Fizetőképes kereslet Kaposváron: elmarad Demjén Rózsi mai koncertje a Sportcsarnokban! Ezért kell még egy hodály?

A helyi cselédmédia hallgat – frissítve!

Demjén Ferencet, „Rózsit” nyilván nagyon sokan szeretik nálunk is – ehhez képest a Blikk és az Index mégis arról számolt be ma, hogy a zenész dühöng, mert kétmilliót bukott a helyi sportcsarnokbéli koncert elmaradása miatt. Mondhatnánk: üdvözöljük a kaposvári valóságban. A bulvárlap szerint Demjén a szervezőt hibáztatja, úgymond „keveset költött” reklámra, ugyanis konkrétan anyagi okokra hivatkozva mondták le a rendezvényt. A szervező, bizonyos Trubics Zorán ugyan a Blikknek már szép magyarsággal „kívülálló okokról” beszélt, de nem kell túl nagy fantázia ahhoz, hogy emögött meglássuk a könyörtelen valóságot: habár a koncert kiemelt kulturális esemény lett volna Hoppál Péter volt államtitkár és Szita Károly polgármester fővédnökségével (ugye, az ismerős arcok), Kaposvárra nagyon kevés önköltséges esemény hozható, amely megtöltene egy kisméretű sportcsarnokot. Kérdés, hogy mivel töltenek meg még egy nagyot is, és főleg hányszor egy évben…

A koncert plakátján ugyanakkor nem kevesebb, mint harmincegy szponzor logója is fel van tüntetve a két viharvert Fidesz-harcos neve mellett, így nyilván még kínosabb a dolog, hiszen az általános gyakorlat szerint a szponzori pénzekből szokás állni a helyiségbérletet, tehát azt vehetjük adottnak. Nem beszélve arról, hogy a bevételtől most elesik a város tulajdonában lévő cég, ami nyilván a helyi adófizetők kára lesz legkésőbb a jövő évi költségvetésben.

Kérdés az is, hogy valóban igaz-e Demjén zenész állítása, mely szerint a szervező sóher volt a koncert promócióját illetően. Lehetséges: mi a helyi internetes kommunikációs felületeken, (híroldalak, Facebook) nem találkoztunk az eseménnyel. Ez persze nem jelent semmit: lehet hogy a nyomtatott sajtóban, amely jellemzően az idősebb, internetet nem használó rétegekhez jut el, hatalmas hirdetések voltak, bár ezt magunk sem gondoljuk komolyan.

A Kaposvári Programok nevű weboldalon például nyoma sincs.

A rendezvény plakátja. Fővédnök: dr. Hoppál Péter és Szita Károly, így a siker garantált.

Egy biztos: a kaposvar.hu-n, a „Programok” aloldalon sem mára, sem tegnapra semmiféle rendezvényre úgyszintén nincs utalás, pedig ennek üzemeltetésére külön főállású munkatárs van a városházán, akinek ez persze csak a fedőtevékenysége:

valójában Szita Károly fényezésére van tartva.

Talán ennek köszönhető például, hogy tegnap este, az Európa Parkban körülbelül ötven fős közönség előtt kellett játszania a Szabó Balázs Akusztik-nak, aki a most futó Assitej Gyermekszínházi Biennálé kísérőrendezvényeként lépett fel. A fantasztikus, inkább a Kaposfest zenei kínálatába illő előadást szinte sehol nem hirdették, így aztán nem csoda, hogy a fesztiválon közreműködők és a munkatársi gárda volt jelen.

Tegyük hozzá: információink szerint a színházi biennálé szervezésével akadtak más gondok is, így a legkevésbé sem biztos, hogy két év múlva is a város lesz a helyszín.

Demjén Rózsi viszont rosszabbul járt: saját bevallása szerint kétmilliót bukott, és kétséges, hogy kap-e egyáltalán kártérítést. Érdemes a kaposvári koncert bukását összevetni azzal, hogy szombaton, a 7670 lelket számláló Győrszentivánon, az ottani Retro Fesztiválon már össze bírt jönni a közönség.

Tudjuk: mindenféle értelemben nagy a távolság a két helyszín között.

Az extra tanulság – legalábbis számunkra, mert úgy tűnik, a kaposváriak többségét ez nem zavarja – hogy a cselédmédia, tehát a Somogyi, a Kaposvár Most, a Kapos Tv, a 74nullanulla és a városháza weboldala egyetlen szóval sem számolt be arról, hogy elmarad a Búvópatak-díjas Szita Károly fővédnökölte koncert. Csak jó hírek vannak, lelkendezés, öröm: az, hogy Kaposváron egy népszerű, máshol nagy tömegeket vonzó rendezvény nem él meg, az lényegében szolgálati titok.

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy ez a Fidesz és különösen Szita Károly titka: a cselédsajtó szolgál és titkol.

És ami még ennél is szomorúbb: néhány jobb sorsra érdemes Facebook-csoport, pl. a Kapo(c)s közösség, magába zuhanva hagyja, hogy néhány félidióta troll provokálja-pörgesse silány, országos politikai bulvártémákkal ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, amiért létrejöttek: értelmes párbeszéd helyi, közös ügyekről. Észre sem veszik, hogyan manipulálják őket.

A kör, természetéből adódóan szeret bezárulni – most is ezt teszi. Már egy koncert elmaradása is politikai-ideológiai kérdéssé válik, ahogy réges-régen, abban a másik pártállamban.

H. I.


Frissítés: ráadásul időközben az is kiderült, hogy a férfi röplabda NB I. három győzelemig tartó döntőjét többek közt a Demjén-koncert miatt szervezték át úgy, hogy egymás után két meccs is Kazincbarcikán lesz. Az állás most 2:1 a Kazincbarcikának, így könnyen lehet, hogy az újabb otthoni találkozó el is dönti az elsőség kérdését – nem a Fino Kaposvár javára.

Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!