A cselédsajtó sokatmondó hallgatása: köröket ver az ellenzék szakmai téren a fideszesekre a közgyűlésben

Van, aki a tiszta beszédre allergiás

Két, cseppet sem jelentéktelen példát hoznánk arra, mit is ért valójában a közgyűlési munka alatt a kaposvári ellenzék – ezúttal párthovatartozástól függetlenül – és mit a Fidesz. Annyit a „poén lelövése” nélkül is elmondhatunk, hogy szakmai munka, tájékozottság, a közösség iránti elkötelezettség fog itt szemben állni felszínességgel, tájékozatlansággal, demagógiával, de, hogy ezúttal is az abszolút tényszerűség talaján maradjuk, ezt éppen a városvezetés bizonyítja be nekünk. Egyetlen dolog hajtja csupán a hatalom kutyáinak malmára a vizet, az pedig a gátlástalan manipulációban „egyre jobban teljesítő” propagandájuk.

A legutóbbi, január 27-i közgyűlést Szita Károly COVID-fertőzöttsége miatt

Borhi Zsombor alpolgármester vezette. Többen meg is jegyezték: mintha emberibb, konstruktívabb lett volna az ülés atmoszférája, s a többségnek láthatóan nem hiányzott Szita arrogáns, lekezelő, s a legtöbbször antidemokratikus ülésvezetése. Azért nem kell elájulni Borhitól: valószínűleg csak lámpalázas volt, s kevésbé magabiztos, mint az évtizedes rutinnal rendelkező főnöke.

Két, témájában némiképp összefüggő ellenzéki javaslatot emelünk ki

az ellenzéki indítványokból, melyek egyike régebb óta napirenden volt: Nadrai Norbert (Szőlősgazdák) javasolta még korábban, hogy az önkormányzat támogassa anyagilag – rászorultság függvényében – az ételallergiás, vagy más, alapbetegségük miatt speciális diétára szoruló személyeket meghatározott időszakonként tízezer forinttal. Lassan őröltek ugyan a hivatal malmai, de végül az ellenzéki képviselői javaslatból 2022. január elsejei hatállyal önkormányzati rendelet(módosítás) lett.

Egy másik, hasonló kezdeményezés is befutni látszik:

Pintér Attila (MSZP) képviselő kérte a legutóbbi közgyűlésen, hogy az önkormányzat támogatásával legyen minden kaposvári közoktatási intézményben olyan életmentő injekciós készlet, amellyel egy, a közelmúltban hazánkban sajnálatosan megesett gyermek-haláleset, melyet egy allergiás roham, ún. anafilaxiás sokk okozott, elkerülhető lenne. Ezt az indítványt is befogadta a közgyűlés, és Csillag Gábor jegyző tájékoztatása szerint „megvizsgálják” ennek lehetőségét.

Ez a dolgok normális menete, mondhatnánk, ám mindkét ügyről már,

mint városházi kezdeményezésről számolt be nagy buzgón nemrég a Somogyi-Sonline, csupán arról kussoltak gondosan, hogy a javaslatok ellenzéki képviselőktől érkeztek: a cikkben „a kaposvári képviselők javaslatára” kitétel szerepel, mintha az általában kukán ülő, gépiesen szavazó, néha egy-egy méretes ostobaságot benyögő fideszesek is hozzátettek volna bármi értelmeset.

Erről, mindenki megnyugtatására elmondhatjuk, messze nincs szó.

A 27-i közgyűlés másik „forró” témája a tervezett fűtőmű, s az időnként kritikus kaposvári levegőminőség volt. Itt derült ki, hogy a képviselők döntő többsége nem is olvasta azt a hatóságilag jóváhagyott levegőminőségi tervet, amelyből kiderül, hogy a legveszélyesebb szállópor komponensek, a PM2.5 és a PM10

döntő többsége Kaposváron a lakossági szilárd tüzelésből származik,

valamint azt sem tudta senki, hogy a HungAiry programban nem csak az általunk – és csak általunk! – sokat emlegetett légszennyezettségi mérőállomást kapja Kaposvár, ezen kívül van egy másik fontos eleme is: a Miskolci Egyetem közreműködésével két városban, Miskolcon és Kaposváron egyedi, nagy felbontású mérőhálózatot is kialakítanak – Miskolcon hatvan, Kaposváron húsz mérőponttal – a szállópor-szennyezés feltérképezésére.

Ezek a felvetések is Pintér Attilától származtak,

amire a Fidesz-frakció legokosabb tagja, Gíber Vilmos beböffentette a tök ultit: nem érti, miért kell ezzel ennyit foglalkozni, mikor Kaposváron kiváló a levegő minősége, hiszen „a zselici zölderdő-tenger” veszi körül, és soha nem mondják be a szennyezett levegőjű települések között a rádióban.

Azért, te isten bar…ikája, mert Kaposváron nincsen mérőállomás,

azokban a városokban viszont van! És a levegőszennyezést nem tudja megszűrni a zselici zölderdő, mert a kaposváriak itt helyben termelik meg a szilárd tüzelőanyagú kályháikban és kazánjaikban! Nos, ilyen színvonalú hozzászólásokkal kell „versenyeznie” az ellenzéki képviselőknek. Az pedig, hogy a fentebb felsorolt ellenzéki indítványok valahogy soha „nem férnek bele” a Somogyi és a többi lepratelep tudósításába, miközben Gíber Vilmos égbekiáltó ökörségét szó szerint kell idézni, már tényleg a legalja cselédtempó:

 

Fidesz-reklám Somogyi-módra: Kiemelte? Rámutatott? Perlaki József és Gíber Vilmos mindössze ennyit bírtak kiizzadni magukból: látszik, hogy fogalmuk sem volt, miről van szó.

 

Támogatás speciális diétához, életeket mentő oltás az iskolákban,

életeket jelentő levegőtisztasági program: egy sor fontos szakmai kérdésben – nyilván saját szellemi muníció híján – átveszi a városvezetés az ellenzék javaslatait, s ez így rendjén is van, ám, hogy mindezt megpróbálják propagandasajtójukban rendre elhazudni, vagy sajátjukként feltüntetni, nettó aljasság. Önök is értik már a kaposvári (szélső)jobboldalt? Ennyit tudnak.

H. I.

Címkép: messziről nézve olyan, mint egy rendes közgyűlés…


Ezt már olvasta?

Mocskos ügy: Kaposváron ma két és félszer szennyezettebb volt a levegő, mint Pécsen, pedig ott sem kifogástalan