Akiknek összejött, és akiknek nem: a dolgok állása egy hónappal a választások előtt

Mégis feltűnt a színen a Mi Hazánk…

…habár állítólag csak a megyei lista érdekelte őket. Ehhez képest ott hírük sincs, viszont a kaposvári egyéni kerületekben – ha nyomokban is – jelen vannak. Sokkal többet róluk nem is tudunk azon kívül, hogy hét jelöltjükből három elvérzett a negyven-egynéhány aláírás összegyűjtésén – egyikük állítólag töküresen, érintetlenül vitte vissza az íveket. A Fideszről nyilván bőségesen beszámol majd a lihegnyik média, mi inkább az ellenzékre fókuszálnánk. A listát állító szervezetek eszerint a Szőlősgazdák, a Kaposváriakért Egyesület – plusz a pártok – és a Polgári Szabadság Platform, mindegyikük jelen van mind a tizenkét körzetben, így a listájuk is érvényes.

A PSzP sajtóbeszélgetésen tájékoztatta a nyilvánosságot választási kampánya

állásáról. Pintér Lóránd, a szervezet polgármester-jelöltje elmondta, hogy jelöltjeik kiválasztásánál fontos szempont volt az, hogy tükrözni próbálják a társadalom szerkezetét: közel ötven százalékban nők alkotják a csapatot, képviselve van az idősebb és a legfiatalabb korosztály, s kétkezi dolgozók éppúgy vannak köztük, mint szellemi foglalkozásúak.

Jelöltjeik közül szinte mindenkinek van közéleti múltja, legtöbbjüknek a helyi politikában: nyolcan voltak már önkormányzati képviselőjelöltek, öten parlamentiek is, egyikük, Szöllősi Istvánné 1994-98 között a parlament tagja. Különböző parlamenti, ill. önkormányzati szakbizottságokban heten dolgoztak. Egy jelöltjük, Gömbös Patrik a Diákparlament munkájában vett részt.

A PSzP nemrég – függetlenül a sikeres jelölt- és listaállítástól – együttműködési javaslattal fordult a többi ellenzéki szervezet felé: az érvényes listaállításhoz hét állva maradó jelölt kell, tehát öt helyen van lehetőség visszaléptetésekre. Ha mindenki léptet vissza, akkor a kompenzációs listán sem sérülnek az érdekeik, hiszen ott az arányok számítanak.

A kezdeményezés más-más formában ugyan, de a másik két ellenzéki

szervezetnél is megjelent: Nadrai Norbert, a Szőlősgazdák polgármester-jelöltje ma rakta fel erre vonatkozó érvelését a saját Facebook-oldalára, a Kaposváriakért Egyesület pedig még napokkal ezelőtt – a PSzP nevét törzsi szokásaik szellemében elhallgatva – dodonai választ adott: ha van az ellenzékiek közt az ő jelöltjüknél esélyesebb, annak javára visszalépnek. Hogy ki az esélyes, azt persze ők mondják meg…

A PSzP elnöke a programról is szólt: tavasz óta folyamatosan teszik közzé azokat a videókat, amelyek az egyesület Youtube-csatornáján, ill. Facebook-oldalán is elérhetők, s amelyek afféle problématérképként működnek, s persze írott, egységes programjuk is elérhető lesz hamarosan. A tegnapelőtti, toponári fórumhoz hasonlókat szerveznek hetente, és több, formabontó rendezvényük is lesz – erről Kerepesi Tibor, az egyesület alelnöke beszélt.

A Szőlősgazdák nevében – ez a rövid neve a Füredi Szőlősgazdák és Földművelők

Egyesületének – az elnök, Kurucz János és Nadrai Norbert polgármester-jelölt tájékoztatott bennünket a dolgok állásáról. Ők – ahogy fogalmaztak – a füredi szőlőhegyen kívánnak találkozni a választókkal, szombatonként, tematikus beszélgetéseken, rendezvényeik időpontja megtalálható a honlapjukon.

Polgármesterjelöltjükről, Nadrai Norbertről már többször írtunk: ő a 2018-as parlamenti választásokon is indult függetlenként, 999 szavazatot gyűjtött be (ebben a Kaposvár környéki falvak voksai is benne vannak).

Tizenkét jelöltjükből három hölgy, van köztük pékmester, tanár, képkeretező, halasgazda, s az unikum maga Nadrai Norbert, aki valószínűleg az országban egyetlen gyakorló bíró – persze a kampányidőszakra működését felfüggesztette.

