Most egy „drónkutató központ” létesül – Zalaegerszegen – 200 új munkahelyet teremtve

A varázsige: Palkovics László!

„Business as usual” mondja a művelt angol, ha a dolgok a szokásos mederben folydogálnak. A sokadik hírre, miszerint az 55.470 lelket számláló zalai megyeszékhelyre a sokadik technológiai kutató-fejlesztő központot telepítik állami támogatással, már fel sem kapjuk a fejünket: először ide került a ZalaZone járműipari tesztpálya 45 milliárdos fejlesztése. Ettől nyilván nem függetlenül jelent meg itt nemrég a német Rheinmetall Lynx gyalogsági harcjárműveket gyártó üzem gyártó- és fejlesztőközpontja 60 milliárdért, s úgy tűnik, a folyamat megállíthatatlan: a legutóbbi hír e tárgyban arról szólt, hogy a Dronemotive „drónkutató központ” is ide települ egy húszmilliárdos beruházás keretében, s még jó néhány…

…a teljesség igénye nélkül: „Közép-Európai Kutatóbázis, Veszélyhelyzeti Reagálási Egység és Támogató Központ”, „saját fejlesztőközpontot alapít a ZalaZone környezetében az osztrák AVL független mérnöki cég magyar leányvállalata, a járműipari gyártó Robert Bosch (ez nem Kaposváron akart lenni?), a piacvezető német műszaki minősítő TÜV Rheinland. A járműipari tesztpályán ötmilliárd forintos beruházással hozza létre egyik vidéki bázisát a Védelmi Innovációs Kutatóintézet. Már most több mint 500 fejlesztő számára létesülnek új munkahelyek, miközben további cégekkel is előrehaladott tárgyalások folynak” nyilatkozta nemrég Palkovics László.

A drónkutató központhoz tartozik majd – micsoda véletlen – egy jelenleg

még nem nyilvános repülőtér, mely alapos fejlesztés után a helyszíne lesz a 110 hektáros területen, összesen csaknem 20 milliárd forintból megvalósuló beruházásnak.

A széles körű, jellemzően járműipari technológiák fejlesztését célzó beruházásokkal

párhuzamosan halad a helyi felsőoktatás felzárkóztatása: kutatási-képzési együttműködés jött létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és több nyugat-európai felsőoktatási intézmény részvételével. A tesztpályához kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységek helyszíne

a létesítmény szomszédságában kialakított Science Park.

A „Zalaegerszegen elindult gazdaságfejlesztési elképzelések és az ahhoz kapcsolódó felsőoktatási tervek megvalósulásával a város lehet a magyar tudásipar megújításának egyik ékköve” – fogalmazott Stumpf István, a Miniszterelnökség egyetemi modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztosa a Pannon Egyetem (PE) Zalaegerszegi Egyetemi Központja által megvalósítandó Felhő Campus programjának bejelentése kapcsán.

Magától értetődő, hogy Kaposvár népe is örül annak,

hogy ilyen precíz, tudományos alapossággal kidolgozott koncepció alapján fejlődik máshol a gazdaság: az, hogy Palkovics László miniszter korábban a járműipar területén fejtett ki komoly tudományos tevékenységet, valamint, hogy Zalaegerszegen született, nyilván merő véletlen, nem több.

H. I.


Ezt olvasta már?

Zalaegerszeg összeszerelő hátsó udvara leszünk – és még ennek is örülni kell?