A Szita-Lázár-találkozó első eredménye: lehúzták a Deseda kemping újjáépítését a klotyón

Fedezethiány miatt bukott el a közbeszerzés

Nemrég diadalittasan számolt be Szita Károly közösségi oldalán, s nyomában a csicskások hada: a kaposvári polgármester és az „építési miniszterként” reaktivált Lázár János „kaposvári beruházásokról egyeztettek”. Nem lehetett hosszú megbeszélés: a mesebeli négycsillagos szálloda, a szentjakabi emlékhely felújítása, a Somssich utcai „munkáshotel”, a belvárosi, Irányi utcai bölcsőde beruházásai éppúgy a ködbe vesznek, akár a pár éve széltében-hosszában véres kardként hordozott kempingé, amelynek üzemeltetésére már évekkel ezelőtt leszerződtek Mészáros Lőrinc egyik cégével. Most megjelent az európai értesítőben a végleges döntés: a közbeszerzés eredménytelen.

A hírről a K-Monitor is beszámolt, idézve az Átlátszó.hu-n tavaly megjelent írásunkat:

Az időhúzás haszna: kétszer fizet a kaposvári önkormányzat a Deseda kemping terveiért

Az előzmények ismeretében mondhatnánk, hogy jó néhány,

ennél fontosabb projekt is a kútba esett, vagy igencsak döglődik, pl. a KaposGrid, amelynek 2020-ra kellett volna készen lennie. A hat város: Kaposvár, Dunaújváros, Zalaegerszeg, Veszprém, Szombathely, Tatabánya komplex energiaracionalizálási programjából (épületek energetikai korszerűsítése, napelemek és tárolók telepítése, a kaposvári közvilágítás 2013 óta félbe maradt 7092 darab világítótestének cseréje) csupán annyi valósult meg, hogy a Kaposvár által delegált projektmenedzser megkapja a fizetését.

Érdemes egy pillantást vetni a KaposGrid honlapjára: egy mákszemnyi információ nem sok, annyi sincs rajta: töküres, pedig, ha valamire igen nagy szükség volna napjainkban, az az energiatakarékosság.

A Deseda kemping esete is afféle állatorvosi ló:

a kaposvári városvezetés minden lehetséges és lehetetlen hibát elkövetett. Kezdetben azon ment az időhúzás, hogy átvegye a város az ingatlant az államtól, aztán, hogy mégse, majd nagy arccal szerződést kötöttek Mészáros Lőrinccel az üzemeltetésre, hogy „elősegítsék” a pénzszerzést – ezzel is pofára estek – közben lemaradtak az összes Kisfaludy programos pénzosztásról, miközben noname emberek és helyek tömegei kaptak milliárdokat idegenforgalmi fejlesztésekre.

Ami viszont igazán arcpirító: a város a kezelésében lévő vagyontárgyat

olyan mértékben elhanyagolja, ami akár törvénybe ütköző is lehet. A közvagyont ugyanis a jó gazda gondosságával kell kezelni még akkor is, ha momentán nem ömlenek a tízmilliárdok Brüsszelből. A romok, a mocsok, a bozót, gaz, fertő eltüntetése ugyanis csupán igényesség és jóérzés kérdése. Ha valaki még ehhez is a közben agyongyalázott-mocskolt-köpködött Brüsszel segítségét várja – ugyanez igaz a pedagógusok béremelésére – az hatalmas szegénységi bizonyítvány, de korántsem anyagi értelemben.

H. I.

Címkép: K-Monitor adatbázis, Szita Károly Facebook-oldala


Ezt olvasta már?

Hétpróbás hazudozók: a Deseda katasztrofális vízminősége miatt maradt el az Extreme Man kaposvári fordulójának úszószáma, a helyi média szokás szerint elhallgatta az esetet