Nem verték nagydobra: a városházi telefonkönyv tanúsága szerint Boa Árpád lett Kaposvár új főépítésze

Összeférhetetlenségről szó sincs…

Régóta rebesgették szakmai körökben, hogy a 2019-ben a városi főépítészi pozícióban L. Balogh Krisztinát váltó Fóris Viktória nem innen megy majd nyugdíjba, sokan még azt is tudni vélték, hogy elődje lesz az utódja, aki két éve, kissé negédesre sikeredett búcsújában „új kihívásokat keresett”, s keres azóta is. Fóris városházi források szerint nem találta a hangot a felső vezetéssel, idegen volt számára a „nem érdekel, oldjátok meg” -típusú eligazítás, amiből szinte minden napra jutott, s ez vezetett az elhidegüléshez. Boa Árpád viszont régi bútordarab a Kossuth tér környékén: évtizedekre visszamenően megszámlálhatatlan kisebb-nagyobb tervezési megbízás fűződik a nevéhez, az Agora épületétől a Kecel-hegyen ágaskodó ún. „millenniumi apostoli kettős keresztig”

…mely – ellentétben az Agorával – nem a szívünk csücske.

A rossz arányú, a Rio de Janeiro-i Megváltó Krisztus szobrára hajazó – állítólag Európa legnagyobb – fakeresztjét éppen anyagából fakadó gyengesége miatt kellett megerősíteni a találkozási pontokon olyan acél negyedkörökkel, amitől a szakrális formákat kicsit is ismerőnek egyből a kelta kereszt jut eszébe. Amely persze ugyanúgy keresztény szimbólum, de manapság kissé más összefüggésben is használatos, s valószínűleg nem ez volt az alkotó szándéka.

 

Ez ilyen keltásra sikeredett: lássuk be, van némi hasonlóság, ha nyilván nem is szándékos.

 

Zárójel bezárva: csupán annyit kívántunk jelezni a kitérővel, hogy az új főépítész munkássága meglehetősen széles skálán mozog.

Az építészeti tervezés az EU-s pénzekben fürdő, azt eszük nélkül

herdáló-zabráló NER-lovagok és lovaginák idejében kimondottan jó üzlet. Kaposváron – legalábbis L. Balogh Krisztina idejében – senki nem csinált (a KAPOS-T-n kívül) különösebb gondot abból, hogy a férj, Lőrincz Ferenc többségi tulajdonában lévő családi cég mondhatni brutális mennyiségű városházi megbízást kapott, pl. az akkor még „intermodális” néven emlegetett közlekedési központét, vagy a Csiky Gergely Színház átépítését.

Így azt sem könnyű eldönteni például, hogy mennyire összeférhetetlen

a Deseda kemping tervezésénél kialakult helyzet: az új ember, Boa Árpád már főépítész volt-e, mikor az általa 50%-ban tulajdonolt cége, a H-BON Kft. június 16-án megkapta a 46 milliós megbízást arra, amire egyszer már, nem is olyan régen, 2018-ban 37 milliót elnyert. Az esetről a fenti linken elérhető cikkünk az ország vezető oknyomozó portálján, az Átlátszó.hu-n.

Így, a NER tizenkettedik évében, s tudva, hogy kiket bírtak kiizzadni Kaposváron az ellenzéki pártok az előválasztásra, nincsenek illúzióink afelől, hogy mit engednek meg maguknak: Ezek? bármit. Így már azzal is elégedettek lennénk, ha majd a Boa-korszak után nem kéne pl. a Berzsenyi üzletházhoz hasonló förtelmek láttán eltakarni a gyerekeink vagy unokáink szemét.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!