Gumiügyi médiavisszhang, harmadik rész: la dolce vita a Kapos Televíziónál

Heti egy óra munka háromszáz ropiért

A Kapos Televízió lenne az egyetlen, melynek vitán felül kötelessége lenne beszámolni a városban történő, a köz érdeklődésére számot tartó eseményekről, ráadásul részletesen és pártatlanul, részrehajlás nélkül, arányosan. Ugyanis ez a város egyetlen közszolgálati médiuma, valójában a többi – habár a sajtótörvények és az etikai normák rájuk is vonatkoznak – magántulajdonú, közpénzt legfeljebb áttételesen használnak fel. Hogy a Kaposvár Most hazudik, az afféle rendszerszintű ismérvnek tekinthető, ám újabban a vele egy házban „székelő” Kapos Tv esetenként gyanúsan hasonló „gondolatokat” tesz közzé – nyilván gazdaságossági megfontolásból. Kevés munka, sok közpénzért, s ebben, amit látni fogjuk, a tévé ügyvezetője, Répás Orsolya jár az élen, s ez a munkatársak közül sem tetszik mindenkinek.

Minden más médiumnak joga van eldönteni, hogy mikor, miről, milyen hangnemben tudósít – vagy nem. A Somogy Tv is – bár elvileg szintén közpénzek felemésztésére és saját fényezésére találta ki anno Gyenesei István – bármikor reagálhat ugyanolyan cinikusan, ahogy Jakó Gergely megyei közgyűlési elnök, mikor az ellenzéki képviselők kezdeményezését a gumihulladék-üzem elutasítására azzal söpörte le az asztalról, hogy „Kaposvár megyei jogú város, így a megyei közgyűlésnek nincs a területén illetékessége”. (Taszár, Sántos, Kaposhomok köszönik szépen a gondoskodást.)

Miután cikkünk harmadik része a hétfői, gumihulladék-üzem elleni fórum után készült, nyilván erről is kell ejtenünk néhány szót (csak tényleg néhányat, miután e sorok írója felkért moderátorként részt vett az eseményen, s a Somogyi-Sonline tudósítása viszonylag hűen adta vissza az eseményeket) pontosan úgy zajlott, ahogyan az efféle fórumokat elképzeljük: Illés Zoltán szenvedélyes volt, Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője, aki a legtöbbet tette a budapesti, Illatos úti veszélyeshulladék-telep felszámolásáért, főleg a „közösségi tervezést” hiányolta, melynek meg kellett volna előznie az önkormányzati döntést.

Ami az örök létszámvitát illeti, szégyenkezésre a legkevésbé sincs ok: a százhetven főre berendezett termet majdnem teljesen megtöltötték a résztvevők (Taszárról és a többi községből saját bevallásuk szerint körülbelül húszan jöttek), erről állította a Sonline, hogy kb. százötven fő volt, a Kaposvár Most pedig, hogy „néhány tucat, akiknek a nagy része Kaposhomokról, Sántosról, Taszárról és Szentbalázsról érkezett”. Tegyük hozzá, hogy már csak azért sincs ok szégyenkezni, mert az egy héttel korábbi, zártkörű fideszes szeánszra, melyet a helyi, nagyjából ezernyolcszázas Kubatov-lista alapján hívott össze Dér Tamás sms-ben, körülbelül harmincöt-negyvenen jöttek el. A gumihulladék-ügy után lehet, hogy frissíteni kell majd?

kapos_tv_hirado

A Kapos Tv “vééééletlenül” épp azt az egy, Illés Zoltánt kritizáló megjegyzést tartotta fontosnak kiemelni a közel háromórás fórum ezernyi mondatából, amit a Kaposvár Most. Rég összenőttek…

A Kaposvár Most pedig nyilván és folyvást hazudik, ez a természetes létezési formájuk. A tudósítást személyesen az az S. Kovács Zoltán készítette, aki az impresszumban „felelős szerkesztőként” van megjelölve, s működéséhez „méltóan” a neve sem valódi: eredetileg Szontág Zoltánnak hívják, és igencsak nyomós oka van, hogy ezt eltitkolja.

Megszoktuk – a Kaposvár Mostot és a Kapos Extrát már rég beárazták a kaposváriak oda, ahová való: a szemetesvödör aljára.

Viszont arcpirító az a tény, hogy a Kapos Tv egyes „tudósításait” már lényegében a Kaposvár Most gyártja (persze a szó szimbolikus értelmében), hisz a pénteki, vagy korábbi sajtótájékoztatókról, ill. a fórumról szóló híradóanyagok tartalmilag nagyfokú egyezést mutatnak azokkal, és a Kapos Tv stábja pedig rendszerint meg sem jelenik ezeken az eseményeken. Az esti híradók közepén eldugott rövid kis tudósítások nincsenek kiemelve a főcímben (a headline-ban), sem az összefoglalóban, és szerkezetükben, szóhasználatukban kísértetiesen emlékeztetnek a „Most”-éira. Jellemző, hogy a fórumon megjelent Homatech-vezérigazgatót, aki legfeljebb két percet beszélt, bővebben idézik, mint Illés Zoltánt, aki huszonöt perces, átfogó tájékoztatót tartott.