A Kaposváriakért Egyesületről szintén ejtettünk már szót, így, miután

a korábbiakhoz képest sem az egyéniben, sem a listán nincs változás, csak az újdonságokról: a választás.hu oldalán meglepő módon nemcsak az egyesület neve és logója van az egyes jelöltek neve mellett, hanem az összes párté is. Időközben ugyanis rájöttek, hogy elveszíthetik párt-elkötelezett szavazóikat, akiknek a néhány hónapos egyesületi név és embléma nem mond semmit, és a szívüknek kedves pártot hiába keresik a szavazólapon.

Kérdés, hogy akkor miért volt szükség a hibát hibára halmozó, kommunikációképtelenségét verbális agresszióval leplező Fejes Istvánra és egyszemélyes egyesületére? Simán összefogattak volna enélkül is, millió gondot megspórolva.

 

A jelöltek listája Nadrai Norbert Facebookon közölt táblázata alapján (engedélyével). Miután az egyik induló szervezet jelöltje készítette, érthető az elfogultság: saját jelöltjeit színessel, foglalkozásukat is kiemelve közli, a fideszeseket “gumiégetőket megszavazóknak” nevezi, a Kaposváriakért Egyesületet pedig játékosan “öt kis pártnak”. Nem szerepel a táblázatban a négy állva maradt Mi Hazánk-os jelölt, ezt gondoljuk hozzá: Majtényi György 6. vk., Tormási Beáta 5., Tóth László 8., Vető György 3.

 

Ami pedig az általuk sokat emlegetett, jórészt légből kapott, vagy némi jóindulattal

tendenciózusan kiválogatott számokat illeti: a Kaposváriakért Egyesület egy hónap alatt – saját bevallása szerint – kétezerötszáz aláírást gyűjtött össze a szülészet felújítása érdekében. 2016-ban – nem ugyanez a csapat, mert benne volt az Együtt-PSzP, viszont nem volt még Momentum – közel húszezret! Ugyanúgy nyáron, egy hónap volt rá, és sokkal nehezebb körülmények között, sokkal hálátlanabb témában zajlott.

Nos, kb. ennyi a különbség az akkori összefogás és a mostani között: az világos, tiszta, erkölcsös szándék volt, ez pedig nettó demagógia, választási manipuláció.

Beszélhetnénk arról is, hogy az összefogást alkotó pártok, ha egyenként kellett volna indulniuk, óriási bajban volnának: erősen kétséges, hogy ki tudtak volna-e állítani tizenkét jelöltet. Többen közülük, pl. a Momentum és az LMP, amely pl. megyei listával már nem is próbálkozott az idén, biztosan képtelen lett volna rá, s a többieknek sem lett volna egyszerű dolguk.

A KE áll a legrosszabbul a nemi egyenlőség terén is: két hölgy-jelölt tudott bekerülni a csapatba.

Szólnunk kell még a mindösszesen egy, azaz egy független jelöltről,

Jurmann Béláról, aki amúgy – míg ki nem zárják – az MSZP városi elnökségének tagja, s korábban is viselt tisztségeket a szocialista pártban. Mégis összegyűjtötte függetlenként az aláírásokat, és elindul a négyes körzetben, ott, ahol pl. Pintér Rómeó, ill. Felder Frigyes.

A Mi Hazánk tehát elvérzett: miután nincs hét jelöltjük, nem állíthattak listát, így az indulásuknak sem sok értelme van. A többi ellenzéki szervezet áll, kérdés, hogy a kölcsönös visszaléptetésekből, amelyek lényegében pótolhatnák a tényleges összefogást, lesz-e valami. Nem vagyunk e kérdésben (sem) túlságosan derűlátóak.

H. I.

Szolgálati közlemény: köszönjük, hogy aggódtak értünk a szokásosnál kissé hosszabbra nyúlt távollétünk miatt (szabadság, ha még mond ez valakinek valamit). Azért pedig különösen hálásak vagyunk, hogy az oldalstatisztikák tanúsága szerint afféle tanév eleji ismétlés gyanánt sok-sok régebbi cikkünket elolvasták, amelyek eszerint nem vesztettek aktualitásukból.


Fontos információ: a Facebook megváltoztatta az Ön által követett oldalak megjelenítését!

Ha tudni akar arról, amit Kaposvár vezetése és az általa uralt cselédmédia elhallgat, csupán annyit kell tennie, hogy Facebook-oldalunkon a „követés” gombra kattintás után állítsa be a „megjelenítés elsőként” opciót!

Így nem veszítjük egymást szem elől! Köszönjük!