Írásos bizonyítékunk van róla: durván cenzúrázzák, hamisítják a kaposvári közgyűlési jegyzőkönyveket,

… avagy hogyan lesz Dér Tamásból szellemóriás? – Frissítve*!

Minden jó valamire: nemrég amiatt voltunk kénytelenek végigböngészni a kaposvári közgyűlés december 7-i jegyzőkönyvét, hogy augusztus 22-i cikkünkben a naperőműves pofára esés történetét hitelesen tudjuk a KAPOS-T olvasói elé tárni. Mi ugyanis forrásokból dolgozunk, vádoljanak nyugodtan bennünket mindenféle frusztrált kispályás nyomingerek elfogultsággal, próbálva lehúzni saját szintjükre. Sajnos azonban úgy tűnik, hogy ezután egy fontos kincsesbányáról le kell mondanunk: erősen megkérdőjeleződött szemünkben a fent említett dokumentum hitelessége, ugyanis egy jótét városházi lélek nem végleges, hanem a korrektúrázott változatot tette fel a város weboldalára. Ilyen csak Rejtő Jenőnél vagy Kaposváron fordulhat elő…

„Ezt valaki direkt neked tette fel…” reagált egyik barátunk, mikor elmeséltük neki a hihetetlen történetet. Olyan ez körülbelül, mintha a háziasszony szép akkurátusan, kifordítva, sárga, barna, piros vonalkódokkal kifelé kiteregetné a család összes fehérneműjét – mosás előtt.

Jegyezzük meg, azért a jegyzőkönyveket nem olyan könnyű előcsalogatni az agyonhájpolt weboldalról. Íme, egy kis útmutató hozzá: van ugye a kaposvar.hu/otthon-vagyok – innen lépünk a hivatalos ügyekre, ill. a közgyűlési anyagokra. Igen ám, de itt az oldalsávban, a „fontosabb linkek” közt nem szerepel a „közgyűlési jegyzőkönyvek” menüpont!

Naná, majd éppen Szita Károly városában nincs egy jó adag sunyiság elrejtve az állítólag roppant transzparens honlapon!

Először át kell lépnünk az oldalsávban a „közbeszerzési eljárás nyilvánossága” pontra, onnan az „értékesítések és beszerzésekre”, no és ekkor, ennek a pontnak az oldalsávjában nyílik meg a „közgyűlési jegyzőkönyvek” menüje – sehol máshol. Kivéve persze itt, a KAPOS-T-n, egy kattintással, és örülni fogunk, ha nemcsak bennünket érdekel.

Nos, ha meg tetszenek keresni a 2017 december 7-i közgyűlés jegyzőkönyvét, vagy innen egyenest rákattintanak, látni fogják, ami mi, de nyilván csak korlátozott ideig, mert úgy leszedik, mint a szélvész: ún. „draft” változat van fenn (nyugi, mi letöltöttük, kifényképeztük, megvan), amelyből kiderül, hogy az a jegyzőkönyv, amelynek – ahogy pl. a parlamentieknek – szó szerintinek kellene lennie, teli van átírásokkal, betoldással, átfogalmazással,

sőt több esetben konkrét, hamisításnak nevezhető „átigazítással”.

Szerintünk a finomító, értelmező átírások sem szabályosak, melyektől valósággal hemzseg a hetven oldal: a jegyzőkönyv lényege a szó szerintiség, persze ezeknek nyilván senki nem tulajdonít  – velünk együtt – különösebb jelentőséget.

Arra ugyanakkor talán érdemes felhívni a figyelmet, hogy eme írásos bizonyíték szerint a jegyzőkönyvek üzemszerű átírása gyakorlat a kaposvári városházán: így akár az itt mutatottaknál

sokkal durvább, a város közéletét akár alapvetően befolyásoló dolgok elhallgatására is sor kerül(hetett) az évek során.

Arról nem beszélve, hogy ez szerintünk közokirat, melyet valaki(k) meghamisítottak.

Csak néhány elemet ragadunk ki a szövegből, melyek nemcsak a tendenciát, az irányt mutatják, hanem azt is, hogy annak, aki a szöveget felülvizsgálta, határozott célja volt, mi több, konkrét ismeretekkel rendelkezett a közgyűlési témák részleteiről. (A készítő neve ugyan ott van a dokumentum-adatok közt, de tapintatból nem tesszük közzé, mert tapasztalatunk szerint egyáltalán nem biztos, hogy ő a tényleges „cenzor”.)

Szóval nem csak értelem-javító átfogalmazgatásokról van itten szó.

