Éhes a kisgömböc? Lazán hozzávágott a kormány még félmilliárdot a Csiky felújításához…

Az aktuális határidő most éppen: 2019. december 31.

A legutolsó, 162. számú Magyar Közlönyben tűnt szemünkbe az eldugott kis pontocska, mely szerint a magasságos kormány arról döntött, hogy a korábban megállapított költségvetési támogatáson kívül, még az idén 508 millió HUF plusz-apanázst rezervíroz a kaposvári színház felújítására a megrendelő önkormányzatnak. Amely ezt nyilván különösebb teketória nélkül tovább fogja tolni a kivitelező ZÁÉV-nek, hogy abból betonacél, homok, cement, mosdócsap, szőnyegpadló s más kézzel fogható jóság legyen. Vagy nem. Valahol valaki elérkezettnek látta az időt, hogy kicsit megnyomjon egy ceruzát, s egyúttal logikusan a befejezés is messzebb került, most éppen 2019 utolsó napja.

Egy biztos: a felújítás kezdete óta egyebet sem hallani, mint, hogy hol, s milyen trükkökkel próbálják csökkenteni a költségeket azon kívül, hogy a városszéli erdőben borogatták le a bontási törmeléket. Információink szerint – amelyek persze nem „(Sz)épül a Csiky!, avagy elélveztél már ma?” című sokadik városi propagandaoldalról származnak – a színészöltözőkből pl. ki akarták spórolni a zuhanyozókat (jó lesz ezeknek a folyosó végén is),

hogy a hátsó üzemi traktus alapozási kérdéseit ne is feszegessük.

Ezért, s persze az alapon is horror kilencmilliárdos kivitelezési díj miatt is sokkoló, hogy még ez sem elég:

valaki nagyon éhes ott bent az építési területet eltakaró palánkozat mögött.

Mivel nem gondoljuk magunkat tévedhetetlennek, nyilván utánanéztünk, hogy nem csupán egy szokásos, ütemezett folyósítási tételről van-e szó. Aki építkezett, újított fel lakást, az tudja, hogy a mesterek időnként, svájcisapkájukat gyűrögetve megjelennek, hogy „főnök, hát kéne egy kis pluszpénz stáflira, smacnira meg holkerre” (a megfejtéseket a KAPOS-T Facebook-oldalára kérjük).

Tehát lehet, hogy tévedünk, de akkor nemcsak mi: létezik ugyanis egy 1529/2016. (IX. 29.) Korm. határozat,

mely a Csiky felújításához szükséges teljes támogatásról rendelkezik. Ebben az áll, hogy „a 2016. évben szükséges 1 420 000 ezer, … a 2017. évben szükséges 2 451 661 ezer forint … kerüljön biztosításra Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata részére; valamint … felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy gondoskodjon a felújítási programhoz a 2018. évben szükséges 5 128 194 ezer forint biztosításáról a 2018. évi központi költségvetés XI. Miniszterelnökség fejezetben.”

Zsánerkép cukormázzal a régi szép időkből: Heintz Tamás és a Csiky-torta

Ez összesen 8.999.855 ezer forint, vagyis a rendelet a folyósításról is gondoskodott az utolsó fillérig. A most, október 17-én kelt 1520/2018. (X. 17.) sz. határozat viszont „a 1529/2016. (IX. 29.) Korm. határozat alapján megállapított

költségvetési támogatáson felül a 2018. évben 508 millió forint többlet költségvetési támogatásról” beszél.

Ezenkívül „egyetért azzal, hogy a fejlesztés 2019. december 31-ig valósuljon meg.” Tehát kétséges – bár nem kizárt – hogy 2019. október 23-án lesz-e díszelőadás.

Szegény Schwajda György még 2011-es bemutatóról ábrándozott…

Nos, mindennek van előnye: ha 2011-ben felújítja a ZÁÉV az épületet, lassan lehetne újra kezdeni.

Ne feledjük, hogy a belváros rehabilitációs munkáit, benne a csodálatos Ady Endre utcai vízelvezetéssel, a Kossuth téri buzgárokkal szintén a ZÁÉV végezte, s buzgár alatt ezúttal sem a kínai alapanyagból gányolt szétmálló szökőkutakat értjük.

Az mindenesetre szintén különös, hogy a szeptember 27-i városi közgyűlésen szóba került a színházfelújításnál egy 30 millió forintos „pótmunka igény” (egy plusz lift beépítése), amelyről lehetett egy sort lamentálni, s ez újabb kérdéseket vet fel:

a megrendelő kaposvári önkormányzat nem tudja, hogy félmilliárdnyi többlet-támogatást kap a színházfelújítás?

Ez nyilván nem néhány nap alatt dőlt el, bár a Fidesz-hatalomgyakorlás hozott már nagyobb meglepetéseket is. És ha egy harmincmilliós tétel esetében az önkormányzatnak a saját zsebében kell kotorászni, vajon miért nem tudunk semmit a félmilliárdos többletköltségről? Miből, milyen tételekből áll?

Egy biztos: a rendelet megjelent, érvényes, és nyilván végre is hajtják. A ZÁÉV pedig – nem tudjuk, milyen indokokkal, milyen számítások alapján – sejthetően zsebretesz újabb ötszáz milliót. A városvezetés pedig – szokása szerint – hallgat, mert így nem kell előállni a szaftos részletekkel.

H. I.


Fontos: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!