyereknek. A honlapjuk csupán néhány hónapja kezdett működni, pedig MLSZ-előírás egy folyamatosan frissülő, az érdeklődőket minden tudnivalóval ellátó weboldal. Hogy ezt mennyire veszik komolyan, az jól látható abból, hogy most épp decemberi az utolsó bejegyzés.

És akkor még nem beszéltünk a sok kenyérpusztítóról:

a honlap szerint van külön szakmai igazgató (még Mink Olivér van kint, de tudjuk, hogy vele nem hosszabbítottak szerződést) és van Horváth Krisztián „akadémiai és sportigazgató”. Van külön „létesítményigazgató” és „létesítményvezető”, sőt, „technikai vezető”, utóbbi régi motoros,

Czimmermann Árpád, akinek a felesége fideszes önkormányzati képviselő.

Pénzügyesek serege „felügyeli” a nagy büdös mínuszokat, mikor máshol, nagy forgalmú, többszáz fős cégeknél van összesen egy könyvelő. De mindenki nyugodtan alhat, mert a felügyelőbizottság elnöke valódi feketeöves, akinek már az óvodában is ellenőrzési dosszié volt a jele: maga Pintér Rómeó képviselő, a polgármester rendkívüli és meghatalmazott avatárja.

Tény, hogy az idéntől az MLSZ még brutálisabb pénzeket oszt ki az első osztályú

csapatoknak: alapon kapnak 350 milliót, győztes meccsenként 10-10-et, plusz ötvenet, ha pályán van egy fiatal játékos, ill. ha hétnél több magyar játszik meccsenként. Utóbbit nem lesz nehéz teljesíteni a Rákóczinak, miután nincs pénzük külföldi játékosokra.

A Benére ettől függetlenül érzésünk szerint nem várnak jobb napok:

az akadémia a huszonnyolcadik az MLSZ produktivitási listáján 4711 ponttal, ennek egyharmadát, 1482 pontot két, 1990-ben született játékos, Bőle Lukács (FTC) és Balázs Benjámin (UTE) után kapják. Ha ők nem lennének, a kaposvári akadémia a negyvenedik hely körül tanyázna a ranglistán, a Monori Sportegyesület és a Kelen Sport Club között. Összehasonlításul: a ZTE, amely maga neveli az utánpótlást, 20821 ponttal a tizedik, az NBII-ben maradó Békéscsaba a kilencedik (21175).

A sejtésünk viszont ezek után az volna, hogy legfeljebb látszat-változások lesznek,

ha egyáltalán. Az edzői stáb marad, legfeljebb a gyerekek – és a szülők – mennek el. Ami nem is csoda, mert az előző cikkünk megjelenése óta kapott levelek egyikében pl. leírják, hogyan kommunikálnak a szülőkkel némelyek: „Amelyik szülő kifelé panaszkodik vagy szervezkedik ellenem, az tudja, hogy visszaütök, de ha én visszaütök, akkor a mellette lévő is elborul.” Hát így.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!