Szigetvári Viktor: Fejezze be Gelencsér Attila és a kormány a menekültek elleni hisztériakeltést!

Együtt-sajtótájékoztató Kaposváron

Sajtótájékoztatót tartott tegnap Kaposváron a Kapos Szállóban Szigetvári Viktor, az Együtt – Korszakváltók Pártja elnöke, Berkecz Balázs, a párt dél-dunántúli régiójának politikai igazgatója, elnökségi tag és Pintér Lóránd, a párt kaposvári választókerületi elnöke. A fő téma természetesen a menedékkérők helyzete, és a menekültútvonal esetleges, a Dél-Dunántúl irányába történő áthelyeződése volt, különös tekintettel Gelencsér Attilának, a körzet országgyűlési képviselőjének nemrég a sajtóban megjelent, a kormány nevében tett kijelentésére, mely szerint „a horvát határt is lezárjuk, ha kell”.

A menekültkérdés előtt Szigetvári Viktor beszélt arról, hogy a párt támogatja az Új Magyar Köztársaság Egyesület által indított, és az OVB által jóváhagyott népszavazási kérdések érdekében indított „Rendszerbontó népszavazás” kampányt, hasonlóan a demokratikus ellenzék pártjaihoz, melyek – a DK kivételével – segítik a kétszázezer támogató összegyűjtésében a kezdeményezőt. Az Együtt tízezer aláírást kíván összegyűjteni az ősz folyamán.

A menekültkérdésben az Együttnek az a határozott álláspontja, hogy a magyar kormány kezdettől fogva rosszul kezeli a helyzetet: a nyár elejétől folytatott hiszterizáló, az idegengyűlöletet felkorbácsoló plakátkampány csupán arra volt jó, hogy ellenérzéseket keltsen a magyar polgárokban a menekültek iránt. Mindezt azért tette a kormány, ill. a Fidesz, hogy rálicitáljon az idegenellenességben a Jobbikra, ezzel kívánta megtépázott népszerűségét visszaszerezni. A támogatottság növelése nem sikerült, viszont a hozzáállásunkkal kivívtuk az európai országok politikusainak és közvéleményének ellenszenvét.

refugees-hungary-telegraph

A Telegraph képe a röszkei katasztrófáról: menekül, ki merre lát

Ma, ha Magyarországról van szó, mindenki „borzalmas körülményekről”, idegengyűlöletről, tehetetlen hatóságokról beszél, és csak a civil szervezetek, az önként, szabadidejüket és pénzüket áldozó magyar polgárok menekülteket segítő teljesítményét ismeri el maradéktalanul a külföldi sajtó. Mindennapi tapasztalatuk az, hogy a menekültekkel a magyar állam nem bánik a nemzetközi szerződésekben elvárt módon emberségesen, nem biztosítja számukra a legalapvetőbb életfeltételeket sem. Ez nem volna lehetetlen feladat, csak a magyar kormány nem arra fordítja az energiáit, amire pl. a nemzetközi szerződések kötelezik, pedig humanitárius célokra jelentős összegeket kapott már eddig is az EU-tól, hanem kerítésépítésre, a menekültek sokszor törvénytelen és embertelen módszerekkel történő távoltartására, az idegengyűlölet felszítására.

Berkecz Balázs az Együtt elnökségi tagja felháborítónak nevezte azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nemrég egy beszédében a magyarországi romák helyzetét hasonlította a menekültekéhez: azt mondta, hogy „az ország történelmi adottsága, hogy együtt él néhány százezer romával”, és „Magyarország nem kéri, hogy osszuk szét Európában”. Az évszázadok óta Magyarországon élő cigányság a magyarság integráns része, és alpári dolog – fogalmazott Berkecz Balázs – a szülőföldjüket a háborús helyzet miatt elhagyó menekültekhez hasonlítani őket. A délszláv határokon felépülő kerítés pedig szerinte az ötvenes éveket idézi, antidemokratikus és haszontalan.

Pintér Lóránd, az Együtt kaposvári választókerületi elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy idén júliusban az egyik helyi televízióban Gelencsér Attila egy körkérdésre válaszolva még úgy nyilatkozott, hogy, miután Horvátország EU-tag, az oda érkező menekültek helyzetét ott, helyben kell rendezni. Ehhez képest szeptemberben sajtótájékoztatón már a horvát-magyar határ lezárásáról beszélt.

Ezzel kapcsolatban tették fel a párt politikusai a sajtótájékoztatón Gelencsér Attilának és közvetve a kormánynak a kérdést:

Milyen információkat szereztek az információs szakszolgálatok útján, amely miatt most felmerült a horvát-magyar határ esetleges lezárása?

Milyen forgatókönyvvel rendelkezik a kormány arra, hogy a Dél-Dunántúlon ne ismétlődhessen meg a szerb-magyar határon lezajló, a kormány félrecsúszott válságkezelésének köszönhető katasztrófahelyzet?

Milyen együttműködést folytat a kormány a szintén EU-tag Horvátországgal a kérdésben, milyen konkrét, közös intézkedéseket terveznek: hol lesznek, lehetnek befogadóközpontok, esetleg menekülttáborok?

Az Együtt továbbra is az ellenzéki pártok közös fellépését sürgeti, ill. konkrét javaslatokkal él a menekültügy Magyarország megtépázott tekintélyét a nemzetközi közvélemény szemében helyreállító, szakszerű, humánus és biztonságos megoldására.

H. I.