Súlyos sérüléssel járó büntetőfékezés Kaposváron: miért tart a szokottnál is tovább az eljárás?

Helyi járatú busz utasa volt az áldozat

Mostanában tömegével jelennek meg hírek rendőrségi forrásokból, melyek a „büntetőfékezés” nevű közlekedési bűncselekményről számolnak be. Köszönhető ez az egyre elterjedtebb fedélzeti kameráknak, melyekkel közösségi médiás aktivitást lehet generálni, másrészt a hatóság zéró toleranciát igyekszik tanúsítani az elkövetőkkel szemben. Ennek érdekében általában már néhány óra múlva közzéteszik az eseteket, ám ezúttal a KAPOS-T ennek épp az ellenkezőjéről, egy súlyos, majdnem tragikus kimenetelű balesetről, ugyanakkor elhúzódó nyomozásról szerzett tudomást.

Az eset országosan is példátlan – lehetne, ha ugyanúgy megismerhettük volna

a részleteket, mint máskor, ugyanis az egyik menetrend szerinti helyi járattal szemben követték el, és a következmény egy súlyos, majdnem tragikus kimenetelű, a busz egyik utasát érintő baleset volt, csakhogy nem néhány órája vagy napja, hanem tavaly nyáron történt a Kaposvár

Töröcske nevű városrészébe vezető úton, a Boróka utcában.

Az erre járó menetrendszerű busz kényszerült vészfékezésre információink szerint egy előtte indokolatlanul fékező személygépkocsi miatt, ennek következtében a busz egyik utasa elesvén olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy csak a buszsofőr szakszerű

életmentő beavatkozásának volt köszönhető, hogy nem történt tragédia.

Természetesen már hónapokkal ezelőtt megkérdeztük – azt követően még többször is – a Somogy Megyei Rendőr-Főkapitányságot, hogy mi az igazság az üggyel kapcsolatban. A rendőrség minden alkalommal visszaigazolta, hogy valóban történt ilyen bűncselekmény, legutóbb szó szerint ezt válaszolták:

„A Kaposvár, Boróka utcában történt személyi sérüléssel járó ügyben a Kaposvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. A nyomozás érdekeire történő hivatkozással egyelőre bővebb információval nem szolgálhatunk.”

Felhívnánk a figyelmet a „közúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja” kifejezésre, amely mindent elmond az avatott olvasónak: ilyet rendőrségi kommünikében csak akkor írnak le, ha erős bizonyítékaik vannak, s ezt mi is így tudjuk, ugyanis a KKV Zrt buszain kamerák rögzítik a ment közben történteket.

Megkérdeztük a Kaposvári Közlekedési Zrt.-t: ők is elismerték a baleset tényét,

de csupán annyit válaszoltak, miután rendőrségi nyomozás folyik az ügyben, náluk külön belső vizsgálatra nincs szükség, ők annak eredményét tartják kötelezőnek magukra nézve.

Az viszont nehezen érthető, hogy miért tart immár több mint fél éve a nyomozás,

miközben más hasonló fajsúlyú közlekedési ügyeket napok, hetek alatt lezárnak. Talán ez nem független attól, hogy az elkövető információink szerint nem áll túlságosan messze a Fidesz nevű állampárttól, s ez, úgy tűnik, lehetővé teszi, hogy némiképp lassuljon az igazság érvényre jutása.

Bár úgy gondoljuk, meglehetősen sok információval rendelkezünk az ügyről – ezek többségét persze személyiségi jogok és az ártatlanság vélelme okán nem tesszük közzé – azért ezúttal arra biztatnánk olvasóinkat, hogy akár kommentben, akár privát üzenetben tegyék hozzá, amiről esetleg tudomással bírnak. Kiemelkedően fontos közérdeknek tekintjük, hogy egy ilyen súlyú cselekmény minden részletében nyilvánosságra kerüljön.

H. I.


Ezt olvasta már?

Gelencsér Attila szerint Kaposvár a „béke szigete”: bár volt itt egy bestiális kettős, gyújtogatással súlyosbított gyilkosság…