Döglött aknák: mi lesz a Németh István fasorban leásott kütyükkel?

Csak annyira lett intelligens a parkoló, mint a város?

Még 2017-ben, öt éve kötött megállapodást az önkormányzat a T-Sytems informatikai céggel egy olyan „intelligens parkolási rendszerre”, amely egy telefonos applikáción keresztül tájékoztatja az autósokat arról, hol van szabad hely. Ám a grandiózus tervből, úgy tűnik, a szokásos fellengzős híradásokon kívül nem lett semmi: jókora késéssel, 2019-ben ugyan besüllyesztettek a Németh István fasori fizetőparkolók betonjába valamiféle henger alakú tárgyakat, ám ezek gyakorlati értelmének a mai napig semmi nyoma: a kórház bejárata körül főműsoridőben továbbra is tömegnyomor, vergődés, balesetveszély az úr.

Az akkori, 2017-es „együttműködési megállapodás” ugyan csak egy tesztüzemről szólt,

melyek során a fasorba és a környező utcákba telepített 322 (?) érzékelőt, a szervert és a teljes üzemeltetést a cég adta volna, a város csupán a helyszínt, és a szenzorok betonba építését vállalta. Ám az eredeti határidőkhöz képest – a tesztüzemet 2017. december 17-től 2018. június 14-ig tervezték – csak jóval később, 2019. februárjában jött hír, hogy a szenzorokat beépítették, ám arról, hogy a rendszer egy percig is üzemelt volna, az elmúlt három évben egy hangot sem hallottunk.

Ráadásul a 2019-es beépítésről már úgy adott hírt a városháza – hű cselédségén,

a Kaposvár Moston keresztül – hogy ez már egy rövid kísérleti, avagy tesztüzem után véglegesen szolgálni fogja a kórház környékén parkolni szándékozók kényelmét. E szokásosan magabiztos kijelentéshez képest 2019. eleje óta – tehát három éve – egy lélek meg nem nyikkant: az „intelligens parkolással” kapcsolatban – fogalmazzunk trendin –

Szita Károly és sleppje a „stratégiai nyugalmat” választotta.

Mikor a helyi sajtó még javában azon örvendezett, hogy Kaposvár hamarosan az intelligens parkolás „fellegvára” lesz, a T-Systems már – ki tudja, miért – tovább is állt egy házzal: 2019. májusában arról szóltak a hírek, hogy Zalaegerszegen, a ZalaZone önvezető járművek fejlesztésére szolgáló tesztpályáján próbálták ki azt az okosparkolási rendszert, amelyet Kaposváron lógva hagytak.

Pedig úgy megnéztük volna, amint Józsi bácsi, aki behozta

Mari nénit az Ignissel egy kis fizioterápiára – tudjuk ám, hogy az életével játszik, aki április 3. után még „józsibácsizni-marinénizni” merészel – silabizálja a nyomógombos Alcatelen, hol nincs üres parkoló.

Applikáció nélkül is tudjuk: a fasorban, ott, ahol az okosparkolási rendszer.

H. I.


Ezt olvasta már?

Kaposvár sem maradhatott ki a kórházi parkolási botrányból: ezer sebből vérzik a nemtörődömség és pénzéhség rendszere