Bréking: bűnügyi nyomozás a Rákóczi-üzletrész eladásának ügyében!

Bosszúhadjárat része a sétálóutcán parkoló Jobbik-képviselő ügye?

Miután a Kaposvár Most elnevezésű „hírportáltól” eddig nagyon mást nem láthattunk, mint nettó Fidesz-propagandát, alja bulvárt, ezotériát és időnként – jól láthatóan a városháza megrendelésére – nettó inszinuációt, egy-egy politikai ellenfél lejáratására irányuló szándékot, át is léptünk a tegnapi akciójuk felett, mely látszólag csupán egy kirívó parkolási szabálytalanságról szól, arról, egy jobbikos megyei közgyűlési képviselő, T. Richárd – szerintük rendszeresen – a sétálóutcán parkol különleges és drága Ford Mustangjával. Teszi ezt azért, mert történetesen ott lakik, s, bár várakozásra az érvényes helyi rendelet szerint ez sem jogosítja fel, mára felmerült, hogy egy sokkal valószínűbb motiváció áll a felhajtás hátterében: városháza újfent bosszúhadjáratot indított T.-ék ellen, valószínűleg a tavalyi Rákóczi-ügy folytatásaként, s ennek egyik hadműveletét látjuk.

Az ügyet persze rögvest – nyilván „véletlenül”felkapta a „Spíler” c., szintén Fidesz-propagandista Index-blog, s bő nyállal ki is tárgyalta: mindazt, amit egy pertől félve a Kaposvár Most nem mert leírni gazdag, Rákóczi-üzletrészt eladó apukáról, arról, hogy a 28 éves fiatalember miért jár ilyen drága autóval, T. Richárd Facebook-megnyilatkozásairól, az – régi Fidesz-recept szerint – itt megtalálható.

Ma pedig újabb cikk jelent meg a Kaposvár Most-on, melyben egyrészt T. Richárd helyreigazító válaszán rugóznak, azon, hogy valójában a rendelet személyszállítás esetében az oda- ill. kijutást engedélyezi. Kérdés, hogy ez mit jelent azok esetében, akiknek a lakása nem közelíthető meg gépkocsival – nagyjából semmit, hisz, ha pl. behajt, és egy nagyobb csomagot személyesen bevisz a lakásába, már ott teremhetnek a közterületfelügyelők, és megbüntethetik. 22-es csapdája.

Az érintett T. Richárd állítása szerint a közterület-felügyelők arról tájékoztatták, hogy maga Borhi Zsombor alpolgármester ugrasztotta őket büntetni, s félbe kellett szakítani emiatt az ebédjüket. Halkan megjegyeznénk, hogy ez szerintünk kimeríti a hivatali visszaélés büntetőjogi tényállását…

kozterulet_felugyelok_borhi

Az érintett, T. Richárd közlése a Kaposvár Most cikke alatti Facebook-kommentben: Borhi Zsombor személyesen utasította a közterület-felügyelőket…

Hogy azon, ami most nem olyan lényeges, röviden túllendüljünk: Szita Károly közel tizenöt éve ígéri a Dózsa-Irányi tömbbelső parkosítását, belvároshoz méltó átalakítását, ennek lett volna része egy, a Fő utcai házakhoz vezető szervizút is… A Nagyváthy köz előbb elkészült, a frekventált belvárosi terület viszont máig város szégyene, pl. a Somogy Áruházzal együtt. Talán előbb a városházán kéne körülnézni felelőst keresve, s csak ezután ugrasztani a közterület-felügyelőket.

Ami viszont ennél sokkal fontosabb, s az ügy valódi hátterét adhatja: a tegnapi napon két személyt, akiknek a Rákóczi Kft.-hez 2014 folyamán még biztosan közük volt, a Nemzeti Nyomozó Iroda pécsi irodája hosszasan, több órán keresztül kihallgatott. A vizsgálat alapja információink szerint egy jobbikos országgyűlési képviselő feljelentése, mely szerint bűncselekmény, kényszerítés történt a Rákóczi Kft. 25%-os üzletrészének eladása kapcsán tavaly.

E témáról a KAPOS-T is írt: a helyi sajtó egy része szabályos lejárató kampányhadjáratot folytatott dr. Takács Norbert ügyvéd, a jelen parkolási hajcihő érintettjének édesapja ellen, aki kisebbségi tulajdonrésszel rendelkezett a Rákóczi Kft.-ben. Ez persze még a tavalyi év során előforduló műveleteket nem zavarta volna, hisz a résztulajdonos együttműködött a vezetéssel és a tulajdonostársakkal, ám Szitának csípte a szemét, hogy valaki, aki nem feltétlen híve és lekötelezettje, belelát a – most már mindenki számára világos – egytől egyig cinkelt lapokba. Ezért volt szükség azokra a cikkekre, „tudósításokra”, melyek szerint dr. Takács „az útjában áll a Rákóczi megmentésének”, holott erről szó sem volt.

Végül az érintett beadta a derekát, és eladta a többségi tulajdonos sportegyesületnek a részét, ám úgy tűnik, hogy ezzel – a feljelentő jobbikos országgyűlési képviselő szerint biztosan – kimerítették a kényszerítés büntetőjogi tényállását, s ez ügyben most kihallgatásokat eszközölt a Nemzeti Nyomozó Iroda pécsi részlege, nyilván azért ők, mert Kaposváron és Somogyban mindenki elfogultságot jelentett.

Ami a Rákócziról, a „megmentő”, emberrablásban való részvétel miatt elítélt, pénzmosással gyanúsított Sólyom Sándor és a város, valamint a Rákóczi vezetőinek üzelmeiről kiderült, az mind olvasható a KAPOS-T korábbi cikkeiben. A város egykor jobb napokat látott NB I.-es futballcsapata ma többszáz milliós adóssággal, lecsúszva, szétesve a megyei bajnoksággal kacérkodik, csak sejteni lehet, mi lesz a sorsa.

Az viszont biztos: egy ilyen feljelentés, bármi is lesz a vége a nyomozásnak, sem Kaposvár vezetőinek, sem a Rákóczinak nem használ. Ezért is időzítették a támadást arra a napra, mikor az érintettek egy részét Pécsen kihallgatták. Az már csak hab a tortán, hogy a támadás – felülmúlhatatlan eleganciával – az az egyik szereplő hozzátartozója ellen irányult.

Úgy gondoljuk, hogy a „hatalom packázásait” semmiképpen sem aszerint kell értékelni, hogy az illető egy világnézetet vall-e velünk, vagy sem. Nyilván lehet tökéletesen véletlen is, hogy a két esemény egy napra esett, bár mi ebben csak egészen kevéssé hiszünk.

Egy biztos: a Kaposvár Most eddig számtalanszor bizonyította, hogy elvakultan és feltétel nélkül támogatja a Fideszt, Szita Károlyt és bármikor hajlandó inszinuáló, lejárató támadást indítani azok ellen, akik nem feltétlen hívei az említetteknek, netán az útjukban állnak – persze ez is csak egy körülmény, s lehet, hogy épp most múlták felül önmagukat, s azokat a tízmilliós nagyságrendű összegeket, amelyeket különböző pályázati kommunikációs feladatokra a városházától – gyakorlatilag kizárólagosan – zsebre vágtak.

Folytatás: az ügy fejleményeiről hamarosan beszámolunk…

 H. I.