Durvuló Fidesz-belharc nyomai és más érdekességek Kaposvár legújabb költségvetésében

Polgármesteri meghízottak, zsebpénz az Echo Tv futóbolondjainak, újabb Kaposvár-könyv

Alig néhány napja volt, hogy Gelencsér Attila hobbiközgazdász örvendezett egy sort azon, hogy mekkora stabilitásról árulkodik az a tény, hogy, míg a 2010 előtti időkben jó, ha decemberre lett az országnak következő évi költségvetése, addig ma már úgy tűnik, az első félévben sikerül pontot tenni a nemzeti büdzsé végére. Igen, csak azt felejti el hozzátenni a honatyák gyöngye, hogy aztán év közben akár tízszer is toldják-foldják-faragják majd, melyre korábban azt volt szokás mondani ellenzéki oldalról, hogy „a költségvetés megbukott”. Persze csak 2010 előtt, ma ilyesmiről szó sincs: ma annál stabilabb, minél jobban hasonlít ahhoz a bizonyos fogpiszkálóhoz. A fideszes-alternatív valóságban ez már a dolgok természetes rendje, s azon sincs mit csodálkozni, hogy Kaposvár költségvetését is másodszor módosítják az idén, várhatóan a június 11-i közgyűlésen. És egyre érdekesebb dolgok akadnak benne.

Azt a furcsaságot már említettük a korábbi módosítás kapcsán, hogy Szita polgármester közel kétmilliót kíván fordítani arra, hogy egy Fidesz-közeli közvéleménykutató felmérést készítsen a „Kaposvári Rákóczi futballcsapat lakossági megítéléséről”. Nem tudunk semmit erről (sem), miután a polgármester, úgy tűnik, egyre kevésbé kötelezett – és hajlamos – beszámolni a közgyűlésnek arról, hogy mit is szándékozik tenni Kaposvár pénzével, lehet, hogy nem is fogunk. Gondoljunk arra, hogyan akarta „eldugni” annak a nyomorult kis angol nyelvtanfolyamnak az árát is a közgyűlés – és a közvélemény – elől.

onkormanyzati_megbizottak

Így szerepel egy tízmilliós tétel a városi költségvetés jelenlegi módosításában – zárójelek között, hogy ne legyen feltűnő. Hogy mire is kellenek? Tessenek megkérdezni valamelyik polgármesteri kitelepülésen.

Most ugyanezt tette: az egész előterjesztésben egy zárójeles megjegyzésben szerepel egy durva, tízmilliós (!) módosítás „polgármesteri megbízottak” címszó alatt, indoklás és részletezés nélkül. Mi azért annyit megtudtunk, hogy kik is ők:

A névsor alapján nem meglepő, hogy miért túr habot – persze csak csendben, és, ha a főnök nincs a közelben – az „öreg” fideszesek szája, és miért „krakusozzák” egyelőre félhangosan, de egyre többször Szita Károlyt. Szita úgy próbál játszani a keze alá rendelt bábukkal, mint a „nagyfiú”, Orbán Viktor, aki épp most ugrasztja egymás ellen Lázár Jánost és Rogán Antalt. Láthatóan áthelyezte bizalmi körének fókuszát a Fidelitasba, nyilván úgy gondolja, hogy az ő szellemi képességei töretlenek (haha), de eddigi sleppje már vérfrissítésre szorul. Gyanítjuk, inkább csak új, szaporább nyelvek váltják a régi megfáradtakat…

polgarmesteri_megbizottak

Csak a költségvetéshez mellékelt táblázat árulkodik: bruttó tízmillió – erre az évre, határ a csillagos ég.

Tegyük hozzá: e körbe természetesen nem értendő bele a derék tornatanár és futballedző, Prukner László – ő talán a Rákóczi felemelkedése kapcsán szerzett hervadhatatlan érdemei miatt részesül polgármesteri apanázsban, vagy talán az a feladata, hogy a most esedékes stadionfelújítás során a tervező és a kivitelező ne kövessen el újból olyan orbitális ökörségeket, melyek, mint most, jóformán alkalmatlanná teszik a létesítményt a használatra.

