Együtt: Somogy megyében is lesz igazságtétel az Orbán-rezsim bukása után

Spät Judit és Kerepesi Tibor sajtótájékoztatója

Az Együtt szerint Orbán Viktor bukását követően Magyarország csak akkor léphet a békés, polgári gyarapodás útjára, ha tiszta vizet öntünk a pohárba, és megvalósítjuk az igazságtétel és demokratizálás programját. Erről kíván széles körű társadalmi vitát kezdeményezni a párt, és ennek az elképzelésnek a részleteit ismertette Spät Judit, az Együtt országos elnökségének tagja és Kerepesi Tibor, a kaposvári választókerület alelnöke. A csütörtöki eseményt nevezhetjük történelminek is, ugyanis ez volt az első ebben a műfajban a vidéki napilapok, köztük a Somogyi Hírlap Mészáros Lőrinc-közeli cég által történő felvásárlása óta. Ennek, s a kiteljesedő sajtószabadságnak a szellemében az ellenzéki párt tájékoztatóján egyedül a KAPOS-T volt jelen.

– Vissza kell venni azokat a vagyonokat, melyeket az orbáni érdekkör jogszerűtlenül, vagy joggal való visszaéléssel szerzett – fogalmazott Spät Judit. Az igazságtétel érinti Orbán Viktor legszűkebb érdekkörét, például Tiborcz Istvánt, Mészáros Lőrincet, Garancsi Istvánt és Andy Vajnát, akik földekhez, milliárdokat hozó koncessziós jogokhoz, túlárazott közbeszerzéseken mesés haszonhoz jutottak, és strómanként a miniszterelnök vagyonát kezelik.

Ehhez – tanulva a korábbi elszámoltatások kudarcából – többféle közjogilag érvényes formát kell alkalmazni, mert a közpénzek magánzsebekbe történő áramoltatása a 2010 utáni években már „törvényes” úton zajlott. Egyénekre szabott jogszabályokat hoztak bizonyos személyek érdekében és mások, pl. a kegyvesztetté vált Simicska Lajos ellen, és így biztosították azt, hogy a rokonok, kegyencek és strómanok szinte hónapok alatt tegyenek szert milliárdos vagyonokra.

Közbevetnénk: ennek a jelenségnek a legobszcénabb, legaljasabb esete az volt, mikor az ESMA nevű reklámcéget, amelynek a villanyoszlopokra függesztett plakátokra volt koncessziója, tették tönkre azzal, hogy törvénnyel betiltották a hirdetés ezen formáját, mondván, hogy „elvonja a közlekedők figyelmét”, majd miután a cég kivonult a piacról, nemes egyszerűséggel eltörölték az erre vonatkozó jogszabályt, és Garancsi István, Orbán legközelebbi strómanja és barátja az így „törvényesen” elrabolt jogok birtokában ismét vidáman hirdet a villanypóznákon.

Ezek egy része – független ügyészséget és rendőrséget feltételezve – jogi úton is visszaszerezhető, más részük azonban nem, hiszen az akkor érvényes jogi környezet védi. Ezekben az esetekben – fogalmazott Spät Judit – pl. jóvátételi adót lehet kivetni bizonyos, így megszerzett vagyonokra, akár a trafikkoncessziók kedvezményezettjeire, akár a kaszinók jövedelmére.

Természetesen ezt célzott és differenciált formában képzeli el a párt, hiszen azokat, akiknek egy vagy két trafikjuk van pl. kistelepüléseken, nem kívánják büntetni, de akik sokszor több tíz egységet üzemeltetnek pl. Fidesz-közeli bevásárlóközpontokban, erkölcstelenül magas extraprofitra tehettek szert az elmúlt években.

spat_judit_kerepesi_tibor

Spät Judit és Kerepesi Tibor

 

Azoknak viszont, akiket ily módon megfosztottak megélhetésüktől, jóvátételt kíván fizetni az Együtt a visszaszerzett pénzből, ahogyan pl. a földárverések kárvallottjainak, a kényszernyugdíjazottaknak vagy a foglalkoztatási tilalommal sújtottaknak.

Azoknak, akik az egyik legkirívóbb igazságtalanság, a magánnyugdíj-vagyon elrablásának elszenvedői voltak, a kárpótlása nyilvánvalóan nem mehet közvetlenül, mert az Orbánék által eltapsolt háromezer milliárd forint visszaadása pénzügyi katasztrófába sodorná az országot. Ám program rájuk is gondolt: nyugdíjba menetelük idején vennék figyelembe az általuk megtakarított összeget.

Kerepesi Tibor a kaposvári választókerület alelnöke példaként hozta fel a közvetlenül, jogi úton feltárható helyi korrupciós ügyekre a siófoki Nagystrand Fidesz-vezetés idején zajlott felújítását, ahol túlárazásra és nyilvánvaló lopásra derült fény, a rendőrség és az ügyészség mégsem látott okot az eljárásra.

A korrupció sajátos, már a „foglyul ejtett állam” esetére utaló formája az, hogy az ellopott pénzek jelentős részét médiavásárlásra fordítják, így biztosítva maguknak további jövedelemforrásokat és a nyilvánosság feletti totális uralmat. A Népszabadság elhallgattatása, a megyei lapok, így a Somogyi Hírlap megvásárlása is nyilvánvalóan azt a célt szolgálják, hogy a társadalom ne értesülhessen pl. a korrupciós ügyekről, a fideszes visszaélésekről – fogalmazott Kerepesi Tibor – ezt is érintenie kell a rezsim bukása után az igazságtételi folyamatnak.

H. I.

Szóljon hozzá a KAPOS-T Facebook-oldalán!