Csakazértis zöld a ’zisten – rendkívüli sporthíreink

Egy jó és egy rossz: a jó az, hogy úgy hírlik, megszületett a megállapodás Kaposvár önkormányzata és dr. Takács Norbert ügyvéd között az általa birtokolt 25%-nyi tulajdonrész névértéken való átruházásáról, így nem kell megindítani a felszámolási eljárást. Ha igaz, akkor nem lesz több kakukktojás a fészekben, nem lesz több „idegen a cowboyok között”, szabad a vásár, hurrá. A rossz viszont, hogy az Index információi szerint komoly esély van rá, hogy a nyilvánosságra hozott 110 milliárdos kormányzati zárolásnak áldozatul esik az immár az NB II.-t erősítő csapat stadionjának felújítása.

Ezek persze csak afféle „álsporthírek”, hisz valójában a közéletünkről szólnak, sőt az is lehet, hogy a holnap megcáfolja őket. Ettől függetlenül – hangsúlyozva meg nem erősített voltukat – közzétesszük, mert a mai közbeszéd és nyilvánosság már régen túljutott azon a határon, hogy életünket és tudásunkat a mindenkori illetékesek kinyilatkoztatásaira alapozzuk.

Például Illés Jánosnak, a Kaposvári Rákóczi játékjogát birtokló kft. ügyvezetőjének minapi megszólalásaira, amelyeket olyan büszkén szoktak idézni a helyi „ilyen-olyan hírportálok”. Ezek nyilvánvalóan a tények elkendőzését, és nem a kaposvári polgárok tisztánlátását szolgálták – lásd itt. Ahogyan arról is csak sejtéseink ill. következtetéseink lehetnek, hogy mire megy ki a játék: a játékjogot birtokló kft. fő tulajdonosa a Kaposvári Rákóczi futballklub, elnöke a nemrég megválasztott Dér Tamás, fideszes önkormányzati képviselő, Szita Károly (és újabban Gelencsér Attila) bizalmasa. Tehát az önkormányzat és a polgármester befolyása a Rákócziban garantált, a kisebbségi tulajdonosok legfeljebb a mostani, stratégiai kérdésekben emelhetnek vétót. Amúgy a hetvenöt milliós tartozásra is lenne megoldás, nem kéne feltétlenül a tulajdonszerzést erőltetni: kaphatna a kft. rendkívüli támogatást, és ebből rendezhetné a város felé az el nem engedhető közpénzt – magyarul egyik zsebéből tehetne ennyit az önkormányzat a másikba, és kész.

Valójában nincs szó többről, mint, hogy a Kaposvári Rákóczi ügyében könyékig vájkálók nem akarják, hogy más, illetéktelen, nem brancsbéli is nyúlkáljon ott, ahol ők. Erre bizonyíték, hogy a futballklub legutolsó közgyűlésén, ott, ahogy Dér Tamást is pajzsra (székre) emelték, született egy olyan döntés: ha találnak rá balekot, maga a klub is eladó. Huszon-egy-két millióért akár meg is vehetné az önkormányzat az adósság egy része fejében.

Capture_kaposvari_stadion_2002

2002-ben még mertünk nagyot álmodni

De nem ez a fontos számukra, hanem az, hogy kirakják azokat, akikről úgy gondolják, hogy nem kéne belelátniuk a kártyákba. Ezért kellett a Somogy TV buzgó közreműködésével hecckampányt indítani Takács Norbert ellen, akinek ősz fejére – miután a „vezérszurkolót” is bevonták – az első meccsen szitkok és szotyolahéj özöne zúdul majd, már amennyi a harminchét és fél fős kemény magtól kitelik. Akkor úgyis beadja a derekát – nincs félelmetesebb, mint a Rákóczi törzsszurkolói szekciója.

Verbális lincselésre pedig nagyon jó lesz ez a sokat látott cukorgyári gödör, ebben az állapotában is. Mert van rá sansz, hogy mégsem lesz stadionfelújítás, ugyanis a kormány kicsit túlköltekezett: az első fél évben összehozta az éves hiány kilencven százalékát, és félő, hogy az uniós vérszopók, akik minden apró hibára vércseként csapnának le, megint a túlzott deficit szégyenpadjára ültetik Magyarországot. Ez próbálja most megelőzni Varga Mihály, forrásként pedig az állami beruházások keretét jelölte meg – egyelőre konkrétumok nélkül. Ha azonban az index.hu cikkében közölt diagramot nézzük, kiderül, hogy ezeknek a beruházásoknak egy része, pl. a Ferencváros ill. a Debrecen stadionja, vagy épp a Kossuth tér már elkészült, legfeljebb kifizetve nincs. Ezek a tételek jóval többet tesznek ki háromszáz milliárdnál, így gyanús, hogy a még el nem kezdett beruházásokat fogják, szakkifejezéssel élve „lehúzni”. Köztük a Rákóczi-stadion 560 millióját, amelynek – hozzáértők szerint – úgysem lett volna sok értelme, esetleg az eredeti konstrukció szarvashibáit tudta volna korrigálni némiképp. Hangsúlyozzuk: egyelőre még nincs konkrét döntés az ügyben, csupán léc rezeg, de nagyon. Orbán Viktor a ma reggeli szokásos közrádióbéli igehirdetésében fontosnak tartotta kijelenteni, hogy „a stadionberuházások nem állnak le, és csak azokat a tételeket zárolják, amelyeknek a kifizetése amúgy is átcsúszott volna 2015-re”. Ez a kaposvári felújításra is igaz, tehát továbbra sem biztos semmi.

rakoczi_beruhazas

Fejben már el is költöttük

Az természetesen, hogy a támogatásról már szerződés van, a Fidesz-világban nem kötelez, pontosabban az államot nem kötelezi, mivel ő az erősebb. És nyilván az sem számít, hogy Kaposvár önkormányzata a pénzt már el is kezdte költeni, a mellékelt ábra szerint nagyjából 26 millió forint értékben.

Azért pedig komplett, jobb napokat látott futballcsapatot lehet venni Kaposváron manapság…

H. I.