Bereczki Dávid kilépett a Momentumból, független képviselőként folytatja a közgyűlésben

Mandátumát megtartja, erre kérte volt pártja

Habár Bereczki Dávid levélben értesítette Szita Károlyt, döntése a szokásokkal ellentétben nem kapott nyilvánosságot a legutóbbi közgyűlésben, sem máshol, így marad a KAPOS-T, amint az megszokott a helyi közélet kérdéseiben. Természetesen megkérdeztük a képviselőt, aki egyúttal tanácsnok, a Marketing és Turisztikai Bizottság elnöke, s ő megerősítette értesülésünket. Az okokról részletesen beszélt a KAPOS-T-nek, elmondta, hogy elsősorban elvi-ideológiai nézetkülönbségek vezettek a szakításhoz: az ő jobbközép, vidékfókuszú, nemzeti elkötelezettségű értékrendjét nem látja megvalósíthatónak a Momentumban, amely kulturális értelemben szerinte baloldali, gazdasági-szociálpolitikai szempontból pedig liberális.

A másik fő oka a pártból, s ahogy fogalmazott, az országos politikából

való távozásának az a sok csalódás, keserű tapasztalat, amelyet az ellenzéki összefogás egyik programalkotó munkacsoportjának momentumos delegáltjaként gyűjtött be: Lukácsi Katalin vezetésével az egyházpolitikai kérdésekkel foglalkoztak, ám javaslataik a végső programba – a baloldali pártok, elsősorban a DK és az MSZP ellenállása miatt – csak nyomokban kerültek be.

Elmondása szerint döntése már jóval a választások előtt megszületett,

ám a pártvezetés kérésére halasztotta a kilépést: nem kívántak ezzel is újabb muníciót adni a Fidesz nemtelen eszközökkel operáló kampányának. A párttal vita nélkül, békében váltak el útjaik: bár felajánlotta, hogy visszaadja mandátumát, a megyei és országos vezetés kérése az volt, hogy maradjon továbbra is képviselő, ugyanis a 2019-es önkormányzati választásokra alakult DK-Jobbik-KE-LMP-Momentum-MSZP „összefogás”

közös listáján nincs másik momentumos jelölt, így nincs kivel „helyettesíteni”.

Tegyük hozzá, hiába is lenne, több okból: ahhoz, hogy a listáról bárkit előre soroljanak, a jelölő szervezetek teljeskörű egyetértésére lenne szükség, ami azért is lehetetlen, mert a Kaposváriakért Egyesületet – Fejes István kezdeményezésére, a pénzügyi hiányosságok eltüntetése érdekében – felszámolták, s a választási kampány végével a többi párt helyi vezetőjének jelölő felhatalmazása is megszűnt, így most az öt országos pártvezetőnek kellene konszenzusra jutnia arról, hogy

ki lépjen elő képviselővé Kaposváron Bereczki Dávid helyett.

Erre pedig, lássuk be, kicsi az esély. Így a visszalépéssel a listán következő MSZP-s Kukuly Sándor* jutott volna mandátumhoz, azt viszont, hogy az MSZP-nek ilyen szolgálatot tegyen, Bereczki Dávid kategorikusan kizárta.

Azt is cáfolta, hogy függetlensége közeledést jelentene a Fideszhez:

ahogy fogalmazott, minden esetben a konkrét javaslat dönti el, hogy támogat-e egy előterjesztést, vagy sem – szerinte eddig is így volt. Ugyanakkor arra sem lát túl sok esélyt, hogy a ciklus még hátralévő (fél)idejében csatlakozzon egy esetleg megalakuló ellenzéki frakcióhoz. Különösen Nadrai Norberttel nem szeretne semmiképp közös képviselőcsoportban lenni, ahogy az sem lenne számára vállalható, ha a lehetséges ellenzéki frakció pártok nevét viselné.

H. I.

*Megjegyzés: Egy korábbi információ alapján először a DK-s Nagy Sándornét vélelmeztük a listán következőnek – javítva.

Címkép: Bereczki Dávid, háttérben a városházával. Forrás: Bereczki Dávid Facebook-oldala


Ezt olvasta már?

A 444.hu a kaposvári előválasztásról: győzelmi esély, sötét lova(go)kkal