Szigorúan ellenőrzött leépülés: Bérczes László korábbi művészeti vezető is távozik a Csiky Gergelyből

Celebhírek a süllyedő hajóról

A Pécsi Stop értesülése szerint lelép a színház egykori, a helyi média által agyonsztárolt művészeti vezetője, aki előbb „csak” a színház arculatát, művészeti tevékenységét meghatározó beosztásáról mondott le, persze titokban, s lett először „tanácsadó” majd egyszerű rendező. Miután összesen egyet fog a következő évadban rendezni, nem meglepő a távozása. Most, a pécsi lapnak adott rövid interjújában már azt is el merte mondani: nem fogadta el a színház vezetésének ajánlatát. Miután a feladata már korábban tisztázott volt, nem tudunk másra gondolni, mint, hogy pénzügyi megfontolások miatt lépett a távozás hímes mezejére. Nyilatkozatából, melyben a négy kirúgott színész ügyére is kitér, kiderül: sok mindent szeretne, de ujjat húzni a Vidnyánszky-maffiával, nos, azt semmiképpen.

Bérczes László körülbelül akkora reményekkel érkezett Kaposvárra, mint Rátóti Zoltán. Nyilván nyomasztotta a Csikynek a magyar színházi életben korábban betöltött szerepe, igyekezett is ennek jelentőségét relativizálni nyilatkozataiban, de aztán hamar kiderült, hogy Rátóti még nála is szerényebb igényekkel áll feladatához. Ez praktikusan azt jelentette, hogy az országosan amolyan jóhangú szinkronszínészként számon tartott direktort addig érdekelte a színház, amíg a körülbelül egymilliós fizetés és költségtérítés meg nem jelent a számláján, ill., míg a színház valamilyen formában ki tudta elégíteni narcisztikus hajlamait.

Ez persze állandó konfliktusok és kudarcok forrása lett, így Bérczes már korábban – pontosan nem tisztázható időpontban – lemondott a színház művészeti vezetéséről.

Ami az igazán jellemző, hogy ezt titokban tette. Cirka egy év után coming-outolt a Heti Válaszban.

Jellemző volt, hogy a Jászai-díját az Orbán-kormánytól még úgy kapta meg 2016 elején, mint a Csiky Gergely Színház művészeti vezetője, holott akkor már majd’ egy éve nem volt az.

Bérczes amúgy nem sok nyomot, emlékezetes rendezést hagy maga után: az általuk vezetett Csiky évekig még a POSZT-ra sem került be, csak, miután a Vidnyánszky zsebében lévő Magyar Teátrumi Társaság szabályosan bevásárolta magát a pécsi színházi találkozót szervező kft.-be, hívták meg a színházat az általa rendezett, amolyan erős-közepes Szigorúan ellenőrzött vonatokkal.

Tegyük hozzá: az idén, Fülöp Péter és Bozsik Yvette vezetésével még a „baráti” feltételek ellenére sem sikerült a Csikynek megjelennie az éves színházi seregszemlén – feltűnt ez valakinek?

Bérczes László. (kép: jegy.hu)

Jellemző, ahogyan az is, ahogyan az idei, „történelmi” évadzáró társulati ülés lezajlott: történelmi volt abból a szempontból, hogy az idén egyetlen városi vezető polgár- vagy al-mester sem volt jelen az eseményen, és nem hívták meg a sajtó képviselőit sem. Még szerencse, hogy biztonsági átvizsgálás és testüregi motozás nem volt – majd jövőre.

Megvolt ám ennek az oka: attól félt a színház vezetése, hogy a kirúgott színészek „botrányt csinálnak”.

Csupán egyikük ment el az amúgy halotti torra emlékeztető társulati ülésre, ahol azzal kellett szembesülnie, hogy kollégái a lehető legtávolabb ültek tőle, ám a színházigazgató közvetlen munkatársai, ill. a színház ügyvédje szabályosan „körülülték”, egyikük kezében diktafon lapult.

Bérczes László a Pécsi Stopnak adott nyilatkozatában kitér az eltávolított színészek ügyére is: szerinte „normális”, hogy a színészek évadra szerződnek, s van, akinek nem kínálnak munkát – az így járt. Nos, pontosan tudjuk, hogy vannak ilyesfajta szerződések is a színháznál, de a szóban forgó színészeknek határozatlan idejű munkaszerződésük volt, amelyet felmondással, mégpedig – a perben képviselt álláspontjuk szerint – nem valós tartalmú, jogszerűtlen indokokra hivatkozva szüntettek meg. És ez nem ugyanaz.

Ezt Bérczes is pontosan tudja, de a világért sem kerülne konfliktusba senkivel, még egy kötőszó erejéig sem. Ez egy ilyen pali.

Ahogy azt is tudja, de persze nem mondja, hogy a négy színészt azért rúgták ki, mert kellett a hely a Vidnyánszky-tanítványoknak.

És a bűbájos abgang, a 66 éves színházi ember lelépő mondata: „Abban is biztos vagyok, hogy fiatalokra, egy új, friss és lendületes csapatra szükség van.” Ja, hogy ezért: neki sem való ez a vidék.

H. I.

Kapcsolódó: Csiky-dosszié: színház az egész város

 

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!