Már a környékbeliek is lázonganak: botrányos állapotok a Dózsa György utcai romhalmaznál

A városháza szerint hamarosan rendeződik a helyzet

2018. májusában foglalkoztunk a Kaposvár belvárosában uralkodó állapotokkal: még a szűken vett történelmi városmag területén is jó néhány olyan foghíjtelek, félbehagyott építkezés van, amely a gazdasági hanyatlásról, a fizetőképes kereslet hiányáról árulkodik, s nem mellesleg csúfítja a várost. Ilyenkor mindig elhangzik, hogy „magántulajdon”, „nincs mit tenni vele”, holott az önkormányzatnak joga lenne akár súlyos büntetésekkel érvényt szerezni a rendeletnek, mely szerint mindenkinek kötelessége az ingatlanját rendben tartani, ha pedig elkezdett egy beruházást, azt határidőre befejezni. Csakhogy ez Magyarország, azon belül is Kaposvár, itt másként mennek a dolgok.

Lassan egy évtizede szégyenkezik már a Dózsa György utca elején,

a 7. szám alatt az a fal-torzó, amely elvileg egy luxus-társasház földszinti homlokzata lett volna, de – sejthetjük, hogy miért – mégsem lett. Az – akkor még önkormányzati – építéshatóság előírta, hogy a homlokzatot meg kell őrizni, s ehhez toldottak hozzá egy kis betont, aztán vélhetően, mert a kutya sem akart luxuskecót Kaposváron, úgy maradt.

Azóta csak a gyomok tenyésznek a területen, a környékbeli asztmások,

allergiások örömére: már többször bejelentették a városnál. A válasz az volt, hogy kaszáltassák le saját költségükre, ha nem tetszik. Megjegyeznénk, ezt, mivel magánterületről van szó, csak birtokháborítás árán tehetnék meg, az önkormányzatnak viszont megvolna a lehetősége, hogy intézkedjen. Szólítsa fel a tulajdonost, de ne csak a gyommentesítésre, hanem a láthatóan életveszélyes, városkép-rontó állapot megszüntetésére is.

Nos, hogy nagy ritkán jó hírt is mondjunk, talán lesz változás:

megkérdeztük dr. Csillag Gábort, Kaposvár jegyzőjét, hogy mi a helyzet az ingatlan körül. A válasz teljes egészében:

Tisztelt Huszka Úr!

A Kaposvár, Dózsa György u. 7. számú ingatlannal kapcsolatos megkeresésre az alábbi választ adom:

Az ingatlan jelenlegi állapota miatt a tulajdonosokkal szemben hatósági eljárás van folyamatban, amelynek során az első fokú határozat a napokban közlésre került.

Ennél azonban fontosabb, hogy a telekre jelenleg egy gazdasági társaság megbízásával 14 lakásos lakóépület engedélyezési tervezése van folyamatban. A terv a júliusi tervtanácson bemutatásra és kikötésekkel, ill. annak főépítészi konzultációjával elfogadásra került.

Tisztelettel: Dr. Csillag Gábor

Talán ezek után remélhető, hogy a tulajdonos(ok) – az önkormányzat és az építéshatóság eddiginél szigorúbb kontrollja alatt – felszámolják az áldatlan állapotokat, s a sok közül legalább egy szégyenfolt eltűnik Kaposvár belvárosából.

H. I.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!