Térdre, imához: most éppen „Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna mintaprojektnek” nevezik a legújabb gumicsontot

Móring József Attila: „a helyzet súlyos…”

Kínosan gyenge haknival járja a régiót a szabad szemmel nem látható Kereszténydemokrata Néppárt regionális különítménye. Miután Orbán Viktor nyilván Navracsics Tibor nyakába akarja varrni az EU-pénzek várható kudarcát, rábízta a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszteri posztot, ő pedig, hogy ne egyedül érje a szégyen, sokak meglepetésére a legreménytelenebb helyzetben lévő régió fejlesztési kormánybiztosának maga mellé vette a vidék dalos pacsirtáját, Móring József Attilát. Az utóbbi hetekben láthatóan megélénkültek: egymást érik az „egyeztetések”, melyek rettentően jól mutatnak a politikusi Facebook-oldalakon, viszont pont annyi a jelentőségük, amennyi fejlesztési forrás egyelőre kinéz, szóval semmi.

Móring József Attilát elfogta egy őszinteségi roham nemrég,

vagy úgy gondolta, hogy az Atádhír.hu-nak adott interjúját nem olvassa senki odafent, mindenesetre számos olyan megfogalmazása volt, amiért biztosan nem dicsérték (volna) meg: kijelentette például, hogy „a Dél-Dunántúl mutatói sajnos minden tekintetben nagyon rosszak … de egy korszakra vagy egy kormányra rámutatni, mint bűnösre, értelmetlen, semmivel nem visz közelebb a megoldáshoz”. E kérdésben adhatna tanácsot Gelencsér Attilának, vagy Szita Károlynak, akiknek a politikai tudománya nemigen áll másból, mint a folytonos hátramutogatásból.

Arról is meglepetéssel értesültünk az interjúból, hogy Móring úr szerint

elsődleges feladatom az Európai Uniós következő fejlesztési ciklusában (2027-2034) a pályázati támogatási lehetőségek előkészítése, a zóna – vagyis Somogy, Tolna, Baranya vármegyék – gazdasági és politikai szereplőinek bevonásával”. Oh, akkor a képviselő urat a következő évtizedben ne is tessék abajgatni azzal, hogy „mi lesz ezzel meg azzal”: rajta legközelebb tizenegy év múlva lehet számon kérni, hogy miben is változott-fejlődött a régió – vagy nem.

Eszerint 2027-ig ne is számítsunk semmire? Sikerült megint kitolni a szép új világ

eljövetelét a távoli jövőbe? Nem maradhat el persze a kötelező brüsszelezés sem: „…a brüsszeli bürokraták politikai bunkósbotként kezelik a nekünk járó uniós forrásokat, és jogellenesen visszatartják azokat, akkor azt kell mondanunk, hogy a helyzet súlyos. De nem ülünk ölbe tett kézzel. Részben hazai forrásokat felhasználva, részben pedig Európán kívüli pénzekkel a célok igenis megvalósíthatóak”.

Egyetértünk, a helyzet valóban még a vártnál is súlyosabb,

ha a Navracsics-Móring duó „Európán kívüli pénzekkel”, magyarul kínai hitelekkel akarja megvalósítani a fejlesztési célokat, inkább tragikusnak mondanánk. Akkor ezt az országot tényleg le lehet húzni a klotyón. Az Atádhír-interjú legfeljebb arról győzhette meg az olvasót, hogy a fejlesztési kormánybiztos posztjára valószínűleg nem találhattak volna alkalmatlanabb személyt a hobbiját tekintve

lakodalmas zenész, oligofrén gyógypedagógus végzettségű Móring József Attilánál.

Utoljára április 17-én ült össze „területi és ágazati szereplők részvételével a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna mintaprojekt előkészítő” testület, ahol Navracsics Tibor miniszter előadta, hogy melyek lesznek a fő beruházások:

A mohácsi Duna-híd, egy pécsi innovációs-ipari park, az M6-os autópálya a horvát határig, valamint az M60-as autóút Szigetvárig, a Pécs-Pogány repülőtér fejlesztése, a Pécs-Dombóvár közti vasúti összeköttetés fejlesztése – utolsóként pedig a 67-es út Kaposvár-Szigetvár közti szakaszának gyorsforgalmivá fejlesztése.

A hat projekt közül öt egyértelműen és szorosan Pécs-Baranya környékét érinti,

és csak egyről mondható el, hogy valamennyire Kaposvár fejlődését is szolgálná, feltéve persze, hogy a mostanában a köztudatba bedobott, és egyre többet emlegetett beruházásnak része lesz egy Kaposvárt elkerülő útszakasz. Ha ugyanis az északon-délen is négynyomúsított 67-es forgalma a Berzsenyi-Füredi utcákon fog keresztülzúdulni, az inkább természeti csapás lesz Kaposvárnak, mint áldás.

Összességében a megnyilatkozásokból úgy látszik, ennél jobb kezekben nem is lehetne a Dél-Dunántúl fejlesztése – az M9-es gyorsforgalmi út pedig „álmában csönget egy picit”, és alszik tovább.

H. I.

Címkép: a tanácstalanság élő szobrai, Navracsics Tibor és Móring József Attila, kép forrása Móring képviselő Facebook-oldala


Ezt olvasta már?

Már látótávolságban sincs a béka hátsója: az egyetlen leszakadó, fejlődési csapdában vergődő magyar régió nem más, mint a … Déééééél-Dunántúl!