Dögrováson a Rákóczi: a zűrös múltú üzletember, Sólyom Sándor lesz a befektető a nehéz helyzetben lévő kaposvári futballklubnál?

Borítékolható volt, hogy a Kaposvári Rákóczi futballcsapata nem csupán pillanatnyi formahanyatlás miatt esett ki az NB I.-ből: a másodosztályban is a csak a 12. az őszi szezonban. A mélyrepülés valódi oka minden bizonnyal a pénzszűke, a motivált játékosok, a képzett, megfizetett profik hiánya. A csapat egyre reményvesztettebb, fogyatkozó szurkolói gárdája felől is efféle hangokat hallani. „Ha nem veszünk néhány használható játékost, búcsút mondhatunk a feljutásnak” fogalmazott egy rajongó. Égető szüksége van tehát pénzre a Rákóczinak, hiába „sikálták el” a korábbi tartozást, az adósságtömeg ismét tetemes, és az önkormányzattól sem számíthatnak újabb segítségre. Hetek óta viszont már arról szállingóznak a hírek, hogy sikerült megtalálni a mentőangyalt Sólyom Sándornak, a Puebla kft tulajdonosának személyében, akit 2007-ben ítéltek két év kilenc hónapos szabadságvesztésre emberrablásban való részvételért. Megfelelő embert a megfelelő helyre.

Ha nyélbe is üttetik az üzlet, melyet állítólag holnap sajtótájékoztatón szándékoznak bejelenteni, a játékosvásárlást némileg gátolja majd az a körülmény, hogy az MLSZ novemberben – éppen az előző szezonban egyes játékosoknak ki nem fizetett járandóságok miatt – mint visszaesőt, kétszer egy hónapra kizárta az átigazolásból a csapatot. Erről valahogy a helyi sajtó amúgy nagyon is bőbeszédű sportszekciója elfelejtette értesíteni a kaposvári polgárokat, ahogy az ismét szédületes tempóban növekvő tartozásokról is.

kidnapped_cut

Képünk illusztráció: ne ijedjen meg senki, Kaposvár teljesen biztonságos város, itt ilyesmi nem történhet meg

Azt, hogy nagy a baj, már abból is sejteni lehetett, hogy a nyári „befektetői” hajcihő előjátékaként Szita Károly Dér Tamást választatta meg klubelnöknek. Ekkor már a kaposvári közéletre kissé jobban „rálátók” biztosra vették, hogy a Rákóczinak befellegzett, ugyanis közismert, hogy Dér 2010-ben „bepróbálkozott” Szitánál (ellenjelöltként indult volna mentorával szemben), s ennek következménye lett a jégcsarnok körüli visszaélés láthatóan irányított feltárása, mely után a megvert kutyaként lábhoz igazodó, minden politikai súlyát elvesztő, már sokkal inkább Gelencsér Attila embereként számon tartott jelenlegi alpolgármester, kizárólag kényelmetlen és népszerűtlen feladatokat kapott, hadd amortizálódjon tovább. Ezek egyike – bármennyire is fáj ezzel a sportszerető kaposváriaknak szembesülni – a Rákóczi nevű csődtömeg eltakarítása.

Próbálkoztak már korábban egy – állítólagos – nagybefektetővel, aki persze komolytalannak bizonyult, és most itt a következő: Sólyom Sándor – ahogy mondani szokás – üzletember, a Puebla Kft. tulajdonosa. Róla gyorsan és sokat elárul az internet, például az Index sportrovatának, a Sport Gézának „Futballmenedzserek bilincsben” című cikke: „Ekkor került a lilákhoz Sólyom Sándor, a Falcon Bróker tulajdonosa, aki gyakorlatilag semmit nem segített az egyesületen. Sólyom ellen két évvel ezelőtt már öt büntetőeljárás folyt, a többi között sikkasztás, közokirat-hamisítás és emberrablásban való részvétel gyanújával.”

