Bohózat a közgyűlésen: Bozsik Yvette nem az, aki, de mégis, Szita Károly pedig számít Fülöp Péterre, de nem úgy: ő lesz az, aki utolsónak lekapcsolja a villanyt a színházban

Jogi és szervezeti értelemben is jól szórakoztunk

Nincsen az megírva sehol, hogy a krónikás élete csupa csalódás és szenvedés legyen: rég szórakoztunk ilyen jól, miután eljutottak hozzánk a tegnapi rendkívüli közgyűlésen elhangzottak. Abban biztosak voltunk, hogy beharangozó cikkünk nyomán az újabb egy éves megbízásra számító Fülöp Péter igazgató felkészül majd az ellenzéki kérdésre, hogy mi is Bozsik Yvette valódi szerepe a színházban. Ahogy arra is, mit válaszolnak majd a beruházás F. P. általi „menedzselését” megkérdőjelező megállapításunkra. Készültek, mindenki. Láthatóan olvassák a KAPOS-T-t, ha ez – néhai drága barátunk, Papp Árpád költő szavával élve – „nem is látszik meg a magaviseletükön”.

Annak kivételesen – pikírtség és irónia nélkül – örülünk, hogy K. G., a Somogyi tudósítója nem csupán a pőre tények közlésére szorítkozott, ahogyan ez általában a rendkívüli közgyűlések esetében szokás, így nem kell megvárnunk a jegyzőkönyvet, amely a Kaposváron – a cenzúra miatt – csak hosszú hetekkel később kerül fel a város honlapjára.

Így aztán megtudhattuk, hogy két ellenzéki képviselő, Kováts Imre és Pintér Attila (mindketten DK-Együtt-MSZP) megkérdezték a megbízott igazgató urat, hogy

akkor most Bozsik Yvette művészeti micsoda? Tanácsadó vagy vezető?

A válasszal meg is kezdődött a bohózatba illő motívumok sora: eszerint „… Bozsik Yvette csak szervezeti értelemben művészeti vezető, jogi értelemben művészeti tanácsadóként vezeti vele egyetértésben a színházat”.

Szóljon, aki ezt megértette. A „szervezeti értelemben” pontosan azt jelenti, hogy „jogi értelemben” b@zmeg! Ha van a színháznak egy szervezeti és működési szabályzata – kell lennie a törvény szerint – s abban van művészeti vezetői státusz, akkor máris helyben vagyunk. Jogi és szervezeti értelemben egyaránt. (Jut eszünkbe: dr. Fülöp Péter végzettségét tekintve jogász. Csak egy ilyen válasz után afelől vannak kétségeink, hogy szervezeti vagy jogi értelemben-e.)

A szórakoztató faktor erős növekedésnek indult mind szervezeti, mind jogi értelemben, mikor a két baloldali képviselő arról faggatta Fülöp Pétert, hogy, miután az előterjesztésben ez le van írva, neki a kilencmilliárdos beruházásban pontosan mi is a szerepe, a feladata.

Erre aztán már csak némi obskúrus motyogás volt a válasz, hogy igen, neki vannak feladatai ezzel kapcsolatban. Részletekre nem tért ki.

Mi viszont roppant kíváncsiak vagyunk, ezért haladéktalanul kikérjük az önkormányzattól azt a közérdekű megbízási szerződést, amely arról rendelkezik, hogy Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház Kft. mb. igazgatója milyen feladattal, milyen javadalmazással, milyen ellenőrzési és felelősségi és jogkörökkel van felruházva egy tisztán a Magyar Állam által finanszírozott, Kaposvár Megyei Jogú Város beruházásában zajló építkezésen.

Ad abszurdum még az is kiderülhet, hogy illetékessége a kaposújlaki hulladéklerakás kérdéseire is kiterjed…

És, ahogyan a jó bohózatokban lenni szokott, a főszereplő, a Nagy Intrikus, a Kombinátor, a Zoknibábok Mozgatója tette fel a „i-re” a pontot:

Kibújt a szög a zsákból: olyan igazgató kell, aki lekapcsolja maga után a villanyt. Utolsóként.

 

No, ennek fussunk neki újra: „miután az építkezés költséges”. Mi köze az építkezés költségeinek a későbbi működtetéshez? Ezt a magyar állam a Modern Városok Programból finanszírozza, gavallérosan –

tudjuk, hogy miért ennyi, és hová megy a pénz legalább egyharmada.

Szita Károly és a villanykapcsoló a megbukott Urbánuson. Arra is alkalmatlannak bizonyult, hogy egy vacak kis blogot működtessen.

A fenntartás a jövőben az önkormányzat feladata lesz, ez világos, de ennek semmi köze ahhoz, hogy mennyibe kerül a beruházás.

Érhetjük úgy is a célzást, hogy spórolós, szegényszagú, kis költségvetésű előadásokat kívánnak produkálni a vadonatúj, kibővített színházban?

Azt is tudjuk, hogy a csillagászati összeg mellett durván elkezdődött a spórolás: felmerült, hogy nem lesznek wc-k és zuhanyozók minden öltözőben, hanem csak a „folyosó végén”, és azt is, hol végezte a bontási törmelék legnagyobb része: a kaposújlaki erdő vízmosásában.

És a csattanó: Szita Károly, mintegy megelőlegezve Fülöp Péter „menedzserigazgató” 2018-ban történő véglegesítését, kijelentette: „… olyan igazgatót javasol, akinek éppolyan fontos, hogy lekapcsolja maga után a villanyt …”

Szitának van ez a „villanykapcsolós” becsípődése: a csúfosan megbukott „Urbánus” blogján is ezzel a felkapcsolós dumával jött. Most pedig akaratlanul is elszólta magát a közgyűlés nyilvánossága előtt:

Fülöp Péter lesz a polgármester szándéka szerint az a szereplő, aki utolsóként lekapcsolja a villanyt a Csiky Gergely Színházban.

Addig is jó szórakozást.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!