Százmillióval kevesebb lett, maradhat? Valaki nagyon jól járt a Dési Huber utcai telekeladásnál…

Kaposváron vajon hol kezdődik a hűtlen kezelés?

Másfél évtizednél is hosszabb ideje téma már – városházi berkekben és a helyi cselédsajtóban – a Dési Huber utca 4. szám alatti üres telek sorsa. Volt már képzeletbeli önkormányzati bérlakások helyszíne – Szita Károly szárnyaló fantáziájában – majd ugyanitt „szakemberlakásoké”, de parkolóként is szolgált már kórházi dolgozóknak. Miután mindenbe szép sorjában beletörött a bicskája az ország legsikeresebb polgármesterének, tavaly szép csendesen eladták, s most gőzerővel épül rajta egy „luxus-társasház”, harminc lakással, melyek négyzetmétere bagatell 850 ezer forintért lesz megkapható. A tranzakcióban mindössze az különös, hogy tizenöt éve, 2007-ben szinte pontosan annyiért akarták eladni, amennyiért nemrég elkelt: akkor nettó 64.8 millió forintért, most nettó 64.5-ért, más szóval: Kaposváron tényleg – és végleg – megállt az idő.

A helyzet még annyival is súlyosabb, hogy az 1007/2 helyrajzi számú telek eredeti

tulajdoni lap szerinti 1725 négyzetméteréhez lazán hozzácsaptak a szomszédos óvoda udvarából még 855-öt – a gyerkőcöknek elég a fele is rohangálni, igaz? – így az eredeti telek most épp a másfélszerese: így kerül kicsit kevesebbe, mint tizenöt éve. Ügyes…

Finoman szólva sincsenek ugyan túlértékelve a kaposvári ingatlanok, ám a mai és a tizenöt évvel korábbi ár kísérteties egyezése nem csak nekünk kellett volna, hogy szemet szúrjon. Az ingatlanárak ugyanis 2007. óta legkevesebb a duplájára emelkedtek minden kategóriában még Kaposváron is, s valószínűleg

a kedvező fekvésű, jól beépíthető belvárosi telkeké még ennél is jobban.

 

A 2007-es előterjesztés és az 2021-es előterjesztéshez készült értékbecslés.

 

Így számításaink szerint – ha csak a 2007-2021 közti hivatalos,

összesen 65.48% inflációval számolunk – nettó 107.3 milliót kellett volna lepengetnie a vevőnek, de mivel a telek időközben a kisóvodások rovására másfélszeresére „nőtt”, így a reális végösszeg 170 millió, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy az ingatlanok áremelkedése jóval meghaladta a hivatalos inflációs rátát. Ha a reális 2.3-2.4-szeres áremelkedéssel számolunk, a végösszeg cirka nettó 230 millió, ehelyett kapta meg a vevő

az önkormányzat honlapja szerint 64 millió 500 ezer forintért.

Ejtsünk néhány szót a vásárlóról is: a Kapos Ép-Invest Kft.-t 2021. július 12-én jegyezték be, tehát a közgyűlési döntés szerinti június 30. után közel két héttel, a minimális hárommilliós alaptőkével. A tulajdonosa és ügyvezetője ugyanaz a személy, a beruházási-építőipari szakmában ismeretlen hölgy, Harka Melinda. A cégnek referenciái, szakmai múltja nincs, az önkormányzat semmiféle feltételt nem támasztott ezzel kapcsolatban, viszont információink szerint „nagyon gyorsan”, szinte a kiírás megjelenésével egyidőben el is kelt az ingatlan – talán ez sem meglepő.

Ugyanakkor nem volt nehéz kideríteni azt sem, hogy korábban

az Invest-Safe Kft.-ben volt része, közösen Sándor Zoltánnal, a Kaposmérői Kenyérgyár Kft. tulajdonosával, nem mellesleg a cégnyilvántartás szerinti lakcímük is ugyanaz, s a frissen alakult beruházó cég is ide van bejegyezve.

 

A Kapos Ép-Invest Kft.-vel kötött önkormányzati szerződések a önkormányzat honlapján. Persze a rosszhiszemű sunyiság itt is megjelenik, hiszen ez Kaposvár: a telekeladásnál a bruttó, 27%-os áfával növelt összeget írták be, hogy “nagyobbnak látsszon”.

 

A beruházás – ellentétben pl. azzal, hogy a kaposvári önkormányzatnak tizenöt év alatt sem sikerült vele kezdenie semmit – gőzerővel halad. Ez is arra utal, hogy nem egy hárommilliós, frissen alakult kft.-t kell keresni a háttérben, amelynek nyilván

egyetlen bank sem kölcsönözne többszáz milliót, hanem egy „közeli”, tőkeerős vállalkozást.

Szita Károly „nagy ötlete”, mely miatt a városházán széltében-hosszában ünnepeltette magát, az volt, hogy a telekkel együtt eladta a kész, korábban „szakemberlakásnak” nevezett épület engedélyes terveit, így a vevőnek nem kellett a kenés nélkül sokszor önkényes, átláthatatlan engedélyezési procedúrán átrágnia magát. Persze nem ingyen: a terv nettó húszmillióba került a vevőnek, de lehet, hogy harmincat spórolt rajta – no meg rengeteg időt.

A beruházás, ahogy fentebb említettük, gőzerővel halad,

s már saját weboldalukon kínálják a kész lakásokat – nettó 850 ezer forintért négyzetméterét. Hogy lesz-e Kaposváron fizetőképes kereslet a harminc darab 60-70 milliós lakásra, nem tudjuk. Ha igen, akkor valaki(k) igen jó üzletet csináltak.

H. I.


Ezt olvasta már?

Arról, hogy mi a korrupció, avagy Bogár László első és utolsó törvénye