Botrányos állapotok a „történelmi” út- és járdafelújításban: káosz, szabálytalan fakivágások, szentségelő közlekedők

Közpénz beszél, cseléd hallgat

Lassan megszokhatjuk, hogy már a közterületek felújításánál is visszatér a régi, szép Kádár-kor: a kivitelezők, az éppen aktuális – ki tudja, hányadik szintű – alvállalkozó azt csinál Kaposvár utcáin-terein, amit akar: ötletszerűen, koordinálatlanul zár le, terel forgalmat, kárhoztat akár félórás várakozásra dolgukra siető polgárokat. A városháza pedig jószerivel nem is tud semmiről: a város honlapján nincsenek közlekedési információk, az Útinformon pedig összesen egyetlen, azonosíthatatlan jelzés van Kaposvárról, a Tallián Gyula közből. Más nincs térképen, s persze a helyi cselédsajtó, amely a kínosabb témákat nagy ügybuzgalommal kerüli, szintén nem ad rendszeres információkat arról, hol, mi folyik a városban.

Így állhat elő időnként az a helyzet, ami a Kossuth Lajos utca felső, Berzsenyi park és Munkácsy Gimnázium előtti szakaszán néhány napja: az aszfaltmaró munkások nemes egyszerűséggel fél órákra, többször is lezárták az egyirányú útszakaszt, s az oda behajtó autók csapdába kerültek: sem visszafordulni nem tudtak, sem kikerülni a lezárást.

Ma pedig valami hasonló, de ennél is durvább történt a Léva közben:

a Terra 21 Kft. munkásai minden előzetes figyelmeztetés nélkül nekiálltak fákat – összesen hármat – kivágni, a képen látható meglehetősen barbár módon, hosszú időre lezárva lényegében egy egész lakónegyed jó részét. A munkásokon nem volt védősisak, nem vitették el a közelben szabályosan parkoló autókat, melyek így persze veszélyben voltak.

S mindezzel együtt úgy tűnik, a városháza illetékesei nem is tudnak a város különböző közterein folyó munkáról, arról, hogy ki, hol és mikor zár le útszakaszt, és korlátoz forgalmat. A közlekedők előzetes információt szintén nem, vagy csak véletlenszerűen kapnak.

 

Fakivágás a Léva közben: ahogy esik, úgy puffan, esetleg a parkoló autókra. A munkásokon nem volt védősisak, az útlezárásról nem tájékoztatták a lakókat.

 

Értjük persze: a „Németh István programban” fennen hangoztatott kétmilliárd forint korántsem a kaposváriak közlekedésének kényelmesebbé tételéről szól, hanem a gondosan kiválasztott vállalkozók feltőkésítéséről, állami pénzek magánzsebekbe történő átcsatornázásáról. Így persze a kivitelező a nagy úr, hiszen kulcspozícióban van.

Mindez világosan látható volt pl. a vasútállomás felújításánál is, amely éppen egy évvel később, az ígért idő kétszerese alatt készült el. Szita Károly, aki bőszen tudja rázni az öklét, ha járdafestésről, hajléktalanokról vagy a Pécsi utcai iskoláról van szó, ez esetben viszont mélyen hallgatott a fűben.

Nyilván így lesz ez a mostani és a jövőben várható esetekben is: a csókos kivitelezők kényük-kedvük szerint boríthatják fel a város amúgy is katasztrofálisan rosszul szervezett közlekedését, a városháza és a cselédsajtó cinkos hallgatása közepette.

H. I.

Nyilvánítson véleményt (lájk, komment, megosztás, ilyenek) a KAPOS-T Facebook-oldalán!