Brutális harcikutya-támadás Kaposvár-Toponáron: egy hároméves kislány az áldozat

Miért hallgat mindenki?

Mentőhelikopter vitte a pécsi klinikára azt a három éves kislányt, akit még a múlt hét péntekén, tehát éppen egy hete támadott meg egy (a közbeszédben harci kutyaként ismert) bullterrier Toponáron. A gyermek súlyos, egyes információk szerint életveszélyes sérüléseket szenvedett, s csak a gyors közbeavatkozásnak volt köszönhető, hogy nem marta halálra az eb. Az értesülést névtelenséget kérő szemtanúk igazolták a KAPOS-T-nak, ezek után kértünk tájékoztatást a Somogy Megyei Rendőr Főkapitányság sajtóosztályától, s ők megerősítették: valóban folytatnak az ügyben nyomozást „súlyos testi sértés elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen”. A megrázó esemény nyomán minden jóérzésű emberben felmerül a kérdés: hogyan történhet meg újra és újra? Kaposváron ez kiegészül azzal: és miért hallgat mindenki?

Természetesen mi sem fogunk olyan részleteket, ill. információkat közreadni, amelyek sérthetnek személyhez fűződő jogokat, de a tényről, hogy ilyen szörnyűség megeshetett, kötelessége a hatóságoknak és a sajtónak is tájékoztatást adni. A városrészben ugyanis szinte azonnal megindult a szóbeszéd, különösen a kutya tulajdonosának személyéről, ill. kapcsolatairól, s persze jól érzékelhető volt a felháborodás is a hatóságok, rendőrség, önkormányzat, és a helyi sajtó hallgatása miatt.

A kislány az utcán játszott, és a bullterrier a tulajdonos ingatlanának kerítése mögül tört ki egyelőre tisztázatlan körülmények közt, de az biztos, hogy az eset a járdán történt. Ennek nyilván jelentősége van a felelősség megállapításában: tudomásunk szerint, bár a rendőrség további részleteket nem közölt, az eb tulajdonosát még nem sikerült kihallgatni – nem tartózkodik itthon.

Az is furcsa, bár erre vonatkozó kérdésünkre sem kaptunk egyértelmű választ, hogy miért csak napokkal később szállították el a kutyát a gazdája házától a hatóságok, ahogy az is, hogy az eset legközelebbi szemtanúját – szintén állítólag – nem kereste meg a rendőrség.

Nem tudunk – éppen az esetet övező érthetetlen hallgatás miatt – túl sok részletet, és éppen ez okoz nyugtalanságot és bizalmatlanságot Toponár lakóiban. Persze sem a helyi önkormányzati képviselő, mellesleg fideszes frakcióvezető Mihalecz András, sem a részönkormányzat nem találta úgy, hogy tennivalója lenne az ügyben: pl. segítséget nyújtani az áldozat családjának, vagy megnyugtatni a polgárokat.

Hallgatni, az a legtisztább. Kaposváron ilyesmi nem történik. Bárgyú, nyálfolyató jóhíreknek kell örvendezni: „babadobozt kapnak a kaposvári újszülöttek”, „lehet szavazni, kiknek az arcképe kerüljön a buszokra”, „sportcipőt és zseblámpát loptak egy nyitott autóból”, ezek a hírek.

Persze felelősen csak arról formálhatunk véleményt, amiről kellő információval rendelkezünk: így azzal, hogy ki és milyen mértékben okolható ezért a borzalomért, meg kell várnunk a vizsgálatot, s reménykedni, hogy kiderít valamit. És persze szívből remélni a kis áldozat mielőbbi, maradéktalan felépülését.

Az viszont biztos, hogy akiknek a tájékoztatás lett volna a feladatuk, már leszerepeltek: úgy szakmailag, mint emberileg, ahogy mondani szokás.

H. I.

Szóljon hozzá a KAPOS-T Facebook-oldalán!