Bemelegítésnek egy látszólag apróságnak tűnő betoldás:

 

A piros színű, aláhúzott szöveg utólagos betoldás. Eszerint tehát Szita Károly – leggyakrabban a polgármester az előterjesztő – utólag fogalmaz egy kiegészítést, aztán szintén utólag beleírja a jegyzőkönyvbe, mintha elhangzott volna a közgyűlésen.

 

A költségvetési rendelet az egyik legfontosabb, amit egy önkormányzat az adott évben hoz, hiszen ez dönti el, hogy közös javainkat mire költik. A rendeletet persze szinte minden közgyűlésen módosítják, olyannyira gránitba vésett.

Itt viszont azt látjuk, hogy utólag beírt valaki egy mondatot egy bizonyos „kiegészítő előterjesztésről”, amelyről egy árva szó sem hangzott el a közgyűlésen! Más szóval a polgármester – nyilván ő, ki más – a közgyűlés megkerülésével utólag dokumentált egy el nem hangzott dolgot – pl magának egy Maldív-szigeteki nyaralást (csak tréfálunk persze) – amelyet mintha megszavaztak volna – pedig nem.

Még rá is erősít a kamu jegyzőkönyv alkotója, a szavazásnál megismétli a betoldást:

 

… és persze a szavazás fölé ugyanúgy betoldja, mintha szavaztak volna róla. Mi ez, ha nem közokirat-hamisítás?

 

A másik csodás alakítás nem több szimpla polgármester-imázsépítésnél:

 

Szita Károly összehord mindent – szokás szerint – ám a jegyzőkönyv nem a polgármester tévedhetetlenségének írásbeli dokumentuma, hanem a közgyűlésen elhangzottaké. Ami nem vet ránk jó fényt, vagy kínos, azt kihúzzuk, oszt’ jónapot!

 

Szita Károly szokása össze-vissza hordani mindent a közgyűlésen, ami eszébe jut. Mondott ő már olyat, hogy „rövidesen dúsgazdag befektetők érkeznek a városba”, sőt, hogy Kaposvár az egyik legbiztonságosabb megyei jogú város – nos, baromira nem – és amúgy tücsköt-bogarat. Aztán van, amit mégis megpróbálnak eltüntetni a jegyzőkönyvekből.

Szita tehát nagy ügybuzgalmában azt ígérte, hogy a Cseri úti szerviz magánszemélyeket, ill. járműveiket is fogadja majd, aztán ezt a – ténylegesen elhangzott – mondatot törölték,

nehogy már valakinek eszébe jusson felelőtlen ígéreten fogni őkelmét.

A legszórakoztatóbb s egyben legszánalmasabb az MSZP Szent Imre utcai irodája feletti cirkusz volt: nem megyünk bele a részletekbe, aki akarja, elolvashatja az eredeti forrást – érdemes.

Csupán Dér Tamás filippikáját idéznénk, amely a jegyzőkönyvben így szerepel:

 

Dér Tamás mennybemenetele: a piros, aláhúzott szöveg utólag került be a jegyzőkönyvbe, Dér valójában az áthúzott szöveget bírta kipréselni magából. Nem tudjuk, miért tartják, de nem a verbális intelligenciájáért, az biztos.

 

Csakhogy a korrektúra arról árulkodik, hogy mindez el sem hangzott. Minket őszintén meg is lepett volna, hisz ez négy többé-kevésbé összeszedett mondat, s ennyit Dér Tamás egyvégtében… ez már a fikció világába repítene bennünket.

Tamás bátyából viszont a (még) hiteles változat szerint ennyi tört elő, kissé artikulálatlan módon: „nem tudja, hogy az állam hányszor akarja még a kaposváriakat lenyúlni. Ingyen kapott vagyont hasznosítanának. akar hasznosítani. akar.”

Ezt formálta aztán a jegyzőkönyv jókezű hamisító-cenzora egy hetedikes iskolásfiú mondataivá

(nyilván hogy hihető legyen). Annak részleteibe, hogy ezt éppen annak a Fidesznek a képviselői makogják bele a nagyvilágba, akik fillérekért bérlik az irodáikat Kaposváron – soha nem kellett megvenniük – és pártjuk éppen arról híres, hogy a kilencvenes években Simicska Lajos vezetésével egy teljes budapesti belvárosi székházat loptak el – nos, ez is csak Kaposváron fordulhat elő.

Meg persze az is, hogy az egész hamisító-cenzúrázó, hazudozó kompánia most letolt gatyával áll a Kossuth téren, és pereg a dob. És mennyi erőszakot tehettek ily módon az évek során a többi boldogtalan jegyzőkönyvön?

H. I.

*Frissítés: ma reggel – no nem túl korán – lekerült az árulkodó bizonyíték a város honlapjáról, s csak a kozmetikázott változat olvasható. Eszerint remegve olvassák a KAPOS-T minden sorát – mindannyiunk üdvére, halleluja.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!