Könnyű, nyári Csiky-s történetek: fesztivál-blama, címkórságos cudar világ, homokszem a Los Angeles-i palacsintában

Valami Amerika, valaki meg nem

Néhány, a kaposvári színház körül (nekünk) feltűnt apróságról szólnánk, ha már a színpadi történések egyre kevésbé okoznak hőemelkedést. Önmagában egyik sem ért volna meg egy cikket, de így, csokorba szedve valami tanulságféle is kirajzolódhat a végén. Megszokhattuk, hogy az új, marketinges világnak köszönhetően akkor is szénné dicséri saját magát a színház, s a vele egy húron pendülő helyi propagandagépezet, ha éppen nem történik semmi. Az Olt Tamás művészeti „igazgatót” és két színészt érintő amerikai meghívás kapcsán „óriási megtiszteltetésről” bírtak áradozni, ám a kevésbé örömteli hírek már el sem jutnak a közönséghez.

Kínos purparlé közepébe csöppent a Csiky Gergely Színház haknibrigádja Los Angelesben,

miután tehát az az óriási, gigantikus, korszakalkotó megtiszteltetés érte őket, hogy Los Angelesben, az „angyalok városában”, az ottani Egyesült Magyar Házban augusztus 20-i műsort adhatnak.

Ez mínuszos hírnek amúgy bárhol el is menne, csak, mint az Index cikkéből kiderült, kínos közjáték zavarta meg az ünnepet: csúnyán összekülönbözött az ottani konzulátus vezetője, Széles Tamás és a ház elnöke, Pereházy Miklós. Mégpedig azon, hogy a ház alelnöke, Sárvári Álmos meglehetősen – és rendszeresen – sarkos véleményeket tesz közzé saját Facebook-oldalán a magyar kormány tevékenységével kapcsolatban. Széles dühödten követelte Pereházytól, hogy rúgja ki Sárvárit, aki ezt persze visszautasította.

Ilyen és ehhez hasonló posztok sorakoznak a helyi Fecbook-oldalakon pro és kontra: ebbe csöppent a Csiky-s különítmény.

Ez itt Amerika, ahol komolyan veszik a szólásszabadságot…” írta a magyarok FB-csoportjában egy kommentelő.

Ám a konzul bosszúból, első retorzióként mindjárt el is vitte a hivatalos ünnepséget a Magyar Házból a Szent István katolikus templomba. Így aztán a Csiky kicsiny csapata most előad valamit valahol – csak az a kérdés, hogy kinek és mit. Az biztos ezek után, hogy nem a hivatalos ünnepségen szerepelnek.

Ettől persze még lehet remek az előadás, és frenetikus a siker, hiszen most az ott élők többsége láthatóan fel van háborodva, és elképzelhető, hogy a Magyar Ház rendezvényét részesíti előnyben. Vagy mindkettőt, hiszen a konzuli „bulit” ma, ottani idő szerinti délelőtt, a másikat délután tartják.

Széles Tamás konzulról viszont nem haszontalan tudni, hogy tavaly óta tölti be ezt a tisztséget, korábban – ez nem vicc! – a debreceni városi televízió vezetője volt.

E minőségében pl. elkísérte Kósa Lajost Új-Zélandra, Rolling Stones-koncertre, bár, ami az angol nyelvi jártasságát illeti, úgy tűnik, még állnak előtte kihívások.

Olt Tamás életrajzából tudjuk, hogy 2011 és 2014 között a debreceni Csokonai Színház tagja volt, ezidőtájt ugye Széles Tamás szintén itt tengette napjait, mint városi tévéigazgató. Nem tudjuk, innen-e a megtisztelő kapcsolat – nyilván lehet másfelől is – így van, vagy sem, félő, hogy így a barikád másik oldalára akaratlanul is átkeveredők

NER-es karrierje esetleg nem lesz olyan szép egyenes, felfelé törő.

Márpedig nekünk valami azt súgja, Olt Tamás erősen erre gyúr. Ezt abból sejtjük, hogy nemrég nagyinterjút adott az origónak, melyet mi egyszerű mentálhigiénés okokból nem linkelünk ide – keresse meg, aki akarja. Az interjút az a Sztankay Ádám készítette, aki korábban a 169 ÓRA munkatársa volt – ez is érdekes pályaív, mondhatni.

Olt nem is csinál különösebb titkot abból, ahogy a kérdező fogalmaz: „Jelen viszonyaink között nem kérdés, hogy bizonyos körök Vidnyánszky Attila embereként könyvelik el”. És? Amúgy az érdemi részben ilyen, felettébb eredeti gondolatok találhatók, hogy „a szórakoztató darabokat is színvonalasan kell színpadra állítani”.

Az origo-interjú címfeje. A NER-ben mindenki több egy kicsit.

Ami viszont – nekünk legalábbis – feltűnt: Olt Tamás – ahogy számos más, nyilvános megszólalásában is – magát rendre „művészeti igazgatónak” hívja-hívatja. Fülöp Pétert pedig „főigazgatóként” említi az interjúban.

Nem tudunk róla, hogy Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése, mint a tulajdonosi jogok gyakorlója és az alapító okirat, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzat megváltoztatásának egyedüli jogosultja módosította volna az említett dokumentumokat.

Ezek szerint ugyanis Olt Tamás művészeti vezető, Fülöp Péter pedig ügyvezető igazgató. De úgy tűnik, többnek szeretnék mutatni magukat.

Lenne más útja-módja is az előrejutásnak, ám ez úgy látszik, még – vagy már – nem annyira egyértelmű: olyan előadásokat kellene létrehozni, amelyek a Fülöp Péter igazgatói pályázatában megjelölt kozmikus határokon

„Olyan unikális intézményt vizionálunk, amely a Kaposvár – Keszthely – Siófok háromszög dinamikus kultúra-közvetítő centruma.”

egy kicsit, csak egy egészen picikét túlmutatnak. Csak épp annyira, ha már a Pécsi Országos Színházi Találkozóra nem, legalább Thália Színház által szervezett a Vidéki Színházak Fesztiváljára el lehessen jutni velük. Mert idén oda sem sikerült.

A NER-ben persze nem így mennek a dolgok. Ott másból, más technikákkal lehet szédületes karriert építeni, lásd a Los Angeles-i konzul esetét. Nagyon úgy fest, a kaposvári színházrajongók már csak ebben bízhatnak.

H. I.

Nem tévesztettük ám el: nyitóképünkön direkte a San Francisco-i Golden Gate híd látható, így kívántunk visszautalni Szita Károly egy régebbi kínos elszólására, mely ebben a cikkünkben olvasható.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!