Zenepavilon, édes kaposvári alatt-valóság: semmi sem változott tizenhárom év múltán

Régen volt, mikor még az olvasók érdeklődést mindenféle szerkesztőségi műhelytitkokkal fel lehetett ébreszteni, s persze abban sem vagyunk biztosak, hogy egy tizenhárom évvel ezelőtt íródott újságcikk újraközlésével el tudjuk érni ezt. Amiért kivételesen mégis vállalkozunk rá, az a sok, és esetenként kísérteties egybeesés, amely az akkori és a mostani Kaposvárt, a helyi közéletet, annak szereplőit, és a politikai helyzetet jellemzi. Úgy tűnik, megállt az idő, s poros panoptikummá – hogy rosszabbat ne mondjunk – merevedett a groteszk városházi táncmulatság. Majdnem napra pontosan tizenhárom éve, 2002. január 3-án jelent meg egy három kolumnás íráunk a 168 ÓRÁ-ban Kaposvárról annak apropóján, hogy Mátrai Márta képviselőasszony felszólalt a parlamentben, és megköszönte a napjait akkor (is) éppen miniszterelnökként tengető Orbán Viktornak a város fejlődését. S, hogy a műhelytitokkal se maradjunk adósok: a cikk amiatt született, mert Márta asszony meglehetősen vidám perceket szerzett az országnak és a sajtónak azzal, hogy a Berzsenyi parki zenepavilont is felemlegette a nagyszerű létesítmények sorában. Mondhatnánk, szénné röhögtük magunkat. Vigyázat, tömény közelmúltidézés következik!

A cikket képformátumban, eredeti képekkel és tördelésben mutatjuk be, remélhetőleg jól olvasható lesz – mindenesetre ez a szándékunk. Sok mindent nem is szeretnénk hozzáfűzni néhány apróságon kívül, ezt is csak azért, hogy olvasóink el tudják helyezni összefüggéseiben az olvasottakat: közismert, hogy 2002-ben még nem voltunk tagjai az EU-nak, s az év elején még nem tudta senki, hogy a Fidesz elveszíti a tavaszi választásokat, viszont gőzerővel kampányoltak. Ahogy azt sem tudtuk, hogy Szita Károly 2002 végén visszaadja megyei listán frissen megszerzett mandátumát, s, hogy ezt miért tette: vagy ismét – szokása szerint – közeledni akart a győztes MSZP-hez, és eljátszani a “független várospolitikust”, vagy igazak voltak a parlamenti folyosói szóbeszédek, s Szita ügynökmúltjának nyilvánosságra hozatalával vágott volna vissza a szocialista párt a Fidesznek a Medgyessy-féle D-209-es ügyért, s ezt megelőzendő távolították el a frakcióból. Ez – mármint III/II-es besúgói előéletének ténye – végül csak 2005 elején látott napvilágot.

Tegyük még hozzá azt is: a 168 ÓRA ezen példányát – állítólag – meglepő gyorsasággal felvásárolták a városban, ám terjedését nem sikerült megakadályozni, ugyanis rengetegen megosztották. Facebook nem lévén, egy fénymásolásnak nevezett, akkor még létező eljárás igénybevételével.

 

edes_alattvalaosag_168_ora_1

Első oldal, ahol olvashatók Mátrai Márta hálatelt szavai és látható az elhíresült zenepavilon – kattintson a képre: zenélni nem fog, de talán olvashatóbb lesz…

Valahogy nem tölt el bennünket elégedettséggel, ha egy-egy borúlátó megjegyzésünk, mint pl. a “Csontvázak a szekrényben” c. keretesben olvasható, a veszteséges tanétteremről szóló – néhány év múltán beigazolódik. Az pedig különösen nem, hogy a csontvázak csak szaporodnak: ahogy a Stühmer kávézó, valamint az Agorában üzemelő büfé is színtiszta bukta, várható, hogy a város által most (részletre) megvett Csokonai Fogadó sorsa is ez lesz. Állami étterem, állami kávéház, állami áruház.

edes_alattvalaosag_168_ora_2

Második oldal – bele a sűrűjébe: a Szarvas üzletház melletti épület ugyan tíz év után elkészült, de betontorzóból van másik, a Mező utcai csomópontnál… Katt!

Azt sem árt hozzáfűzni, hogy a cikk megállapításaihoz képest 2002 után a Dél-Dunántúlon nagyot fordult a világ: Pécs megkapta az Európa Kulturális Fővárosa rendezési jogát, elkészült az M6-os, s még számtalan beruházás. Más kérdés, hogy, mióta fideszes vezetése van a városnak, egyik padlót fogja a másik után. Lassan már utoléri az évtizedek óta stabil mélyponton lévő Kaposvárt – viszont nekik volt néhány jó évük.

edes_alattvalaosag_168_ora_3

A sajtó helyzete semmit nem változott tizenhárom év alatt, az Fidesz-ellenzék viszony azonban jelentősen: ma már, miután minden jelentős pozíciót elfoglalt a városban, az együttműködés látszatát sem kell fenntartani.

A cikk végkövetkeztetése egy – mondhatni – pozitív jövőképen alapult, mely nyilván nem kalkulálhatta be sem a 2006-os társadalmi krízist, sem a 2008-as gazdasági válságot, mely végzetesen meggyengítette a baloldalt, és tragikusan megerősítette a jobbot. Szita – akárcsak Orbán – hosszú utat járt be a Megyei Tanács szerény KISZ-tagjától, ahonnan a Lamperth Mónikával való jó kapcsolata eredeztethető, napjainkig, a mai arrogáns, önkényeskedő, pökhendi, egyúttal végtelenül gyáva figurájáig. A barátságos, mindenkinek köszönő, bólogató töklámpásból, akiről Horn Gyula azt hitte, hogy MSZP-s, ez lett. Tanulságul azoknak, akik megegyezésről, partneri viszonyról álmodoznak.

Jelentős politikus – mondta róla egyik barátunk. “Jelentős”, értik, ugye? Csak az a baj, tenném hozzá, hogy, amikor jelentős volt, nem volt politikus, amikor pedig politikus lett, nem volt már jelentős. S a kettő nem független egymástól.

S attól sem, amit Kaposvár nyert és vesztett ezáltal és emiatt.

H. I.