Első ügye sem érdektelen: „A tőzsdei manőverekre, befektetésekre specializálódott Falcon Bróker Kft. a 90-es évek végén félmilliárd forintot vesztett: 230 milliót az akkor még magyar kézben lévő Dunaferr-csoporttól kapott, hogy a pénzt a tőzsdén megforgassa és gyarapítsa. Nem sikerült; a Falcon felszámolásakor, a kétezres évek elején a cég mindössze 3,2 millió forint köztartozást tudott kiegyenlíteni, a Dunaferr Dunai Vasmű Kft. sose kapta vissza pénzét. A dicstelenné vált Falcon nevet Mecsek Bróker Pénzügyi Tanácsadó Kft.-re cserélő társaságot 2002-ben törölték a cégjegyzékből.” Több eljárás is indult, de megszüntették a nyomozást, mert a rendőrség nem tudta eldönteni, hogy csupán a normál tőzsdei kockázatvállalás, vagy hűtlen kezelés volt-e az ügy mögött. Az mindenesetre kiderült, hogy a most megbukott Fidesz-közeli bankár, Töröcskei István és a szintén Fidesz-kapcsolatokkal terhelt Pomázi Csaba is közeli kapcsolatban voltak Sólyommal.

Az igazán brutális történet viszont, ami miatt jó hírére valamit is adó klub, vagy város messzire elkerülné a Sólyom Sándorral való üzletelést, az a Magyar Narancs című hetilapban részletesen feltárt emberrablási ügy. Olvashatók a jelzett linken, így csak két idézetet emelnénk ki a rendkívül alapos írásból:

A Központi Nyomozó Főügyészség kiderítette, hogy az ismeretlen elkövetők áldozatai szinte kivétel nélkül üzleti kapcsolatban álltak Sólyommal. Az ügy titkos minősítést kapott, annyi mégis kiszivárgott, hogy a nyomozók szerint Sólyom a Falcon-cégcsoport bedőlése után nehéz anyagi helyzetbe került, s kiszolgáltatottá vált hitelezőivel szemben. Két fővárosi rendőr is belekeveredett a bűnügybe, akik Sólyommal közösen gondolták ki, hogyan szerezzenek pénzt.”

„Mint aztán kiderült, a gyulai akció értelmi szerzője Pikó egykori üzlettársa és barátja, a látszólag ugyancsak elrabolt Sólyom volt. Sólyomot többek között emiatt 2 év 9 hónapos szabadságvesztésre ítélték. A gyulaihoz feltűnően hasonló esetek történtek Kecskeméten és Budapesten is.”

Erre mondják, hogy nincs mit hozzátenni.

puebla_fradi

Baloldalt Sólyom Sándor saját fejlesztésű Fradi-utalványával. A Puebla-ticket már nem játszik.

Sólyom Sándor szabadulása után ismét üzletelni kezdett: létrehozta a Puebla nevű cégbirodalmat, a magyar piacon egészségtelen mennyiségben tenyésző, különböző kedvezményekre jogosító utalványok piacára lépett be. Utalványtőzsdét hoztak létre, melyen – állítólag – szerény díjazásért csereberélni lehet a különböző tiketteket, ám e tevékenység tiszta voltát korántsem osztja pl. a NAV, amint azt több gazdasági szaklap cikkei kifejtették.

Természetesen Sólyom kedvenc hobbijával, a futballszponzorálással sem hagyott fel, beszállt a salgótarjáni futballba: „az utolsó pillanatban rátaláltak a Puebla Kft.-re, amely – nem függetlenül az SBTC patinás múltjától – vállalta a szakmai befektető szerepét. Sólyom Sándor személyesen is részt kívánt venni a közös munkában. Ez meg is történt, bár egyelőre a szurkolók nem sok kedvüket lelhették benne, miután a csapat kiesett a megye I.-be” – fogalmaz a Magyar Narancs.

Ehhez sem fűznénk hozzá sokat, legfeljebb azt, hogy Szita Károly közismerten a kosárlabdáért rajong, és nála nagyobb szakértője a konspirációnak nincs. Innentől már az összeesküvés-elméletek hívei átvehetik.

H. I.

Update: közben aztán nemrég felkerült Kaposvár honlapjára a közgyűlési anyagok közé a határozati javaslat, mely szerint a Rákóczit működtető kft. döntő részét már meg is vette néhány napja a Puebla, amely kötelezettséget vállal a tartozások rendezésre, és a labdarúgóklub 2019-ig történő változatlan feltételek közti működtetésére.  A határ a csillagos ég, ahogy nagyra becsült polgármesterünk az alkuló közgyűlésen fogalmazott: “nemsokára  dúsgazdag befektetők fognak megjelenni a városban”. Minden jó, ha a vége jó – és egyelőre még elrabolni sem kellett senkit.