Didergő diákok a Noszlopy közgazdaságiban: tréning a való világra

Beérik lassan a kormány oktatási reformja

Úgy tűnik, a ma már extrémnek számító mínusz 12-15 fokos hideg, no meg Pártunk és Kormányunk közoktatás és szakképzés reformja címén előadott nyomorúságos bohóctréfája megtalálja a maga áldozatait Kaposváron is: információink szerint a Kaposvári Szakképzési Centrum Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnáziumának egyik épületében 15-17 fokos tantermekben fagyoskodnak a diákok. Kabátban, sapkában ülnek a tantermekben, amelyeket, habár mennek a kazánok, állapotuk miatt egyszerűen nem lehet kifűteni. Nem az iskola főépületéről, hanem az ideiglenesen néhány éve átadott Németh István fasori egykori kisegítő iskolai objektumáról van szó,

amelynek ablakai, falai, tetőszerkezete, egész műszaki állapota rettenetes. Diákoktól, ill. szülőktől származó értesüléseink szerint több helyi médiumnak is jelezték már, hogy a helyzet a tanulók egészségét is veszélyeztetheti, de az új idők szellemében persze az égvilágon semmi nem történt.

A Noszlopy egyébként korábban, már az önkormányzati időkben is mostoha gyermeke volt a közoktatás mindenkori vezetésének, amely, ha belegondolunk, logikus folyománya annak, hogy a KLIK nevű szörnyszülött helyi vezetője ugyanaz a Stickel Péter lett, aki korábban az önkormányzat oktatási és kulturális ügyeit igazgatta – Szita Károly jóvoltából, no nem az alkalmasság, sokkal inkább a régi kosárlabdás cimboraság okán.

 

A Németh István fasori épület, melyet csak átmenetileg és 4-5 tanulócsoport számára vesz igénybe a Noszlopy, de a műszaki állapota katasztrofális.

 

Ígértek nekik bővítést, könnyűszerkezetes ráépítést, de az iskolának soha nem jutott annyi, mint a Táncsicsnak, a Munkácsynak vagy a „Gépésznek”. Kérdés, hogy változik, változott-e valami azzal, hogy a fenntartó alig több mint három éven belül a harmadik: most úgy hívják, Kaposvári Szakképzési Centrum, és a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik.

Hogy ki hagyta lerohadni a ma már emberi tartózkodásra alig alkalmas épületet, azt a sok bába közt már lehetetlen kideríteni.

Nem kívánnánk a demagógia mezejére tévedni, de gyanítjuk: a különböző centrumok, központok és hivatalok irodáinak egyikében sincs hűvösebb 25 foknál, és a változatos rendű és rangú politikai kinevezettek párnázott székeiben még talán egyedi ülésfűtés is van.

A diákok meg csak hadd edződjenek a kinti világhoz. Jön a tél.

H. I.

Szóljon hozzá, lájkoljon minket a KAPOS-T Facebook-oldalán!