Deseda, halpusztulás: Borhi Zsombor szerint nagyon jó, ami történik – a szakembereknek más a véleménye

Dögszagú Copacabana? – Frissítés!

Önmagában már az is szégyen, hogy a kaposvári közgyűlés jegyzőkönyvei hosszú hetekkel később kerülnek fel a város honlapjára – ennyi idő kell az alapos kozmetikázáshoz, de még így sem sikerül maradéktalanul. Borhi alpolgármester, aki általában akkor kap szót, ha valami kínos, kellemetlen dolog kerül terítékre, kérdésre válaszolva azt bírta mondani, hogy a desedai halpusztulás végső soron jó dolog, mert előbb-utóbb elfogynak ezek a nagyon kártékony állatok a tóból, amelyek – szintén szerinte – a kifogásolható vízminőség okozói. Az időközben nyilvánosságra került szakértői vizsgálati eredmény azonban ellentmond ennek: éppen a tó vizének túlzott szervesanyag-tartalma, ill. az oxigénhiány vezetett oda, hogy a busákat egy gombafaj okozta kopoltyúrothadás tizedeli.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának Parazitológiai, Hal- és Méhbetegségek Laboratóriuma által kibocsátott szakvéleményről, bár az a Kaposvári Sporthorgász Egyesület honlapján olvasható volt, a helyi média többsége (a 74nullanulla kivételével) hallgatott, s a városháza sem nyitotta szóra a száját.

Nem csoda, hiszen a száraz és rendkívül precíz irat rögzíti: a branchyomycosis nevű betegség,

ill. az ezt okozó gombafaj elszaporodása az oldott oxigén arányának lecsökkenése és a magas szervesanyag-tartalom miatt alakul ki. Azt pedig, hogy elmúlt években folyamatosan romlott a tó vízminősége, bárki tapasztalhatta.

 

A vizsgálatról szóló jelentés.

 

Erre abból is következtethetünk, hogy információink szerint Csillag Gábor jegyző birtokvédelmi eljárás keretében

vizsgál(tat)ja a tó vízminőség-romlásának esetleges okait. Ez a gyakorlatban leginkább azt jelenti, hogy felmérik a környező mezőgazdasági kultúrákból (szántóföldekből) a Desedát alkotó völgybe mosódó kemikáliákat, melyek közül főleg a nitrogén-műtrágyafélék élővízbe jutása állhat okozati összefüggésben a halpusztulással.

A városháza, mint minden számára kellemetlen ügyben, hallgat: kínos szembesülni saját nemtörődömségünkkel,

azzal, hogy az egész problémahalmazt megpróbálták rátestálni a horgászegyesületre, s persze nem szeretnének néhány környékbeli „baráti” földbirtokosnak sem a tyúkszemére lépni.

A nemtörődömség csúcsa a Kaposkép Facebook-oldaláról: a vízen járók tájékoztatására szolgáló folyamkilométer-jelző táblákat simán lerakták a kerékpárút mellé…

Habár a múlt havi, a Kaposváriak Kossuth Köre által szervezett desedai fórumon a tavat részben a bemosódás ellen védő árkok kérdése szóba került, a vélemények megoszlottak annak hatékonyságáról: Herczeg Attila, a városgondnokság vezetője állította, hogy ezek megóvják a káros anyagoktól a vizet, a jelenlévő halgazdálkodási szakemberek és horgászok szerint nem, hisz a csapadékvíz, ha egy kis kerülővel is, de ugyanúgy a Desedában köt ki.

Most, úgy tűnik, beigazolódott az aggály: az első számú ok a vízminőség lehet,

s ennek, ill. a tulajdonos Kaposvár város önkormányzatának szűklátókörűségét minden érintett szenvedni fogja. Egyrészt hiba volt abban bízni, hogy a betegség csak az amúgy sem őshonos és már nemkívánatos busát érinti majd:

más fajok is sorra kerülhetnek, ha netán épp az időjárás és a mezőgazdasági művelés szeszélyei úgy akarják.

Az pedig, hogy a tó vízminőségén éppen az a tulajdonos önkormányzat – amelynek emellett jogalkotó és hatósági jogkörei is vannak – képtelen hosszú idő óta javítani, kétségessé teszi, hogy azok a nagy tervek, amelyek a

Szita-média propagandaszólamaiban időről időre visszatérnek, valóra válhatnak-e egyáltalán.

Épp ezen a közgyűlésen került szóba pl., hogy az önkormányzat egy homokos szabadstrandot tervez(tet) a tóra, egy valódi kis Copacabanát tizenegy millióért (ez csak a tervezés), az említett fórumon azonban elhangzott, hogy a strand épp a legkevésbé szerencsés helyen van, mert az áramlás miatt szinte minden évben eliszaposodik.

Nyilván Mészáros Lőrinc is feni a fogát a Deseda-kempingre – építőként, s mint üzemeltető – csak az a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán javulás a vízminőségben, vagy hosszú évekig még a halpusztulás és a bűz lesz az úr a Desedán. Az idegenforgalomnak biztosan jót fog tenni .

H. I.

Frissítés, no nem a vízminőségen, 6. 7.: A Somogyiban megjelent közgyűlési tudósítás szerint “Csillag Gábor jegyző ismertette a hivatalos vizsgálat végeredményét, miszerint a tömeges halpusztulást a tóban a busák elöregedése okozta”. Nos, erre  a jelentésre módfelett kíváncsiak lennénk, így ki is kérjük közérdekű adatigénylés keretében, mert mintha valaki le lenne maradva egy brosúrával…


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!