Valójában tehát nem nagyon magyarázható mással a zsíros kis ellátmány minimum két úriember esetében, mint a – sportnyelvnél maradva – politikai súlypontáthelyezéssel. Már Borhi Zsombor főállású alpolgármestersége is ebbe az irányba mutatott, s most teljessé vált a kép. A régi fideszesek tajtékzanak, egyesek bosszúszomjasak, különösen az Olsovszky-klán megerősödése szúrja sokak szemét. (id. Olsovszky Árpád, a Kaposvári Egyetem kollégiumvezetője közismert fideszes háttérember, Olsovszky Andrea, a lánya (szintén Fidelitas) egyetemistaként az önkormányzat népjóléti bizottságának külső „szakértő” tagja. HÖK-ös ügyeikről számos lap, így a Magyar Narancs is beszámolt.)

Pintér Rómeó szintén az új falka üdvöskéje, nyilván képviselőjelölt is Szita bizalmából lett. Eddig egyetlen emlékezetes alakításával került be az országos sajtóba, egyáltalán akárhová: a cink.hu díjazta facebookos bemutatkozását a kétes értékű „a modoros körülírási verseny győztese” címmel, emiatt:

pinter_romeo_bemutatkozik

Színarany ívek, mi? Így lesz híres, akinek másképp nem megy: Pintér Rómeó tolja majd itt az okosságot marketing és turisztikai ügyekben. És persze ő is akaszt valamicskét a többi fidelitasoshoz hasonlóan az Új Nemzedékből.

Szita Károly nyilván tudna mesélni a szándékairól, de szokása szerint sunnyog: megint igyekszik eldugni két zárójel közé, mit akar valójában. Azt sem beszélte túl, hogy mi a fenének kell 350 ezer forintot az Echo Tv-n „Kaposvár önkormányzatát bemutató 12 perces riportfilm elkészítésének és bemutatásának költségeire” kiadni: ha az önkormányzat „érdekes”, jöjjenek, és mutassák be, de pénzt, „ezekbe”? Az ufóhivő, energiacellás Széles Gábor neonáci tanoktól hemzsegő, chemtrailes, összeesküvéselméletes, bayerzsolttól, szaniszlóferenctől, bogárlászlótól bűzlő televíziójába? Persze, ahogy mondani szokás: „embert a barátjáról”.

echo_tv_kisfilm

A Fidesztől elméletileg jócskán jobbra álló gennycsatornával kokettálunk Kaposvár polgárainak pénzén, s ez jó nekünk.

kaposvar_konyv

Szebbnél szebb tételek a módosított előirányzat módosításában: öt milla valakinek valamire.

Nem értjük továbbá a „Kaposvár könyv” című sor ötmillióját sem: megint mi ez már? Kell egy újabb könyv a kihalt sétálóutcáról, a rothadó, elhagyott épületek tömegéről, az átgondolatlan városépítés szégyenfoltjairól, az ízléstelen kutyás-szamaras-kislányos-kisfiús giccsszobrokról, a soha meg nem valósuló makettálmokról? Netán statisztikák a távozókról, a gazdasági hanyatlásról, az érdektelenségbe fulladó kultúráról, a sor végén kullogásról? Egy könyvet bőven megtöltene, vagy egy egész estés film is kijönne belőle. A közpénzen élősködő új generációsokból pedig a fizetőképes kereslet is adott.

Ugye, nem hitték, hogy lehet még rosszabb ennél a Szép Tamás – Csutor Ferenc – Mihalecz András – Dér Tamás – Oláh Lajosné-féle társaságnál? Van némi baljós előérzetünk ezzel kapcsolatban.

H. I.