Újabb mélyponton a Fidesz cselédsajtó: kaposvári hajléktalannal illusztrálják a Pécsről szóló botránycikket

Szekunder szégyen a Dunántúli Napló hecckampánya miatt

Már régen nincs semmi meglepő abban, hogy a kormány keze nyomán egyszerű propaganda-eszközökké züllesztett sajtótermékek – köztük a megyei lapok – nemcsak rágalmakban, hanem bárdolatlan igénytelenségben is csúcsokat döntenek. Szinte nincs nap, hogy ne értesülnénk újabb pervesztésekről, kínos leszereplésekről, nem beszélve az egyes médiumok gyorsuló tempójú leépüléséről. Nemrég tucatjával rúgtak ki vezetőket – nyilván nem voltak elég lojálisak – s a helyükbe lépők egy újabb színvonalbeli lépcsőfokot képviselnek – szigorúan lefelé. Pécs és Baranya „újságja” sem kivétel: legutóbb egy hajléktalan embert ábrázoló fotóval sikerült bizonyítaniuk, hol tartanak.

Nem véletlen, hogy az Orbán-kormány második legbefolyásosabb személyének

Rogán Antal propagandaügyi minisztert tartják: a gátlástalanság ezen szintjén a problémák túlnyomó többsége már csupán kommunikációs természetű. Néhány hónapja még az egyszerű hírfogyasztóknak is feltűnt, hogy milyen elánnal vetette rá magát a fideszes revolversajtó a budapesti közterületek állapotára, a hajléktalankérdésre.

Sorra születtek a gyomorforgató fotók, cikkek az elviselhetetlen állapotokról,

kiemelve az „Örs vezér téri banda” viselt dolgait, a mocskot a bűzt, a békés járókelők zaklatását, s mindezt kampányszerűen felépítve, az előválasztásra időzítették. A Metropol budapesti „koldustérképpel” riogatta olvasóit, a KESMA és a közmédia minden felületén hetekig harsogták, hogy „Karácsony főpolgármestersége idején szaporodtak el a hajléktalanok” a belvárosban.

Tették ezt annak ellenére, hogy mindez a korábbi főpolgármester,

Tarlós István vezetése alatt pont ugyanígy volt, és a Fidesz-kormány jó szokása szerint mindössze annyit tett, hogy kriminalizálta a hajléktalanságot. Ez egyszerűen annyit jelentett, hogy attól kezdve a közterületen élés, a koldulás, közbotrányokozás megakadályozása a rendőrség dolga – lett volna. Azt pedig nem Karácsony Gergely irányítja, hanem Orbán Viktor jó embere, sok titok tudója, Pintér Sándor.

Ez a tény persze a propagandistákat egy cseppet sem zavarta,

ahogy az sem, hogy a rendőrség csak elenyésző számban indított eljárást „életvitelszerű közterületen tartózkodás vétsége” miatt, lévén a jogszabály betarthatatlan baromság.

 

A jóérzésű embereket inkább az zavarja, hogy éjjel-nappal hazudtok, b@zmeg. Cikk a Dunántúli Napló december 2-i számában. A Mecsek Áruház környékén olyan sok a hajléktalan felbukkan, hogy még Kaposvárra is jut belőlük. És milyen agresszívek…

 

A nagyszerű budapesti példán felbuzdulva – elvégre Pécs is ellenzéki város – a Dunántúli Napló

is elkezdett ezeken a húrokon cincogni: december 2-i számukban közölnek Palotás Péter tollából nagyívűnek szánt anyagot „a Mecsek Áruház környékén tanyázó zűrös banda” viselt dolgairól. A budapesti kampányakciótól eltérően itt még nem kezdődött el az ujjal mutogatás a városvezetésre – talán ez volt a „hangulatkeltő” rész, a nyitány – de bárkit is szándékoztak lejáratni, csupán saját magukat sikerült:

a pécsi állapotokról szóló cikket egy kaposvári, Somogy Áruház előtt készült fotóval,

és egy itteni, amúgy csendes és a légynek sem vétő fedél nélküli kaposvári polgárral, „Nyunyóval” illusztrálták. A nyomtatott Dunántúli Napló szégyenét még fokozza, hogy nem tüntették fel a cikkben, hogy mindezt tulajdonképpen a Pécsi Újság nevű, még náluk is alacsonyabb nívón tartózkodó propagandaterméktől vették át, de még nekik sem sikerült kaposvári hajléktalannal illusztrálni a szöveget.

Erre a fotóra biztosan igaz, hogy egy jó kép többet mond ezer szónál.

A képaláírás „a Mecsek Áruház környékén sok hajléktalan felbukkan – fotó MW”, vagyis Mediaworks, és kétséget kizáróan a Somogy Áruház előtt készült. A kérdés csupán az, hogy mit is mond: vajon tényleg ennyire légből kapott a cikk minden szava, és a pécsi Mecsek Áruház környékén nem található egyetlen hajléktalan sem? Importálni kell?

Netán az összes, Dunántúli Naplónál dolgozó fényképész-propagandista összecsinálta

magát? „Még hogy az Uránba, a Mecsekhez homelesseket fotózni? Ezért a pénzért? Már látjuk lelki szemeink előtt ezeket a szakmai-erkölcsi toprongy zsoldosokat, ahogy a NER bukásának másnapján izzik a billentyűzet a kezük alatt, pötyögik mentségüket: „tisztelt bíróság, csakis azért dolgoztunk ilyen sz@rul, hogy belülről bomlasszuk a rendszert…”

H. I.


Ezt már olvasta?

Embertelenségben is jobban teljesít: a Somogyi balatoni tragédiát reklámozva próbálja növelni olvasottságát