Az sem lehetetlen, hogy a régi munkatársak által készített anyagokat már túl puhának tartja a városháza, és ezért kell a Kaposvár Mostból meríteni, ennek szellemisége lett az irányadó.

Ugyanakkor a kapos.hu weboldalon – holott ennek fenntartására külön közszolgálati pénz jár – egyetlen hang említés nincs a gumihulladék-ügy kapcsán. Sem videós, sem írott, netán fényképes hír formájában sem. A szokásos gyáva elhallgatással próbálják csökkenteni a kaposváriakat ma leginkább foglalkoztató, szó szerint életbe vágó ügy jelentőségét.

kapos_tv_kozhasznusagi

Kivonat a Kapos Tv közhasznúsági jelentéséből (már önmagában ez is vicc). Répás Orsolyának több az alapbére, mint Rátóti Zoltán színházigazgatónak. Most ugyan csak a felét kapja, mert kisgyermekét gondozza, ám a munkatársak jobbára magukra vannak utalva, mert nem nagyon látják.

Hogy mi folyik a Kapos Tv-nél, arról már – szó szerint a kezdetektől – számos alkalommal beszámoltunk.

Répás Orsolya korábbi városházi sajtómindenes az amúgy hozzá hasonlóan tehetségtelen csinovnyik Katona József titokban történő kirúgása után került oda, Szita Károly bizalmi embereként 2014-ben, a választási év január elsején. A hozzáférhető közhasznúsági adatok szerint a távozó Katona fizetése havi 450.000 forint volt, Répás lendületből laza félmillióval kezdett, majd, miután valószínűleg ebből nem futotta kenyérre, fél év múlva felemelték az illetményét havi hatszázezerre (plusz havi nyolcezer cafeteria), egy pillanatra se feledjük: a kaposvári adófizetők pénzéből.

A komisszár asszony ma a szkjápon vitézkedik, nem a tajgán:

levezényelte a választási kampányt, és szülési szabadságra ment (helyettese szegény Orosz Ferenc lett 246 ezerért), majd 2016 januárjában információink szerint félállásban visszatért háromszázezerért (plusz café). Működése a munkatársaktól szerint abból áll, hogy hétfőn délelőtt másfél órát bent tartózkodik, leordítja néhány kolléga fejét, elmondja, hogy „ez egy fideszes tévé”, azután a hét további részében nem, legfeljebb Skype-on keresztül elérhető.

A világ legjobb állása. Hogy a fideszes politikai kinevezettet és Szita Károly által biztosított aranyéletét mennyire zárták szívükbe a televízió munkatársai, az jól látszik abból, hogy a KAPOS-T nyugati parti szervereinek egyikére (Santa Monica, California, csak viccelünk) befújt a szél egy eldobható emailcímről egy linket, melyen az itt látható álláshirdetés volt olvasható.

kapostv_allashird

Megbízható, lojális végrehajtó munkatárs. Kreativitás kizárva. Ez az álláshirdetés jelent meg pár napja az egyik netes felületen: napnál világosabb, hogy vicc volt, pár óra múlva le is vették. Feltehetőleg a tv viszonyait belülről jól ismerők – s azzal korántsem elégedettek – valamelyike kívánta így kifejezni “rokonszenvét”.

 

Eltelt néhány másodperc, mire felfogtuk: ez egy kamuhirdetés, voltaképpen Répás Orsolya állásának jövedelmi és egyéb kondíciói vannak megadva a Kapos Tv telefonszámával: talán úgy gondolták a jobb sorsra érdemes munkatársak, hogy ennyi pénzért beeshet az ajtón valaki jobb is, és ők megszabadulhatnak. „Megbízható, lojális végrehajtó munkatárs”, akit keresnek, 600 ezer, plusz kocsi és telefon, „Szerető Szabolcs” jeligére.

A fedőnevet valószínűleg néhány visszataszító városházi pletyka involválta, melytől ezúton is elhatároljuk magunkat.

Így mennek tehát a dolgok a Kapos Tv háza táján. Hogy könnyebben válogathasson a témákban, kinevezte magát megyei tévének: apropó, azon elgondolkodott már valaki, hogy ezek a kaposváriak által befizetett adóforintokon Barcstól Siófokig, Bolhótól Nyimig és vissza kóricálnak ahelyett, hogy rendes városi tévé módjára a saját kaposvári életünkről, mindennapjainkról, a minket érintő kérdésekről szolgáltatnának információkat?

Ezzel, mármint, hogy Kaposvár közéletének történéseiről hitelesen és kiegyensúlyozottan számolnának be, még a halálos ellenségük sem vádolhatná meg őket. Viszont élnek, mint Marci Hevesen – no, nem mindenki, csak a politikai kinevezett.

Régen, a sztálini rendszerben úgy hívták: komisszár, és csak neki jutott az édes életből. Szerették is nagyon.

H. I.

Nyilvánítson véleményt a KAPOS-T Facebook-oldalán!